ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації

ВИДИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ КОНТРАКТІВ
Основні види зовнішньоекономічних угод, які складаються між учас никами зовнішньоекономічної діяльності, представлені на рис. 2.1.
Основні зовнішньоекономічні угоди
Купівлі-продажу Бартерні Орендні Посередницькі Інвестиційні

Переробки давальницької сировини

Рис. 2.1. Основні види зовнішньоекономічних угод

1. Зовнішньоекономічний контракт купівлі продажу
Купівля-продаж

Ввезення товарів в Україну Резидент

Вивезення товарів за межі України Резидент

Контракт

Товар

Кошти

Контракт

Товар

Кошти

Нерезидент

Нерезидент

Рис. 2.2. Спрощена схема реалізації угоди купівлі продажу

60

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України Під час реалізації зовнішньоекономічних угод купівлі продажу то варів необхідно враховувати вимоги вітчизняної системи валютного регу лювання щодо повернення валютного виторгу або товарів на територію України. А саме, виконання Закону України від 23.09.94 р. за №185/94 ВР «Про порядок здійснення взаєморозрахунків в іноземній валюті». Що стосується розрахунків у валюті України, то пунктом 17 Наказу Президента України від 21.01.98 р. за №41/98 «Про введення режиму жорсткого обмеження бюджетних витрат і других державних витрат, за ходів по забезпеченню надходження доходів в бюджет і запобігання фінансової кризи» встановлено, що розрахунки у валюті України по екс портно імпортним операціях проводяться резидентами в порядку, перед баченому для розрахунків у іноземній валюті Законом України «Про по рядок проведення розрахунків в іноземній валюті». Аналогічні вимоги встановлені і щодо імпортних операцій, тобто, надходження товарів в Україну має здійснитися не пізніше 90 календар них днів з моменту проведення авансових платежів або надання векселя на користь постачальника продукції. Для здійснення імпортних операцій з перевищенням строків розра хунків необхідна індивідуальна ліцензія Національного банку України. Особливості умов здійснення зовнішньоекономічних угод купівлі продажу описані в Конвенції Організації Об’єднаних Націй щодо дого ворів купівлі продажу товарів 1980 р. Ця Конвенція регулює питання сто совно купівлі продажу товарів, з правами та обов’язками продавців і по купців, які виходять із таких договорів, з відповідальністю за невиконан ня сторонами даних обов’язків, з розподілом прибутку, з наслідками після розірвання договору тощо. 2. Зовнішньоекономічний товарообмінний (бартерний контракт) Бартерні операції у зовнішньоекономічній діяльності регулюються Законом України від 23.12.98 р. №351–XIV «Про регулювання товарооб мінних (бартерних) операцій в області зовнішньоекономічної діяльності» (далі Закон України). Постановою КМУ від 29.04.99 р. №756 «Про деякі питання регулю вання товарообмінних (бартерних) операцій в області зовнішньоекономіч ної діяльності» визначено склад товарів, експорт і імпорт яких при здійс ненні бартерних операцій заборонено. Згідно Закону України, в бартерному контракті необхідно вказувати загальну вартість експортних товарів і загальну вартість товарів, які імпортуються. Вартість товарів має бути вказана в іноземній валюті, яка 61

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

належить до першої групи Класифікатора іноземних валют (це вільнокон вертована валюта, яка широко використовується для проведення міжнарод них розрахунків і яка продається на головних світових валютних ринках). Законом України встановлено, що товари, які імпортуються згідно бартерної угоди, мають бути ввезені в Україну в строк, який не перевищує 90 днів з моменту оформлення вантажної митної декларації на експорт то варів. Якщо першими за бартерним контрактом експортуються висо коліквідні товари, то строк увезення в Україну імпортних товарів не має перевищувати 60 днів з дня оформлення експортної декларації. Особливості реалізації бартерної угоди представлено на рис. 2.3.
Нерезидент Зовнішньоекономічний контракт Резидент

Імпорт товару 1 в Україну Експорт товару 2 з України

Рис. 2.3. Реалізація товару згідно товарообмінної (бартерної) угоди

3. Зовнішньоекономічний контракт з переробки давальницької си ровини Порядок здійснення операцій з давальницькою сировиною в зовнішньо економічній діяльності регулюється Законом України «Про операції з да вальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах» №327/9 ВР від 15.09.95 р. (далі — Закон про давальницьку сировину). Законом визначені основні терміни та поняття, а саме: Давальницька сировина — це сировина, матеріали, напівфабрикати, що комплектують вироби, енергоносії, завезені на митну територію Украї ни іноземним замовником (закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) та вивезені за її межі українським замовником для пе реробки в готову продукцію з дальшим поверненням усієї продукції чи її частини в країну її власника (реалізації в країні виконавця або за його доручення виконавцем) або вивезенням в іншу країну. 62

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України Закон про давальницьку сировину передбачає операції з переробки давальницької сировини в різних митних режимах (рис. 2.4–2.7):
Замовник (власник давальницької сировини і готової продукції)

Зовнішньоекономі чний контракт на переробку давальницької сировини

Давальницька сировина

Плата за переробку давальницької сировини: -грошовими коштами; -часткою давальницької сировини; -часткою готової продукції; -змішана форма розрахунку (використання всіх перелічених розрахунків)

Виконавець

Переробка давальницької сировини в готову продукцію

Розпорядження відходами виробництва і залишками давальницької сировини (згідно наказу її власника) Розпорядження готовою продукцією згідно умовам зовнішньоекономічного контракту про переробку давальницької сировини

Вивезення готової продукції за межі митної території країни (виробника)

Реалізація готової продукції в країні виробника

Рис. 2.4. Загальна схема переробки давальницької сировини в готову продукцію

63

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

x ввезення давальницької сировини іноземного замовника на митну те риторію України з метою одержання готової продукції;
Замовник-нерезидент (власник давальницької сировини і готової продукції)

Зовнішньоекономічний контракт на переробку давальницької сировини (розрахунок грошовими коштами)

Давальницька сировина

Митна територія України Виконавець–резидент
Декларування ввезення давальницької сировини: ВМД на ввезення давальницької сировини

Переробка давальницької сировини в готову продукцію. Акт виконаної роботи (виробництво готової продукції з давальницької сировини замовника)

Розпорядження відходами виробництва і залишками давальницької сировини (згідно наказу її власника) Готова продукція

Декларування вивезення готової продукції (ВМД)

Вивезення готової продукції за межі митної території України

Рис. 2.5. Схема переробки давальницької сировини в готову продукцію резидентом України (розрахунок за переробку грошовими коштами)

64

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України
Замовник-нерезидент (власник давальницької сировини і готової продукції)

Зовнішньоекономічний контракт на переробку давальницької сировини (розрахунок сировиною або готовою продукцією)

1. Давальницька сировина 2. Сировина для розрахунку за переробку в готову продукцію

Митна територія України Виконавець–резидент
Декларування 1. ВМД на ввезення давальницької сировини 2. ВМД на сировину, призначену для розрахунку за виготовлення готової продукції

Переробка давальницької сировини в готову продукцію. Акт виконаної роботи (виробництво готової продукції з давальницької сировини замовника)

Розпорядження відходами виробництва і залишками давальницької сировини (згідно наказу її власника)

Готова продукція

1. варіант:

Декларування:

ВМД на вивезення готової продукції в повному обсязі.

2. варіант:

-ВМД на вивезення готової продукції за вирахуванням частки її в рахунок розрахунку за переробку давальницької сировини; -ВМД на ввезення (імпорт) готової продукції (без її фактичного вивезення), з оплатою податків і зборів.

Вивезення готової продукції за межі митної території

Рис. 2.6. Схема переробки давальницької сировини резидентом України з метою використання її у виробництві готової продукції (розрахунок за переробку сировиною або часткою готової продукції)

65

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Замовник-нерезидент
Митна територія України
Зовнішньоекономічний контракт з резидентом на переробку давальницької сировини Зовнішньоекономічний контракт з резидентом (продавцем сировини)

Передача сировини за актом
Резидент виконавець Резидент-продавець сировини. Давальницька сировина

Переробка давальницької сировини в готову продукцію. Акт виконаної роботи (виробництво готової продукції з давальницької сировини замовника)

Розпорядження відходами виробництва і залишками давальницької сировини (згідно наказу її власника)

Готова продукція

Декларування: 1. варіант: ВМД на вивезення готової продукції в повному обсязі. 2. варіант: -ВМД на вивезення готової продукції за вирахуванням частки її в рахунок розрахунку за переробку давальницької сировини; -ВМД на ввезення (імпорт) готової продукції (без її фактичного вивезення), з оплатою податків і зборів як під час продажу в Україні (розпорядження про готову продукцію через зареєстроване іноземним замовником постійне представництво).

Рис. 2.7. Схема закупівлі в Україні давальницької сировини іноземним замовником за іноземну валюту з метою її використання для виробництва готової продукції

66

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України x купівля за іноземну валюту іноземним замовником давальницької сиро вини на території України з метою одержання з неї готової продукції; x ввезення українським замовникам давальницької сировини із за кор дону України з метою одержання готової продукції. Застосування «давальницької» схеми замовником під час вивезення давальницької сировини зі своєї країни дає можливість виробляти про дукцію з меншими витратами, ніж при її виробництві в країні замовника. Іноді до цих операцій запобігають у разі неможливості з технологічних або інших причин виготовлення необхідної продукції в країні замовника. Особливістю реалізації такої угоди є те, що підприємство нерезидент укладає як мінімум два зовнішньоекономічних контракти. Крім зовніш ньоекономічного контракту про переробку давальницької сировини, ще укладається зовнішньоекономічний контракт, предметом якого є купівля продаж товару, який належить українському підприємству.

Резидент-замовник

Декларування: 1. варіант: ВМД на вивезення давальницької сировини. 2. варіант: -ВМД на вивезення давальницької сировини. -ВМД на частку давальницької сировини, в рахунок розрахунків за виготовлення готової продукції.

Декларування ввезення готової продукції

Митна територія України

СИРОВИНА Нерезидент виконавець

Переробка давальницької сировини в готову продукцію

Рис. 2.8. Схема вивезення давальницької сировини нерезиденту для використання її у виробництві готової продукції

67

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Цей контракт має дві особливості: x закупка давальницької сировини в Україні здійснюється винятково за іноземну валюту; x зовнішньоекономічний контракт купівлі продажу не передбачає ви везення товару, який є предметом цього контракту, з України. В дано му випадку український продавець товару діє за розпорядженням іноземного покупця і передає товар українському виконавцю, підпи сує з ним акт прийому передачі товару. На рис. 2.4–2.6 представлені схеми ввезення і переробки давальниць кої сировини в готову продукцію на території України. На рис. 2.7 представлена схема купівлі і переробки давальницької си ровини на території України. Під час вивезення давальницької сировини вона має перебувати під митним режимом переробки за межами митної території України (рис. 2.8). Якщо зовнішньоекономічним контрактом про переробку давальниць кої сировини передбачено, що іноземний виконавець отримує за виконану роботу частку давальницької сировини, то така сировина має перебувати під митним режимом експорту і оформлятися в загальному порядку — як експорт товару. 4. Лізинговий зовнішньоекономічний контракт Міжнародними лізинговими угодами оформляються відносини най му майна, під час яких лізингодавець однієї країни передає лізингополу чателю другої країни в користування майно на визначений строк і за

Лізингополучатель Лізингові платежі
Договір лізингу Банк Майно

Лізингодавець

Договір купівлі-продажу Розрахунок за майно Майно

Продавець майна

Рис. 2.9. Схема лізингової операції

68

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України узгоджену оплату. В міжнародній практиці лізингові операції регулюються положеннями Конвенції про міжнародний фінансовий лізинг (Отава, 1988 р.), яка визначає правове регулювання міжнародного лізингу і закріп лює його застосування в міжнародних торговельних відносинах (рис. 2.9). 5. Посередницький зовнішньоекономічний контракт Посередницькі угоди умовно поділяються на дві групи: 1) посередницькі угоди між підприємствами резидентами; 2) посередницькі угоди між підприємствами України та їх іноземни ми контрагентами. Перші укладаються з метою проведення зовнішньоекономічних опе рацій, до яких належать угода збереження, перевезення, комісії, доручен ня, декларування тощо. Посередницькі угоди між підприємствами України та їх іноземними контрагентами застосовуються як один із методів проникнення на вже ос воєний іншими постачальниками ринок збуту. Це цілий комплекс угод, до яких належать консигнаційні, збереження, агентські, комісійні, тощо. Договір комісії (рис. 2.10). Договір доручення Особливості застосування договорів доручення відображені у розділі 68 Цивільного кодексу України.
Нерезидент

Банк

Товар

Зовнішньоекономічний контракт

Комісіонер-резидент

Договір комісії Товар Банк

Комітент

Рис. 2.10. Імпортна зовнішньоекономічна угода на підставі договору комісії

69

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Стосовно цього одна сторона — повірений зобов’язується виконати від імені і за рахунок другої сторони — довірителя — визначені юридичні дії. Ці дії спрямовані на представлення інтересів українського підприєм ства, тобто укладення угоди в межах наданих повіреному повноважень, а зовнішньоекономічні операції здійснює українське підприємство — довірена особа від свого імені і за свій рахунок (рис. 2.11).
Нерезидент

Банк

Товар

Довірена особа-резидент

Договір доручення

Повірений

Рис. 2.11. Експортна зовнішньоекономічна угода на підставі договору доручення

Консигнаційна угода Договір консигнації укладається на здійснення операцій з реалізації товарів, згідно з якими одна сторона — консигнатор — зобов’язується за дорученням другої сторони — консигнанта — протягом визначеного часу за визначену винагороду продати з консигнаційного складу товари, які на лежать консигнанту. Консигнаційні угоди за участю українських підприємств можуть пе редбачати як ввезення в Україну, так і вивезення за межі митної території України. Строк консигнаційного продажу товарів залежить від умов ва лютного регулювання країни, в законодавчих рамках якої працює консиг нант. Імпортні консигнаційні угоди В консигнаційній угоді, якою передбачено ввезення товарів на тери торію України, беруть участь дві сторони: підприємство нерезидент (кон сигнант), яке здійснює постачання товару для продажу в Україні, і під приємство резидент (консигнатор), яке, не маючи прав власності на ці то вари, безпосередньо здійснює його продаж на території України (рис. 2.12). 70

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України
Консигнант-нерезидент
7 3 Договір консигнації 1 Товар 8 Банк резидента 6

Митна територія України

Консигнатор-резидент
3 2 Розміщення на МЛС

4 Митниця Декларування і митне оформлення товару в режимі митного складу

Договір збереження/ ліцензія на право відкриття і експлуатації МЛС

Митний ліцензійний склад (МЛС)

Оформлення і поставка товару з МЛС

Українське Продаж товару на внутрішньому ринку підприємство 5

Рис. 2.12. Схема реалізації імпортної консигнаційної угоди

1. Укладання договору консигнації між консигнантом нерезидентом та консигнатором резидентом. 2. Укладання договору збереження/ліцензії на право відкриття і екс плуатації МЛС. 3. Ввезення товару в Україну і розміщення його на МЛС. 4. Декларування і митне оформлення товару в режимі митного складу. 5. Укладання договору купівлі продажу з українським покупцем, продаж товару на внутрішньому ринку, митне оформлення і поставка то вару з МЛС. 6. Розрахунок українського СПД з консигнатором резидентом. 7. Розрахунки консигнатора резидента з консигнантом нерезидентом за реалізований товар. 8. Повернення товару консигнанту нерезиденту нереалізованої част ки товару. 71

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Для реалізації імпортних консигнаційних угод передбачено обов’яз ково приміщення для ввезеного на митний ліцензійний склад, з якого і бу де здійснено продаж імпортного товару. В договорі консигнації обов’язково необхідно чітко сформулювати такі положення: x момент переходу прав власності на товар; x порядок встановлення ціни на товар; x строк консигнаційного продажу; x порядок повернення нереалізованої частки товару. Експортні консигнаційні угоди Під час митного оформлення вивезення товарів на підставі консигна ційної угоди застосовується експортна вантажна митна декларація з особ ливістю її заповнення як ордерну поставку товарів. Ордерна поставка товарів — це поставка товару для купівлі продажу або товарообміну, за яких на момент вивезення товару ще не укладені зовнішньоекономічні контракти купівлі продажу або обміну. Після фак тичного відправлення товарів і укладання таких контрактів плата за това ри, які надійшли, має бути зарахована вумовний строк повернення валют ного виторгу, а товари мають бути розміщені під митний режим експорту. В консигнаційній угоді, яка передбачає вивезення товарів з території України, беруть участь три сторони: підприємство резидент (консигнант), яке здійснює поставку товарів для продажу за межами України, підпри ємство нерезидент (консигнатор), яке не отримало права власності на то вари, безпосередньо здійснює його продаж за межами митної території України, і підприємство нерезидент (покупець), яке здійснює оплату за товар, який надійшов на підставі зовнішньоекономічного договору (кон тракту) (купівлі продажу, бартеру тощо). Консигнатор і покупець товару можуть бути як одна особа (рис. 2.13). 1. Укладання договору (контракту) консигнації. 2. Декларування експорту товару як «ордерну поставку». 3. Вивезення товару за межі митної території України. 4. Укладання договору купівлі продажу. 5. Декларування експорту товарів до закінчення строку повернення валютного виторгу. 6. Реалізація товару нерезиденту покупцю і здійснення ним розра хунків з нерезидентом консигнатором. 7. Надходження оплати за угоду консигнації від нерезидента в банк резидента. 8. Повернення нереалізованої частки товару. 72

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України
4 Договір купівлі-продажу Товар Розрахунки 3 6

Консигнатор-нерезидент
1

Нерезидент-покупець
7

Митна територія України
Договір консигнації 8 Товар Банк резидент 5

1

2 2

Консигнант-резидент Розрахунки

Митний орган

Рис. 2.13. Схема реалізації експортної консигнаційної угоди.

Договір збереження товару Договір збереження товару представляє собою договір, на підставі якого одна сторона зобов’язується за визначену оплату забезпечити збере ження товарів без переходу прав власності на їх. Товари, які перебувають під митним контролем, можуть бути переда ні на зберігання: x на митні ліцензійні склади; x на склади тимчасового зберігання; x на митні склади. 1. Товари, які зберігаються на митних ліцензійних складах (МЛС) Умови збереження товарів на МЛС дозволяють визначений час не сплачувати податки і збори, які передбачені для даних товарів, а також оформити за цей період необхідні дозвільні документи державних органів. Загальна схема використання МЛС представлена на рис. 2.14. 1. Укладання договору на зберігання. 2. Розташування товарів на МЛС. 3. Укладання договору про надання службового приміщення для мит них органів. 4. Випуск товарів зі складу.

73

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова
Підприємство
Договір зберігання 1 2 Товар 2 Митний ліцензійний склад відкритого типу

3 Митні органи 4

Рис. 2.14. Загальна схема застосування МЛС

Підстава для розташування товарів на складі: обгрунтована заява з проханням розмістити товари на складі; право на експлуатацію митного ліцензійного складу в його власника; вантажна митна декларація, заповнена згідно режиму митного складу; товаросупроводжувальні документи. Поява складів тимчасового зберігання унеможливила розміщення то варів на відповідальне зберігання на складах підприємств. Товари з моменту пред’явлення митному органу і до випуску їх у мит ний режим можуть перебувати на тимчасовому зберіганні під митним контролем. Такі товари до завершення митного оформлення можуть роз міщатися з дозволу митного органу на складах тимчасового зберігання (рис. 2.15). Обов’язковою вимогою експлуатації складу тимчасового зберігання відкритого типу є наявність у підприємства ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності або діяльності митного перевізника. Підстава для розміщення товарів на складі тимчасового зберігання відкритого типу: x дозвіл митного органу на розміщення товарів; x дозвіл митного органу на використання приміщення в якості складу тимчасового зберігання; x ліцензія на здійснення діяльності митного брокера або митного пе ревізника; x документи, які дозволяють ідентифікувати товари і підтверджувати законність їх перебування в імпортера. x x x x

74

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України
1

Нерезидент Митна територія України

Резидент
3

Договір збереження 2 3 То вар Товар

Склад тимчасового збереження (відкритого типу)

Договір про надання службового приміщення 4

Вивезення товарів зі складу для розташування під митним режимом або розташування товарів на митному складі 5

Митний склад

Митний орган

Рис. 2.15. Схема використання складу тимчасового зберігання відкритого типу

2

Сторона 1
3

Договір перевезення

Транспортна компанія

Товари
1 Зовнішньоекономічний контракт

3 4

Митна територія України Сторона 2 Товари
4

Рис. 2.16. Схема реалізації договору перевезення товарів до місця призначення

75

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Договір перевезення Для міжнародних перевезень можуть застосовуватися повітряні засо би, водні, автомобілі, залізничні засоби, трубопроводи, а також мережі електропередач. Згідно договору перевезення товарів, одна сторона — перевізник — зо бов’язується доставити довірений їй другою стороною — відправником — товар у пункт призначення і передати їх отримувачу, тобто особі, яка має право на переданий товар, а відправник зобов’язується оплатити за пере везення товару визначену суму. Приклад реалізації договору перевезення товарів до місця призначен ня на рис. 2.16. Договір декларування В митних органах інтереси підприємств можуть представляти митні брокери. Митний брокер (посередник) — це підприємство, яке здійснює дек ларування товарів і транспортних засобів, які перетинають митницю, і ма ють ліцензію на право ведення діяльності митного брокера. Взаємовідносини між митним брокером і підприємством регулюються договором доручення, до якого застосовуються положення Громадянсько го кодексу України. На підставі договору доручення, митний брокер має право від свого імені і за рахунок суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності — довірчого, самостійно декларувати товари, пред’являти їх митному органу, представ ляти на них відповідні документи, забезпечувати оплату митних платежів і проводити в рамках своєї компетенції інші дії, кінцевою метою яких є митне оформлення товарів (рис. 2.17).

Суб’єкт Суб’єкт зовнішньо зовнішньоекономічно економічної їдіяльності діяльності

Договір декларування (доручення)

Митний орган
Декларування товарів

Митний орган
Рис. 2.17. Схема реалізації договору декларування

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВИДИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ КОНТРАКТІВ» з дисципліни «Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Визначення потреби в інвестиціях та вартості капіталу
Віднесення грошових потоків до інвестиційного проекту
РОЛЬ ГРОШЕЙ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ
МЕТОДИКА ПРОЕКТУВАННЯ ЦІН НА БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНІ РОБОТИ ТА ОКРЕМІ...
. Аудит калькуляції собівартості продукції рослинництва


Категорія: Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації | Додав: koljan (27.03.2012)
Переглядів: 1955 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП