ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік

Калькулювання як прийом вартісного вимірювання у бухгалтерському обліку
Вартісне оцінювання не завжди може бути визначена та здійснена в момент господарського факту. Особливо це стосується різних видів собівартості і передусім фактичної собівартості господарських фактів, явищ (ос-новних засобів, матеріальних цінностей тощо) або про-цесів (заготівельної діяльності з придбання матеріа-лів, реалізації продукції).
Калькуляція як галузь економічних знань, в якій вивчаються способи (прийоми, методи) обчислення собі-вартості господарських фактів, є складовою частиною економічної теорії, елементом методу бухгалтерського обліку, без якого неможливе визначення собівартості. Різні методи калькулювання вивчаються спеціальною дис-ципліною. За допомогою калькулювання визначається со-бівартість різних значень (планова, кошторисна, норма-тивна, фактична, виробнича, цехова, бригадна).
Калькуляція — основа визначення цін: роздрібних, гуртових, договірних, розрахункових та ін.
Найбільш поширеним є два прийоми калькулювання: просте сумування різних затрат та комплекс математич-них дій за допомогою різних розподільчо-розрахункових процедур.
Розглянемо ці прийоми.
Методи сумування різних затрат.
Приклад 1. У фермера куплено 100 кг капусти по 1,00 грн. за 1 кг. Перевезення, навантаження та розва-нтаження було здійснено транспортно-експедиційною ор-ганізацією, за що сплачено 50 грн. Таким чином собіва-ртість 1 кг капусти на консервному заводі уже становить 1 грн. 50 коп.
Розрахунок: купівельна ціна 100 кг по 1 грн. — 100,00 грн.
Вартість перевезення — 50,00 грн.
150 : 100 = 1,50 разом — 150,00 грн.
У наведеному випадку мають місце два господарські факти:
— купівля у фермера (оплата йому грошей) за капус-ту, 100 грн.
— наймання у транспортній організації машини та оплати цій організації суми 50 грн.
Приклад 2. У фермера куплено 100 кг капусти по 1,00 грн. за 1 кг і 200 кг моркви по 0,50 грн. за кг. Фермеру за продукти оплачено 200,00 грн. (100,00 + 100,00 = 200,00).
За перевезення, навантаження та розвантаження куп-лених продуктів на склад харчокомбінату оплачено авто-транспортному підприємству 45,00 грн. Разом затрати 245,00 грн.
Оскільки на одній машині були перевезені обидва продукти, то затрати по перевезенню, навантаженню та розвантаженню потрібно розподілити між видами закупле-них продуктів. Для цього потрібно визначити, що буде взято за базу (параметр) розподілу цих затрат. Припус-тимо, що за базу розподілу візьмемо масу (кг). Тоді методом пропорційного ділення визначимо частку транспо-ртно-заготівельних затрат, які потрібно додати до ку-півельної вар-
тості кожного продукту:
Розрахунок: капуска 100 кг
морква 200 кг
разом 300 кг 45,00 грн. : 300 кг = 0,15 грн.
На 1 кг маси припадає 0,15 коп.
Таким чином вартість купленої сировини буде:
а) капусти — 100,00 грн. + 15,00 грн. (100  0,15) = 115,00 грн.
б) моркви — 100,00 грн. + 30,00 грн. (200  0,15) =130,00 грн.
Звідки: собівартість 1 кг капусти = 1,15 грн. (115,00 : 100)
собівартість 1 кг моркви = 0,65 (130,00 : 200).
Усі господарські факти реєструються аналогічно описаному вище (див. приклад 1), тобто спочатку у жур-налі реєстрації, а потім процес визначення вартісної оцінки об’єкта господарського факту реєструють обов’язково в калькуляційному розрахунку за прийнятою методикою.
Положенням про бухгалтерські звіти підприємств і організацій визначено такі грошові оцінки засобів. Ос-новні засоби оцінюються за первинною вартістю (яка відповідає фактичній собівартості), але так, що в будь-який час можна визначити їх залишко-
ву вартість, тобто за вирахуванням зношеної частини основних засобів.
Незавершене виробництво оцінюється за фактичною собівартістю, а відходи виробництва — за цінами можли-вого їх використання в господарстві або реалізації; сировина — за цінами, передбаченими договором.
Сировина і матеріали (основні і допоміжні), пали-во, запасні частини, малоцінні і швидкозношувані пред-мети, товари в підприємствах оптової торгівлі, готова продукція оцінюються за фактичною собівартістю їх при-дбання або виробництва.
Товари в підприємствах роздрібної торгівлі оціню-ються за роздрібними цінами реалізації, але так, що у будь-який час можна було б визначити їх фактичну собі-вартість.
Проте в поточному обліку для спрощення техніки об-лікової реєстрації і одержання деяких додаткових відо-мостей ці цінності дозволяється облічувати не тільки за фактичною, а й за плановою собівартістю (з відокре-мленим обліком відхилень фактичної собівартості від планової, з відокремленим обліком транспортно-заготівельних витрат), тобто в такому порядку, який дає змогу на кінець звітного періоду (місяця, року) визначити їх фактичну вартість. Грошова оцінка є пере-думовою, при наявності якої бухгалтерський облік може здійснюватись, і виконує функцію не методу, а загаль-ного вимірника засобів, прийнятого в суспільстві.
Оцінка й калькуляція є вихідною й складовою систе-мами бухгалтерського обліку, без яких не може бути здійснене вартісне вимірювання господарських фактів, затрат і результатів господарювання.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Калькулювання як прийом вартісного вимірювання у бухгалтерському обліку» з дисципліни «Бухгалтерський облік»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД У СВІТЛІ МО...
Аудит місцевих податків. Аудит податку з реклами
Аудит реалізації сільськогосподарської продукції
Что значит «преодолеть инерцию»
Вартість власного капіталу


Категорія: Бухгалтерський облік | Додав: koljan (27.02.2011)
Переглядів: 1127 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП