ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік операційних витрат торговельного підприємства та визначення фінансових результатів
Крім витрат, пов’язаних з придбанням товарів, що складають їх собівартість, торгові підприємства несуть витрати, пов’язані з реалізацією товарів та іншою господарською діяльністю.

Особливості обліку в торгівлі

265

Отже, усі витрати торговельного підприємства можна умовно поділити на три групи: — витрати на придбання товарів; — витрати на реалізацію товарів; — витрати на управління підприємством. Загальні положення про склад і порядок обліку витрат на підприємствах усіх галузей економіки (крім банків та бюджетних установ) визначає П(С)БО 16 «Витрати». Згідно з цим стандартом основна діяльність, а также інші види діяльності, що не належать до інвестиційної або фінансової, складають операційну діяльність. У торгівлі витрати операційної діяльності групують за такими групами: — собівартість придбання товарів; — витрати на збут (реалізацію) товарів; — загальногосподарські витрати та витрати на управління (адміністративні витрати); — інші витрати операційної діяльності. Склад і порядок формування витрат торговельного підприємства конкретизується «Методичними рекомендаціями з формування складу витрат та порядку їх планування у торговельній діяльності», затвердженими наказом Мінекономіки України від 22.05.2002 р. № 145. В обліку операційні витрати групують за економічними елементами і статтями. Облік за елементами ведуть на рахунках класу 8 «Витрати за елементами», а за статтями — на рахунках класу 9 «Витрати діяльності». Слід відзначити, що для обліку витрат торговельної діяльності не використовують рахунки 23 «Виробництво» (крім підприємств громадського харчування) та 91 «Загальновиробничі витрати», а витрати, пов’язані з реалізацією товарів, відносять до витрат періоду і не включають до собівартості реалізованих товарів. Суб’єкти малого підприємництва для обліку витрат діяльності можуть використовувати лише рахунки класу 8 і не застосовувати рахунки класу 9. Усі інші підприємства торгівлі (крім малих) повинні обов’язково застосовувати рахунки класу 9, а рахунки класу 8 — за бажанням. Якщо підприємство торгівлі не використовує рахунки класу 9, то на рахунку 80 «Матеріальні витрати» воно обліковує як фактичну собівартість реалізованих товарів (субрах. 808 «Витрати товарів»), так і інші матеріальні витрати: на ремонт приміщень та обладнання, паливно-мастильних матеріалів та електроенергії для адміністративних потреб тощо.

266

ГЛАВА 5

На рахунку 84 «Інші операційні витрати» обліковують витрати, що не ввійшли до складу собівартості реалізованих товарів та елементів витрат, врахованих на рахунках 80—83. Це можуть бути: вартість послуг сторонніх організацій (протипожежна і сторожова охорона, страхові, юридичні, аудиторські, консалтингові послуги, орендна плата, ремонт основних засобів, комунальні платежі, оплата за семінари, обов’язкові медичні огляди працівників тощо); податки, збори і інші обов’язкові платежі; втрати від операційних курсових різниць та від знецінення запасів; витрати на банківське обслуговування та обслуговування РРО; витрати на охорону праці і техніку безпеки; службові відрядження працівників апарату управління і т. ін. На рахунку 85 «Інші витрати» обліковують витати, що не відносять до операційних, тобто витрати фінансової, інвестиційної та надзвичайної діяльності. Підприємства торгівлі, які використовують лише рахунки класу 9, усі витрати групують безпосередньо за видами діяльності на відповідних рахунках цього класу. Облік на цих рахунках ведуть у розрізі статей або видів витрат, а на фінансові результати їх списують загальною сумою в кінці звітного періоду. Перелік статей, за якими ведуть облік на рахунках витрат діяльності, торговельне підприємство визначає самостійно з врахуванням вимог П(С)БО 16 та Методичних рекомендацій № 145. Якщо підприємства торгівлі для обліку витрат використовують паралельно рахунки класів 8 і 9, то операції з обліку фінансових, інвестиційних та надзвичайних витрат відображають безпосередньо на відповідних рахунках класу 9, а рахунок 85 «Інші витрати» не використовують. Це зумовлено тим, що у бухгалтерському звіті за ф. № 2 «Звіт про фінансові результати» у розрізі окремих елементів наводяться лише операційні витрати (дані рахунків 80—84). Доходи від реалізації товарів відображають за кредитом рахунка 70, а за дебетом цього рахунка — вирахування з доходів та списання чистого доходу при його віднесенні на рахунок 79 «Фінансові результати». На дебет субрахунка 79 списують собівартість реалізованих товарів та всі інші витрати діяльності, що дає змогу визначити показники валового, операційного і чистого прибутку, необхідні для складання звіту про фінансові результати (ф. № 2). Сума чистого прибутку переноситься на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», сальдо якого відображають у заключному балансі (ф. № 1).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік операційних витрат торговельного підприємства та визначення фінансових результатів» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит неоплаченого капіталу
Фонетика, звуки і мовні органи
ВНЕСОК Дж. М. КЕЙНСА У РОЗВИТОК КІЛЬКІСНОЇ ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми
Послідовність аудиту нематеріальних активів


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 810 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП