ВАР (ін. назва — провар), як міра місткості й об’єму. Використовувалася на укр. землях у складі Великого князівства Литовського і Речі Посполитої в 14—18 ст. У пи-
семних джерелах часів Київської Русі зафіксовано подібну до В. міру — провар (перевара), назва якої походить від слова «варити», що вживалося стосовно процесу приготування хмільних напоїв, міри місткості хмільного і назви посуду. Провар, а з 14 ст. В. означав також об’єм солі, яку добували з соляних озер. Літ.: Винник В.О. Назви одиниць виміру і ваги в українській мові. К., 1968. Н.О. Герасименко.
Істор. пам’ятки: будинок земської шк. (1915). Археол. пам’ятки: кургани 2—1 тис. до н. е., городище 11—13 ст. У В. народився філолог та історик О.Бодянський. Літ.: Лохвицкий исторический сборник. К., 1906; Список населенных мест Полтавской губернии. Полтава, 1913; ІМіС УРСР. Чернігівська область. К., 1972. Я.В. Верменич.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВАР» з дисципліни «Енциклопедія історії України»