ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

Облік грошових коштів
Грошові кошти та їх еквіваленти у всіх країнах
jJ складають основну частину ліквідних активів підприємства.
Відповідно до ЗПБО США ліквідні активи включають грошові кошти,
короткострокові інвестиції, рахунки та векселі до отримання. Стандарти США
передбачають включення до складу грошових коштів підприємства готівки,
коштів на поточних рахунках підприємств, простих та банківських чеків, а також
-350-

Розділ 8. Особливості обліку коштів, розрахунків та інших активів
сум компенсаційного залишку, які не можна вільно використовувати. Сума компенсаційного залишку є мінімальною сумою, яка зберігається підприємством на його рахунку як забезпечення кредитного договору, тобто ця сума не має такої ліквідності, як всі інші грошові активи, і тому повинна відображатись в примітках до річного звіту.
Грошові документи, такі як поштові марки, оплачені білети, що включаються в Україні до складу грошових коштів, за стандартами США вважаються авансами. Кошти, що відображаються в українському балансі як "Грошові кошти в дорозі", за ЗПБО США включаються до складу дебіторської заборгованості банку.
У вітчизняній практиці розрахунки з банком відображаються в обліку на підставі виписки банку з поточного рахунку. В США отримання коштів відображається в момент депозиту чека, а виплата - в момент видачі чека.
Відповідно до загальноприйнятої як в Україні, так і за кордоном практики обліку, грошові кошти підприємства можна поділити на дві категорії: грошові кошти в касі та грошові кошти в банку. В балансі компанії, складеному відповідно до міжнародних правил, всі грошові кошти, як правило, відображаються в одному рядку. Така практика відображення тепер використовується і в Україні після впровадження нових П(С)БО. Частково це пов'язано з тим, що компанії віддають перевагу чекам чи пластиковим карткам. Готівка, яку тримають в сейфі, використовується в основному для дрібних платежів та називається (в США) "дрібна каса".
На відміну від економічно розвинутих країн Західної Європи та Південної Америки, де розрахунки готівкою проводяться рідко та в невеликих розмірах внаслідок розвинутих форм безготівкових розрахунків (чеки, векселі, пластикові картки, широке використання систем електронних платежів та новітніх засобів телекомунікацій), в Україні та більшості країн СНД розрахунки готівкою під час початкового розвитку ринкових відносин отримали широке розповсюдження.
Відповідно до МСБО до грошових коштів належить готівка в касі монети, банкноти, валюта і депозити до запитання, поточні і депозитні рахунки в банках, на використання яких немає обмежень.
Крім того, до грошових коштів належать:
*> банківські переказні векселі - переказні векселі, видані банком іншому банку;
=> грошові перекази - чеки, виписані банком отримувачу платежу за отримані від підприємств, організацій, установ грошові кошти;
=> чеки, виписані касиром банку, - відображають зобов'язання даного банку;
-351-

О чеки, посвідчені банком, - з підписом банку про гарантію платежу;
■=> персональні чеки - видані фізичним особам;
=> ощадні рахунки.
До еквівалентів грошових коштів належать короткострокові високоліквїдні інвестиції, які вільно конвертуються у відповідні суми грошових коштів і яким притаманний незначний ризик зміни вартості.
-Надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів відбувається внаслідок операційної, інвестиційної та фінансової діяльності (рис 8.1).

Рис. 8.1. Класифікація діяльності підприємства
Оцінка грошових коштів та відображення їх в звітності відповідно до ЗПБО США, а також інших облікових систем, здійснюється за оголошеною або фактичною номінальною вартістю.
Основні проблеми, пов'язані з грошовими коштами, - це проблеми не облікові, а управлінські: організація контролю за збереженням та використанням грошових коштів.
Серед облікових проблем можна виділити проблему класифікації грошових коштів (табл. 8.1), процес перевірки виписок з банківського рахунку та облік дрібної каси підприємства.
Таблиця 8.1. Класифікація грошових коштів, еквівалентів грошових коштів та негрошових статей

Активи Класифікація Коментарі
1 2 3
Грошові кошти грошові кошти не повинно бути ніяких обмежень на використання; якщо такі обмеження існують, то відображаються як інші активи
Грошові еквіваленти короткострокові свідоцтва лише для тих цінних паперів, термін погашення яких менше 3 місяців
короткострокові інвестиції для тих цінних паперів, термін погашення яких 3-12 місяців
-352-

Розділ 8. Особливості обліку коштів, розрахунків та інших активів

/ 2 3
Дебіторська заборгованість відстрочені чеки передбачається, що гроші будуть оплачені
боргові розписки передбачається, що гроші будуть оплачені
аванси на транспортні витрати передбачається, що гроші будуть повернені працівниками
Передплачені витрати поштові марки можуть бути класифіковані як запаси
Компенсаційний залишок включається до грошових коштів чи відображається окремо розкривається в примітках; у випадку юридичної регламентації відображаються як інші активи
Поточні(короткострокові)зобов'язання банківський овердрафт якщо існують інші рахунки в цьому ж банку, на яких достатньо коштів -для покриття овердрафту, то у компанії є право на зменшення величини грошових коштів в активі
Перевірка виписок з банківського рахунку в більшості країн зазвичай проводиться один раз на місяць. Така процедура необхідна тому, що залишок по рахунку "Грошові кошти", в бухгалтерських записах часто не співпадає із залишком в банківській виписці. Причини такої різниці полягають в наступному:
О деякі операції, що відображені у звітних записах компанії, не містяться в облікових записах банку, наприклад, видані чеки (чеки видані і відображені в облікових регістрах компанії, але не представлені до сплати в банк), депозити в дорозі (відправлені до банку, але не отримані вчасно, чи прийняті банком, але не відображені в записах банку при підготовці виписки з рахунку);
=> деякі банківські операції ще не знайшли відображення в бухгалтерських записах компанії, наприклад, збір за обслуговування в банку, чеки, по яких не можуть бути отримані гроші (чеки інших підприємств чи фізичних осіб, що передані компанією до банку, та оплата по яких не отримана), зароблені відсотки, які банк нарахував на середній залишок рахунку компанії, інші грошові банківські збори та надходження на рахунок.
Процес перевірки складається з двох етапів. Перший включає в себе
коригування залишку грошових коштів згідно з банківською випискою. До
нього додаються депозити в дорозі (одночасно проводиться перевірка
коригувань минулого місяця) та вираховуються видані, але не пред'явлені до
оплати чеки (одночасно проводиться перевірка виданих чеків, які були
виплачені банком). Отримана сума є скоригованим залишком грошових
коштів. Другий етап - це коригування залишку згідно з обліковими записами
і відображення в обліку відповідних проводок. Із сальдо рахунку грошових
коштів (згідно з обліковими записами) вираховуються всі дебетові
меморандуми та додаються всі кредитові меморандуми з наступним
відображенням на рахунках в Журналі операцій.
121-192 -353-

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах
Цікава система ведення дрібної каси за ЗПБО США. В компанії, як правило, існують регулярні витрати, сума яких незначна, тому виписувати чеки досить незручно (купівля поштових марок, оплата таксі, дрібні збори тощо). З цією метою безпосередньо на підприємстві зберігається певна сума готівки, за яку відповідає матеріально відповідальна особа, тобто встановлюється фіксований розмір "фонду дрібної каси", який періодично поповнюється (наприклад, один раз на тиждень). При видачі готівки виписується ваучер, на якому вказується дата, сума та призначення витрат. Залишок готівки та загальна вартість ваучерів повинні в сумі складати фіксовану величину фонду дрібної каси. Якщо при поповненні дрібної каси виявляються невеликі розбіжності, то вони відображаються на рахунку "Недостача / лишок грошових коштів". В кінці звітного періоду дебетове сальдо цього рахунку включається до складу загальних операційних витрат, кредитове - до інших доходів.
У Великобританії операції з дрібною касою обліковуються по-іншому. В момент видачі готівки з дрібної каси проводяться записи по дебету рахунків відповідних видатків і кредиту рахунку дрібної каси, а при поповненні дрібної" каси (на суму здійснених видатків), відповідно, дебетується рахунок дрібної каси грошових коштів.
Аналогічна практика обліку каси дрібних витрат у Єгипті. В цьому випадку попередньо визначається сума дрібних витрат на певний період і виписується чек на всю суму. Касир витрачає кошти по квитанціях та рахунках і фіксує їх у журналі каси дрібних витрат.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік грошових коштів» з дисципліни «Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Железнодорожный вагон
Аудит господарських операцій з надходження тварин
Проектний контроль
Що таке GSM?
РОЗРАХУНКОВО-КАСОВЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ КЛІЄНТІВ


Категорія: Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах | Додав: koljan (29.03.2012)
Переглядів: 2694 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП