ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Геополітика » Русь

Хронологія країни Моксель
Всім хто вивчав історію дореволюційної Росії, Радянського союзу та знайомий з іншими варіантами історії Росії відома не дійсна історія, а її державно-міфічна складова, особливо за золотоординський період її становлення. З 1237 року і до 1601 року не існувало Росії як держави. Більше трьох з половиною століть Росія була органічною частиною Золотої Орди. І якщо російська історія починає свою розповідь з Київської Русі, то варто зауважити, що Київська Русь лише одна з бабусь Росії, а матінкою була і залишається «Золота Орда». Приведена нижче часова хронологія країни «Моксель» дозволяє під іншим кутом зору глянути, не лише на історію не зовсім братнього і не зовсім слов′янського народу, але й показати, що росіяни і українці різні народи з різними долями і ролями в розвитку планетарного суспільства.
988р. – насильне хрещення Русі князем Володимиром.
988-1237р. – розбудова християнства на Русі. Експансія християнства,на території заселені угро-фінськими племенами (Мурома, Мері, Мокша, Мещера, Весь),що мешкали на півночі і північному сході (від Балтики до Уралу і від Оки до Льодовитого океану), та татарськими на сході (Поволжя, ріка Урал).Виникнення монастирів-центрів майбутніх міст, центрів поневолення місцевого населення і одночасно його захисту від набігу сусідів, центрів поступового обрусіння. За рухом носіїв християнства спостерігається рух дружин чисельних нащадків Володимира, захоплення нових територій і утворення нових князівств.
1147р. – в Іпатївському літописі перша згадка про Москву: «Князь Довгорукий дав у 1147р. в Москві обід сильний», Вважається (М. Карамзін), що Москву заснував київський купець Степан Кучко. Юрій Довгорукий одружив сина Андрія (Суздальського, знаного як Боголюбського) на доньці Кучка Уліті, а самого Кучка задушив „шнурком”.
1169р. – Андрій Боголюбський, отримавши благословення від патріарха візантійського Хризоверха і золотий меч з написом «допоможи рабу твоєму» в дарунок, грабує і спалює Київ. Тим же мечем пізніше Андрія вбиває його воєвода Амбал. Тоді ж Андрій Боголюбський вивозить ікону Божої матері, майбутню головну святиню Росії, з Вишгорода до Володимира. Історик М. Аркас писав з приводу руйнації Києва: «…Як дика орда лютували суздальці в Києві…»
З 1175р. - згадується Суздальська волость.
З 1237р. відстежується золотоординське народження і існування Московії-Росії. В 1237р. суздальське князівство захоплюють татаро-монголи і з 1238р. вона стає складовою частиною Монгольської імперії. Малолітній син князя Ярослава Олександр з 1238р. в якості заручника живе і виховується в оточенні Батий-хана, де подружився зі старшим сином Батия Сартаком і став його кровним братом. За традиціями монголів, Олександр (від Івана IV Грозного прозваний Невським) і всі його нащадки стають нащадками Чингіз-хана-«чингісідами». Кров чингісідів священна, їх не можна вбити звичайними засобами, але можна безкровно отруїти.
Якщо Олександр народився в 1230-1232рр.то він мав приймати участь в льодовому побоїщі в 7-8 річному віці. За легендою в 1240р. він здобув перемогу на Неві над шведами, а в 1242р. розбив хрестоносців на Чудському озері.
В 1246р. в ставці Чингіз-хана раптово помирає Ярослав Всеволодович, батько О.Невського, наймовірніше був отруєний.
В 1247-1249рр. сини Ярослава Андрій і Олександр приймають участь у боротьбі Батия проти наступника Чингіз-хана Гуюка.
В 1252р. Олександр зраджує старшого брата Андрія та меншого Ярослава і видає їх Батию, як зрадників Орди, після чого отримує призначення на володіння Володимирським князівством. Княжіння Олександра у Володимирі продовжується до 1263р.
В 1253р. Ростово-Суздальське князівство ввійшло в склад володінь хана Сартака. Московія на той час мала назву «Моксель» (Так писав посланик Людовіка IX Рубрак- 1253р.)
В 1259р. О. Невський, син мордово-фінського етносу та вихованець хана Батия, привів татарські війська під Новгород і поневолив його.
В 1258-1260рр. суздальська дружина в складі війська Берке-хана приймає участь у поході до Китаю.
В 1262-1263рр хан Берке приєднує Азейбарджан.
В 1261р. народився Даніїл, син О. Невського. Помер в 1303р. Даніїл вважається першим удільним московським князем (з 1277р.)
