Облік наявності та руху готової продукції а підприємствах (на складах і в бухгалтерії)
Вихід кожного виду готової продукції або напівфабрикатів з виробни-цтва оформляється відповідною первинною документа- цією — частіше приймально-здавальними накладними. У них зазначають номер, дату, цех (відправник), склад (одержувач), найменування продукції, одиницю вимірювання, кількість місць (направлено і фактично прийнято: брутто, тара, нетто тощо), інші реквізити. Тут також відображують час прийняття, стан тари, підписи осіб того, хто здав, і того, хто прийняв готову продукцію. Накладні надходять до бухгалтерії для обліку готової продукції. Крім накладних, складають, наприклад, змінний звіт комірників, у якому вказують, скільки і яких видів продукції прийнято від цеху, приход від цеху за зміну, кількість реалізованої або переданої іншим цехам проду-кції. На деяких підприємствах на кожний вид продукції складають вироб-ничий акт, який використовують для складання нагромаджувальної відомо-сті за місяць. Нагромаджувальна відомість потрібна для подальшого обліку готової продукції в бухгалтерії в натуральному і вартісному вираженні. На деяких підприємствах надходження готової продукції з виробницт-ва на склад оформлюють змінною відомістю (із зазначенням дати, коробок, ящиків поліетиленових, пляшок та підписів особи, що здала, і особи, що прийняла) і вимогою (типова форма № М-1). Готову продукцію з виробни-цтва на склад здають після прийняття відділом технічного контролю (ВТК). Змінну відомість підписує начальник цеху, який здав продукцію, комірник, що прийняв її, а також представник ВТК. Змінна відомість виписується у двох примірниках: один повертається цеху-здавальнику готової продукції, а другий — лишається на складі експедиції випуску готової продукції. На підприємствах промисловості з масовим випуском готову продук-цію передають із цеху на склад кілька разів за зміну, а інколи ці операції здійснюються безперервно. В деяких випадках, наприклад на пивзаводі за двозмінного режиму, готову продукцію із цеху розливу пива передають на склад готової продукції один раз за зміну. Кожне надходження готової про-дукції на склад фіксується за показниками лічильника і заноситься у змінну відомість. У кінці зміни старший майстер експедиції випуску готової про-дукції складає добовий звіт про її рух на складі. Цей звіт комірник щоденно передає до бухгалтерії. На основі вказаних первинних документів у бухгал-терії ведеться облік готової продукції на складі. Виготовлені вироби обліковують у складі готової продукції лише після їх фактичної здачі на склад і оформлення діючими здавальними докумен-тами: прийомо-здавальними накладними, квитанціями, нагромаджувальни-ми відомостями на здачу готової продукції тощо. Аналітичний облік готової продукції на складах підприємств ведеться за назвою, видами, типами, сортами, розмірами. Для аналітичного обліку продукції на складах реєстрами є картки або книги складського обліку. На ряді підприємств для обліку руху готової продукції застосовують технічні засоби, що встановлені безпосередньо на складах АРМкомірника. При створенні повністю автоматизованих складів в умовах використання ЕОМ для обробки економічної інформації облік готової продукції на скла-дах у традиційній картковій формі здебільшого не ведуть, а необхідні для управління дані тримають як інформацію за вимогою. Картки складського обліку замінюють оперативні машинограми залишків і руху готової проду-кції за кожним найменуванням і видом. Документи на готову продукцію щодня надходять до бухгалтерії, яка веде кількісно-натуральний облік випуску продукції за її видами, сорта-ми. Наприкінці місяця загальну кількість випущеної продукції оцінюють за прийнятими в обліку цінами підприємства і фактичною собівартістю. За даними відомості випуску готової продукції визначають результат ро-боти підприємства у процесі виробництва (різниця між фактичною і взя-тою для обліку собівартістю випущеної продукції), економію або пере- витрати. У поточному обліку готову продукцію оцінюють за «твердими» облі-ковими цінами (середньорічною плановою собівартістю, договірними або оптовими цінами або за фактичною виробничою собівартістю). Якщо готову продукцію оцінюють за середньорічною плановою собі-вартістю, то відхилення планової собівартості від фактичної обліковують окремо. На кінець місяця ці відхилення розподіляють між залишками нере-алізованої продукції і реалізованими виробами. При оцінюванні готової продукції за іншими цінами відхилення визна-чають як різницю між цими цінами та фактичною собівартістю. Оцінка продукції за «твердими» обліковими цінами дає змогу вести постійний поточний облік незалежно від калькуляції фактичної собівартос-ті. Такі ціни є основою ведення бухгалтерського обліку готової продукції на складах оперативно-бухгалтерським методом. Показники, застосовувані в обліку готової продукції (а також при її відвантаженні і реалізації), поділяються на натурально-речові та умовно-натуральні. До перших належать, наприклад, фізична банка консервів, боч-ка квашених овочів, мішок сушених фруктів чи овочів, пляшки із соком, що вимірюються кілограмами, тоннами, літрами або декалітрами. У бухгалтер-ському обліку вони відображуються як у натуральному, так і у вартісному вираженні. До таких, що відображуються в обліку лише у вартісному вира-женні, належать види робіт або послуг, що підлягають реалізації (ремонт агрегату, будови тощо). Синтетичний облік готової продукції провадять на активному рахунку «Готова продукція» за фактичною виробничою собівартістю. Якщо поточ-ний облік готової продукції у бухгалтерії підприємства ведеться не за фак-тичною собівартістю, а за «твердими» обліковими цінами підприємства, то слід на рахунку «Готова продукція» окремо записувати випуск продукції за плановою розрахунковою собівартістю і відхилення фактичної собівартості від планово-розрахункової. На підставі документів, що підтверджують здачу готової продукції на склад, у бухгалтерії роблять такий запис: Дебет рахунка «Готова продукція» Кредит рахунка «Виробництво». Рахунок «Готова продукція» кредитується на суму проданої відванта-женої продукції покупцям. У системі бухгалтерського обліку готова продукція відображається за видами і сортами, а також за ознакою місцезнаходження, тобто: готова продукція на складах; товари відвантажені; товари, що перебувають на від-повідальному зберіганні. Щомісяця звіряють дані облікових реєстрів з даними книги залишків готової продукції і напівфабрикатів свого виробництва, контролюють запи-си, стан запасів готової продукції на складі, своєчасне і правильне її опри-буткування, забезпечення зберігання, своєчасне відвантаження, а також ви-конання обов’язків за поставками продукції споживачам.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік наявності та руху готової продукції а підприємствах (на складах і в бухгалтерії)» з дисципліни «Бухгалтерський облік»