Основні вимоги до якості вод, які використовуються для господарсько-питних і культурно-побутових потреб, такі: - на поверхні води не повинно бути плаваючих домішок (плям масел, нафтових плівок тощо); - вода не повинна набувати запаху і присмаку інтенсивністю більше 2 балів, що виявляється безпосередньо або при наступному хлоруванні; - повна біохімічна потреба в кисні при 20 °С має не перевищувати 3 мг/л; - загальна мінералізація має не перевищувати 1000 мг/л (за сухим залишком); - у воді не повинно бути збудників кишкових захворювань, а число кишкових паличок в 1 мл води (колі-індекс) має не перевищувати 1000; - вміст завислих речовин у воді після спускання стоків не повинен збільшуватись більше ніж на 0,25 мг/л для водних об'єктів, які використовуються для питного водопостачання, і більш як на 0,75 мг/л для водотоків і водойм, призначених для купання, водного спорту та відпочинку населення; - температура у водних об'єктах при спусканні у них різних стоків має підвищуватися не більше ніж на 3 °С порівняно з максимальною середньомісячною температурою води в літній період; - забарвлення води не повинне виявлятися в стовпчику висотою 20 см; - показник рН має становити 6,5...8,5; - у воді не допускається вміст отруйних речовин у концентраціях, які можуть шкідливо впливати на людей і тварин. Присмак. Питна вода не повинна мати ніякого неприємного присмаку (хлорного, рибного, металевого та інших). Кольорове забарвлення. Питна вода не повинна мати кольорового забарвлення. Колір води часто залежить від гумінових речовин, за кількістю яких вона може бути від жовтого кольору до жовто-коричневого. Каламутність або прозорість. Згідно зі стандартом, питна вода може вміщувати не більше 1,5 мг/л завислих речовин.
Таблиця 14.4 Граничнодопустима концентрація (ГДК) деяких хімічних речовин у питних водах Речовина ГДК, мг/л Речовина ГДК, мг/л БензопіренОксидтрибутилова к-та ДихлорпропанДіетилртутьКадмійКобальт, марганець вісмут, барійБензол, борБерилійДіоксинДіоксин (СРСР)НафталінНітрати (за NО3)Нітрати (за NО2)Нітрометан,поліетиленполіамін 0,0000050,00020,00060,00010,0010,10,50,00020,000000000050,0000350,0145,03,30,005 РтутьСвинецьСеленСріблоТалійТетраетилолСтронцій (стабільний)Бензин, гасФенол, Трихлорбіфеніл,цинк, кобальт, залізоХром, нікель, міль, молібден, вольфрам 0,00050,030,010,0050,00010,00027,00,10,0010,10,01
Інтенсивність запаху оцінюється за п’ятибальною шкалою: 1 бал – дуже слабкий запах, який виявляється лише фахівцем, споживачі цього запаху не відчувають; 2 бали – слабкий запах, який відчувається споживачем, якщо звернути на це увагу; 3 бали – відчутний запах, який легко встановлюється і може зробити воду неприємною для пиття; 4 бали – різкий запах, який привертає увагу споживача; вода неприємна для пиття; 5 балів – дуже сильний запах, що робить воду непридатною для пиття.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Показники якості питної води» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»