Родина Saccharomycetaceae (цукрові гриби) – в основному культурні дріжджі, округлі, овальні. Вегетативне розмноження – брунькування, а також статеве розмноження і спороутворення нестатеве. 1. Рід Saccharomyces – об’єднує 18 видів – диплоїдні дріжджі, спори утворюють без попередньої копуляції, цукри споживають (асимілюють) зброджуванням. Характерне зброджування глюкози, цукрози, мальтози, простих декстринів, галактози, фруктози. Найважливіші види: А) Saccharomyces cerevisiae – добре зброджує моноцукри, дисахариди (крім лактози), зброджує рафінозу на 1/3. Застосовуються у виготовленні спирту, деяких сортів пива, пшеничного хліба. Saccharomyces cerevisiae elipsoideus – найкращі винні дріжджі. Б) Saccharomyces carlsbergensis (за назвою Карлсберзької лабораторії у Копенгагені, яка розсилала чисті культури пивних дріжджів до всіх країн) – зброджують дисахариди, основна культура пивоваріння. В) Saccharomyces minor (paradoxus) – виготовлення житнього хліба. 2. Рід Schizosaccharomyces – паличкоподібні дріжджі, розмножуються поділом. Представники: А) Schizosaccharomyces pombe – виготовлення пива “Помбо” з бананів та пророслого сорго. Б) Schizosaccharomyces mosquensis – для одержання сидру, а також одержання мікробного білка (БВК) на гідролізатах рослинної сировини. 3. Рід Saccharomycodes лимоноподібні дріжджі, поділ брунькуванням. Saccharomycodes ludvigii – зустрічаються у деревинному соку, шкідники виноробства, пивоваріння. 4. Рід Candida об’єднує як непатогенні, так і патогенні види. Дуже поширений у природі – на поверхні тіла та на слизових оболонках людини. Шкоди вони не завдають, оскільки є анатагоністами бактерій. При дії антибіотиків або дисбактеріозі, викликаному іншими причинами, може розвиватися кандидоз. 5. Рід Torulopsis – застосовується при виготовленні кефіру (T. kefir) та одержанні БВК на відходах харчової промисловості (T.pinus). 6. Рід Trichosporon дріжджі, які здатні накопичувати жири. Використовуються для одержання БВК на післяспиртовій мелясній барді (T.cutaneum). 7. Рід Pityrusporum – мешкають на волоссі людини та хутрі тварин. 8. Рід Brettanomyces – кислотоутворювальні дріжджі – шкідники пивоваріння. 9. Рід Rhodotorula (Rh.glutinis, Rh.rubra) – одержання каротинів та вітамінізованих БВК.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Характеристика деяких видів дріжджів» з дисципліни «Біологія клітин»