Санітарно-гігієнічні та рибогосподарські нормативи
До нормативів екологічної безпеки водокористування відносяться ГДК у воді для господарсько-питних потреб та ГДК у воді для потреб рибного господарства. Загальні вимоги до якості цих вод наведено у таблиці 14.3. Водні об’єкти вважають придатними для комунально-побутового і господарсько-питного водокористування, якщо одночасно виконуються такі умови: § не порушуються загальні вимоги до складу і властивостей води для відповідної категорії водокористування; § для речовин, які належать до третього і четвертого класів небезпечності, виконується умова: С ГДК, де С – концентрація речовини у водному об'єкті, мг/дм3; § для речовин, які належать до першого і другого класів небезпечності, виконується умова: , де і відповідно концентрація і -ї речовини, яка належить до цього ЛОШ.
Таблиця 14.3 Вимоги до складу і властивостей води для відповідних категорій водокористування Показники Господарсько-побутове водопостачання ДсанПіН “Вода питна” Рибне господарство 1 2 3 Завислі речовини Не повинно зростати більше ніж на 0,25 і 0,75 мг/л для водойм відповідно першої і другої категорії Плаваючі предмети Не повинно бути плаваючих плівок, плям мінеральних масел і скупчення інших домішок Запахи і присмаки Вода не повинна мати запахи і присмаки інтенсивністю більше 2 балів Вода не повинна передавати сторонні запахи м’ясу риб Забарвлення Не повинне виявлятися у стовпчику води висотою 10-20 см відповідно для водойм 1-ї та 2-ї категорій Не лімітується Температура Температура води влітку внаслідок скиду стічних вод не повинна підвищуватись більше ніж на 3°С порівняно із середньомісячною температурою води найтеплішого місяця року за останні 10 років Температура води не повинна зростати більше ніж на 5°С порівняно із природною температурою водойми із загальним підвищенням температури для холодноводних риб влітку – 20°С, взимку – 5°С. Для тепловодних – влітку 28°С, взимку – 8°С Реакція води (рН) 6,5 – 8,5 Мінеральний склад Не повинен перевищувати за твердим залишком 1000 мг/л, у тому числі хлоридів – 350 мг/л, сульфатів – 500 мг/л Лімітується за показником присмаку БСК БСК при температурі 20°С не повинна перевищувати 3 мг/л БСК не більше 2 мг/л Збудники хвороб Відсутні Отруйні речовини Не допускається вміст вище ГДК Розчинний кисень Не менше 4 мг/л Не менше 6-4 мг/л
Норми якості води мають виконуватися: § для водотоків комунально-побутового і господарсько-питного водокористування на акваторії в радіусі не менше ніж 1 км від пункту водокористувача; § для водотоків рибогосподарського водокористування в межах всієї рибогосподарської ділянки водотоку, починаючи з контрольного створу (контрольний створ – поперечний перетин водотоку, в якому здійснюється контроль за якістю води), розміщеного не далі ніж 500 м униз за течією від джерела надходження домішок.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Санітарно-гігієнічні та рибогосподарські нормативи» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»