В'ялена -- це підсолена, а потім підсушена в природних умовах риба. Для в'ялення використовують напівжирні і жирні види риб -- тарань,воблу, ляща, скумбрію, ставриду, жереха, вусаня і ін. В'ялення в природних умовах ведеться на відкритому повітрі в суху погоду при температурі 10-- 20⁰С. На приготуван-ня в'яленого продукту йде від 13 до 30 діб. Він вважається гото-вим, коли риба набуває пружньожорсткої консистенції, загост-реної спинки, жир стає янтарним, просочує м'язи і вони стають як би прозорими, ікра щільна, щезає смак і запах сирої риби. В'ялену рибу випускають необробленою, зяброваною, потрошеною з головою або без голови, у вигляді пласта і напівпласта. У готовому продукті міститься від 40 до 50% вологи. В'ялену рибу, окрім вобли, червонопірки і азово-чорноморської тарані, підрозділяють на 1-й і 2-й ґатунки.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «В'ялена і сушена риба» з дисципліни «Комерційне товарознавство»