В 1272р. за часів хана Менгу Тімура, онука Батия, вперше згадується Москва. В походах Менгу Тімура (в 1270-1278рр на Кавказ, в 1275р. на Литву, в 1281-1291р. на Угорщину, Польщу і Іран) приймали участь і суздальські дружинники.
З 1272р. по 1373р. в Москві (і в московському князівстві) жодного бунту проти татар. Всі походи Москви відбуваються за участю татар і під їх захистом.
В 1262р. бунт в Суздалі і отруєння О.Невського.
З 1277р. до 1303р. княжіння в Москві Даніїла.
В 1299р. з Києва до Москви тікає митрополит Максим і засновує незалежну від Києва православну митрополію.
В 1312р. помер хан Тохта і юний хан Узбек в якості державної релігії приймає іслам. Іслам розповсюджується і на Московський улус.
В 1319р. Гедимін Литовський завершив звільнення Київської Русі (Білорусії і України) від татаро-монгол.
В 1325р. на Московське княжіння отримав ординський ярлик четвертий син Даніїла Іоан Калита. З 1327р. по 1340р. перебував в ставці хана Узбека в Орді. Помер в 1340р. В 1327р. до складу Московського улусу входили Коломна, Можайськ, Звенигород, Серпухов, Руза, Родонеж.
В 1328р. Москва отримала офіційний статус князівства-улуса.
З 1340р. по 1353р. володар Москви Симеон Іоанович.
З 1339р. по 1352р. в Європі чума, що забрала дві третини всього населення.
З 1355р. по 1359р. княжіння Іоана II.
З 1356р. по1357р. хан Джанибек іде походом на Персію. Після походу до Персії його вбиває власний син Бердибек. Починається смутний період в Орді з 1360 по 1380р. За цей час на троні змінилось 25 чінгісідів.
В 1362р. Ольгерд розбив ординське військо на Синіх Водах.
В 1363 р. Західну частину Орди захопив Мамай (Мамаєва Орда). Свою столицю Шехр-ель-Джедід Мамай побудував за Дніпровськими порогами.
В 1373р. Москву захопив князь литовський Ольгерд. По мирному договору Москва переходе у володіння Литви і платить ій данину.
В 1380 Орда робить спробу відновити володіння над Московським улусом. Хан Мамай іде за даниною в Москву. На Куликовому полі (під Москвою, нині в Москві територія автозаводу) його зустрічають дружини синів князя литовського Ольгерда Андрій Полоцький і Дмитро Брянський з дружиною князя московського Дмитра. В цій битві останній передає свої регалії одному з воїнів, а сам приймає участь як рядовий ратник. У війську Мамая немає татар (одні найманці з півдня). Мамай не чінгісід, а узурпатор влади над частиною Орди. На допомогу русько-литовським дружинам поспішає король польський Ягайло. Отримавши звістку про наближення Ягайла. Мамай втікає з поля бою. Дмитра Московського (Донського) привітав з перемогою Великий хан Орди Тамерлан.
В 1382р. Дмитро Донський попадає в немилість до хана Тахтамиша. Тахтамиш іде на Москву. Дмитро Донський втікає з Москви до Костроми. Захист Москви очолює юний князь литовський Остей, онук Ольгерда. Москва зруйнована, десятки тисяч москвичів убиті. Московське князівство знову стає ординським улусом.
З 1389р. по 1425р. княжіння Василя під ханом Орди Шахматом.
З 1399р. хан Тімур Кутлук на Ворсклі наніс поразку князю литовському Вітовту, але за літописами розійшлись «на рівних» .
В 1407р. один із чингісідів хан Едигей іде на Москву. Князь Василь тікає з Москви кинувши її на призволяще.
В 1410р. князь литовський Вітовт в Грюнвальдській битві розгромив хрестоносців.
З 1425р. княжіння Василя Темного. Помер в 1462р.
В 1453р.близько 30000 турків-сульджуків завоювали Візантію з п′ятнадцятимільйонним населенням (в основному греків).Впав Константинополь – другий Рим, греки стали турками.
В 1473р. Іван III на біблії присягає на вірність кримському хану (на той час, після розпаду Золотої Орди, там правлять одні з останніх чінгісідів).
В 1472р. Іван III одружується на племінниці візантійського імператора Софії. Початок розбудови міфу Московії, як «третього Риму».
В 1477р. Іван III вирізав Новгород, знищив еліту кривичів-пращурів білорусів і посадив натомість туди московських (татарських) воєвод.
В 1482р. хан кримський Менглі-Гірей, наставник Івана III, зруйнував Київ і собор святої Софії. Частину награбованого повезли до Москви.
В 1502р. хан Менглі- Гірей об′явив про падіння Золотої Орди. В тому ж 1502р. чінгісідів Невського на московському троні змінила династія ординського боярина Кобили-Романова
З 1473р. по 1563р. – «любов» і вірність підлеглих московських князів до кримських ханів.
В 1510р. московіти вирізали Псков.
В 1552р. Іван IV (Грозний) іде на Казань, столицю Заліської Орди, куди територіально входило Московське князівство. Вбито близько 70000 мирних жителів. Казань підпідає під володіння Москви.
В 1554 р Іван IV захоплює все Поволжя заселене татарами і «приєднує» Астраханське ханство.
В 1510р Іван Грозний іде в похід на Псков і Новгород по дорозі вирізавши всі міста, а в кінці зруйнував і вирізав Новгород(тюркський менталітет Москви фізично знищував слов’янську ментальність північно-західних областей майбутньої Росії, заселяючи ці райони мешканцями Підмосков’я). Подібні ситуації відстежувались і пізніше за часів царської Росії і Радянського Союзу по відношенню до словян-українців, авт).
В тому ж, 1570р турецький султан надіслав вимогу Івану IV ввійти в підданство султану. Москва, що претендує на престол оновленої Золотої Орди, не погоджується, а тому в 1571р на вимогу турків кримський хан Давлет-Гірей іде на Москву. Кордон між Московією і Кримським ханством проходить по Оці. Іван IV втікає, Москва спалена, залишився один Кремль. Іван IV вибачається і б’є чолом хану Гірею. Боячись Лівонії(Литви) і Криму Іван IV передає «престол» казанському царю Саін-Булату(1574).
В 1577р син Давлет-Гірея Магмет-Гірей прийняв Івана IV і всю Московію у васальну залежність Орді і допомагає йому у війні проти Литви. Литовці і руси наносять жорстоку поразку об’єднаному війську із татар і мордви. Полководці московські і кримські кидають військо на призволяще і втікають до Москви. Тоді ж король Польщі полководець венгр Баторій (з 1576 по 1581р) вигнав московитів з Литви.
В 1581 році за підтримки кримських ханів московити повністю вирізали Псков. На цей час Москва платить данину ханам Перекопським.
В 1591 році, після чергової відмови Москви платити данину, відбувся похід на Москву кримського хана Кази-Гірея, а в 1594 р цар Феодор знову присягає на вірність Менгли-Гірею. Після смерті в 1598 р Феодора повністю переривається лінія рюриковичів в історії Московщини.
З 1601 року Москва вперше перестала платити данину останнім чінгісідам-кримським ханам.
В 1614р. Сагайдачний розбив татар-московитів під Оршею.
В січні 1667 р. Польща і Московія за Андрусовським перемир'ям поділили Україну між собою по Дніпру.
У 1681 році за Бахчисарайським договором до Росії відійшло Лівобережжя, до Турції Волинь і Поділля.
У 1708 році вийшов наказ Петра Першого про тактику випаленої землі на Україні в війні з Карлом XII. Подібна тактика застосовувалась виключно рідко і лише на окупованих територіях (як Сталіним в 1941-43рр. так німцями у 1943-44рр. на Україні)
У листопаді 1708 року російські війська вирізали все населення гетьманської столиці Батурина.
У 1709 році російські війська вогнем і мечем пройшлись по Україні знищивши Чортомлицьку Січ.
У 1711 році Петро I розплатився за програний Прутський похід південноукраїнськими землями.
У 1765 році ліквідація полкового козацького ладу на Слобожаншині.
У 1768 році сумісне придушення російськими та польськими військами гайдамацького повстання.
У 1775 році Росія ввела кріпосне право на Гетьманщині, повна ліквідація Запорізбкої Січі та три розділи Польщі (1772, 1793 та 1795 рр.). За третім розділом Західна Україна.
У 1815 році новий поділ Польщі, ліквідація польської держави.
У березні 1918 року Ленін за Брестським договором розплачується Західною Україною.
У 1939 році поділ Польщі між Гітлером і Сталіним.
У 1941 та 1942рр. Сталін двічі пробує заключати мир з Гітлером в обмін на Україну.
В 1945 році Сталін передав Польщі Холмщину і Підляшшя

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Хронологія країни Моксель» з дисципліни «Русь»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Основи організації, способи і форми грошових розрахунків у народн...
Аудит фінансових інвестицій
Графіка
Поділ іменників на відміни
Еволюція стандартів стільникового зв'язку


Категорія: Русь | Додав: koljan (08.05.2013)
Переглядів: 598 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП