ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік

Калькулювання як прийом вартісного вимірювання у бухгалтерському обліку
Вартісне оцінювання не завжди може бути визначена та здійснена в момент господарського факту. Особливо це стосується різних видів собівартості і передусім фактичної собівартості господарських фактів, явищ (ос-новних засобів, матеріальних цінностей тощо) або про-цесів (заготівельної діяльності з придбання матеріа-лів, реалізації продукції).
Калькуляція як галузь економічних знань, в якій вивчаються способи (прийоми, методи) обчислення собі-вартості господарських фактів, є складовою частиною економічної теорії, елементом методу бухгалтерського обліку, без якого неможливе визначення собівартості. Різні методи калькулювання вивчаються спеціальною дис-ципліною. За допомогою калькулювання визначається со-бівартість різних значень (планова, кошторисна, норма-тивна, фактична, виробнича, цехова, бригадна).
Калькуляція — основа визначення цін: роздрібних, гуртових, договірних, розрахункових та ін.
Найбільш поширеним є два прийоми калькулювання: просте сумування різних затрат та комплекс математич-них дій за допомогою різних розподільчо-розрахункових процедур.
Розглянемо ці прийоми.
Методи сумування різних затрат.
Приклад 1. У фермера куплено 100 кг капусти по 1,00 грн. за 1 кг. Перевезення, навантаження та розва-нтаження було здійснено транспортно-експедиційною ор-ганізацією, за що сплачено 50 грн. Таким чином собіва-ртість 1 кг капусти на консервному заводі уже становить 1 грн. 50 коп.
Розрахунок: купівельна ціна 100 кг по 1 грн. — 100,00 грн.
Вартість перевезення — 50,00 грн.
150 : 100 = 1,50 разом — 150,00 грн.
У наведеному випадку мають місце два господарські факти:
— купівля у фермера (оплата йому грошей) за капус-ту, 100 грн.
— наймання у транспортній організації машини та оплати цій організації суми 50 грн.
Приклад 2. У фермера куплено 100 кг капусти по 1,00 грн. за 1 кг і 200 кг моркви по 0,50 грн. за кг. Фермеру за продукти оплачено 200,00 грн. (100,00 + 100,00 = 200,00).
За перевезення, навантаження та розвантаження куп-лених продуктів на склад харчокомбінату оплачено авто-транспортному підприємству 45,00 грн. Разом затрати 245,00 грн.
Оскільки на одній машині були перевезені обидва продукти, то затрати по перевезенню, навантаженню та розвантаженню потрібно розподілити між видами закупле-них продуктів. Для цього потрібно визначити, що буде взято за базу (параметр) розподілу цих затрат. Припус-тимо, що за базу розподілу візьмемо масу (кг). Тоді методом пропорційного ділення визначимо частку транспо-ртно-заготівельних затрат, які потрібно додати до ку-півельної вар-
тості кожного продукту:
Розрахунок: капуска 100 кг
морква 200 кг
разом 300 кг 45,00 грн. : 300 кг = 0,15 грн.
На 1 кг маси припадає 0,15 коп.
Таким чином вартість купленої сировини буде:
а) капусти — 100,00 грн. + 15,00 грн. (100  0,15) = 115,00 грн.
б) моркви — 100,00 грн. + 30,00 грн. (200  0,15) =130,00 грн.
Звідки: собівартість 1 кг капусти = 1,15 грн. (115,00 : 100)
собівартість 1 кг моркви = 0,65 (130,00 : 200).
Усі господарські факти реєструються аналогічно описаному вище (див. приклад 1), тобто спочатку у жур-налі реєстрації, а потім процес визначення вартісної оцінки об’єкта господарського факту реєструють обов’язково в калькуляційному розрахунку за прийнятою методикою.
Положенням про бухгалтерські звіти підприємств і організацій визначено такі грошові оцінки засобів. Ос-новні засоби оцінюються за первинною вартістю (яка відповідає фактичній собівартості), але так, що в будь-який час можна визначити їх залишко-
ву вартість, тобто за вирахуванням зношеної частини основних засобів.
Незавершене виробництво оцінюється за фактичною собівартістю, а відходи виробництва — за цінами можли-вого їх використання в господарстві або реалізації; сировина — за цінами, передбаченими договором.
Сировина і матеріали (основні і допоміжні), пали-во, запасні частини, малоцінні і швидкозношувані пред-мети, товари в підприємствах оптової торгівлі, готова продукція оцінюються за фактичною собівартістю їх при-дбання або виробництва.
Товари в підприємствах роздрібної торгівлі оціню-ються за роздрібними цінами реалізації, але так, що у будь-який час можна було б визначити їх фактичну собі-вартість.
Проте в поточному обліку для спрощення техніки об-лікової реєстрації і одержання деяких додаткових відо-мостей ці цінності дозволяється облічувати не тільки за фактичною, а й за плановою собівартістю (з відокре-мленим обліком відхилень фактичної собівартості від планової, з відокремленим обліком транспортно-заготівельних витрат), тобто в такому порядку, який дає змогу на кінець звітного періоду (місяця, року) визначити їх фактичну вартість. Грошова оцінка є пере-думовою, при наявності якої бухгалтерський облік може здійснюватись, і виконує функцію не методу, а загаль-ного вимірника засобів, прийнятого в суспільстві.
Оцінка й калькуляція є вихідною й складовою систе-мами бухгалтерського обліку, без яких не може бути здійснене вартісне вимірювання господарських фактів, затрат і результатів господарювання.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Калькулювання як прийом вартісного вимірювання у бухгалтерському обліку» з дисципліни «Бухгалтерський облік»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СКЛАД ВИТРАТ НА РОБОЧУ СИЛУ
Оцінка підприємства на ринку факторів виробництва та на ринку збу...
ЗМІСТ ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДА...
ФОРМИ, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ КРЕДИТУ
Аудит документального оформлення операцій з обліку витрат і виход...


Категорія: Бухгалтерський облік | Додав: koljan (27.02.2011)
Переглядів: 1145 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП