ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Основи психологічного консультування

Визначення пріоритетів
Найчастіше людина потерпає від психологічної скрути тоді, коли їй важко спланувати свої дії в напруженій ситуації або зробити вибір. І хоча завдання „визначити пріоритети" ставиться клієнтом не часто, консультативних ситуацій такого плану чимало. В процесі вміло побудованого аналізу, ненав'язливо вплетених підказок, тонкого зворотного зв'язку консультант спільно з клієнтом вибудовує логіку та ієрархію завдань. Обміркувавши порядок дій, клієнт отримує додатковий стимул для їх реалізації. Як правило, краса та злагодженість завершеної картини прямо чи опосередковано несе в собі енергію, якої людині не вистачало раніше.
Щоб встановити пріоритети, необов'язково обговорювати їх прямо. Часто консультант, знаходячись у позиції нейтральності, чітко і ясно виражає свої судження з деяких конкретних питань („Ваша сім'я так драматично покидала дім свекрів, що тепер думати про повернення - це зраджувати себе, свою самостійність") або в ході розмови надає більше підтримки одній тенденції, на противагу іншій. Робота в цьому напрямку здійснюється і тоді, коли серед альтернатив клієнта з'являється ще кілька можливих конструктивних варіантів або прояснюється ситуація з тим, де і коли сформувалися обмеження і як їх усунути. Право вибору створює враження свободи і самостійності. За деяких обставин консультанту не обійтись і без навчання, відкритого формування переконань, які
213
структурують ситуацію. Особливої цінності набувають логічні висновки, що упорядковують інформацію за усталеними алгоритмами мислення.
Щоб визначити свої істинні цілі, людина повинна якоюсь мірою пережити те, до чого вона прагне, у неї має з'явитися своєрідний "акцептор дії"' - образ бажаного майбутнього. Дослідження в нейро-лінгвістичному програмуванні показали, що суттєва різниця між людьми, що досягають успіху, та невдахами, людьми відповідальними і безвідповідальними полягає у тому, як вони переживають майбутнє, коли вибудовують свої прожекти. Успішні та відповідальні, перш ніж почати діяти в певному напрямку, досить яскраво (в кольорі, звуці, тілесних відчуттях) уявляють (майже автоматично) результати своїх дій. Таке моделювання, створення зразка не дозволяє схибити, є хорошим орієнтиром і несе велику енергію. У людей неуспішних, безвідповідальних така здатність практично відсутня. Консультуючи клієнта, є сенс обов'язково попрацювати над цим аспектом його вмінь.
Отже, щоб визначитися з пріоритетами, потрібно інколи просто сформувати чіткі уявлення про той результат, котрий хоче отримати людина від консультації і від життєвої ситуації взагалі. На цьому етапі в пригоді може стати згадана вище методика чітко сформульованого результату (нейро-лінгвістичне програмування). Коли є чітке уявлення про результат, не так складно намітити етапи його досягнення, вибудувати послідовність, спланувати реальні кроки, які необхідно здійснити, одночасно при цьому передбачити моменти збоїв і заздалегідь убезпечитися від них, опрацювавши кілька можливих варіантів розгортання ситуації.
Однак не все так просто в сфері людської психіки. Трапляється клієнти скаржаться на свою життєву ситуацію, хоча насправді підсвідомо, в глибині душі нічого не збираються в ній змінювати. Наприклад, жінку алкоголіка часто влаштовує ситуація його п'янства, бо таким чином вона звільняється з-під контролю чоловіка.
Секрети ефективного консультування
Інколи, прохаючи про допомогу, людина настільки не розуміє себе, що "обманює" і себе, і консультанта. Щоб не бути обманутим, варто взяти за принцип: люди в будь-якій ситуації діють у максимально зручний для себе спосіб.
Звичайно, людина могла б знайти спосіб більш досконалого розв'язання своїх негараздів, однак вона часто не усвідомлює до кінця, що нею рухає, або ж поки що не знає нічого кращого. Думати і діяти по-іншому вона почне тоді, коли зрозуміє, чому обрала саме такий спосіб поведінки. Тобто ситуація, в яку потрапила людина, несе якусь малоусвідомлену психологічну вигоду, якої не стане, коли щось зміниться. Людина не
214
завжди усвідомлює цю вигоду, бо крім свідомого „Я", її поведінкою керує несвідоме. Наприклад, клієнт, звичайно ж, обуриться, коли йому сказати, що різкий напад виразкової хвороби з наступною госпіталізацією напередодні від'їзду за викликом його колишньої дружини є способом уникнути травматичних переживань при зустрічі з нею. Однак з погляду психосоматики такий раптовий приступ є цілком закономірним, адже чоловік все ще не пережив минуле (див.: 4.2).
Якщо в консультуванні нехтувати подібною інформацією, то ефект буде мінімальним. Тому є сенс, по-перше, відшукати і перевести в усвідомлення "вторинну вигоду", по-друге, забезпечити такий стан справ, щоб реалізація вигоди стала можливою не лише травматичним способом, як було досі. Аби нівелювати вплив вторинної вигоди, консультант ставить цілу низку запитань, завдяки яким вона може проступити. Наприклад: "Ми прояснили, що відбувається в вашому житті... Якщо виходити з положення, що в кожній конкретній ситуації людина вибирає для себе найкращий вихід (людина собі не ворог), то давайте поміркуємо над тим, які переваги (позитивне значення) несе для вас ситуація, в якій ви опинилися? Чого вона вам допомагає досягнути? Чого уникнути? Що вона дозволяє вам робити? Чого не дозволяє робити? Ким вона дозволяє вам бути? (Ким ні?) Рішенням яких проблем є ваша ситуація? Що ви втратите, коли позбудетесь цієї ситуації? Що отримаєте, коли позбудетесь її? Що матимете, якщо не зміните цю ситуацію? Як ви дізнаєтесь, що покінчили з цією ситуацією?" тощо.
Крім прояснення вторинної вигоди, в нейро-лінгвістичному програмуванні здійснюють так звану перевірку на екологічність, тобто визначають, як відсутність конкретної проблеми вплине на життєву ситуацію самого клієнта або життя людей, які його оточують. Адже з точки зору системного підходу, будь-яка проблема є лише симптомом, за яким стоять, як правило, більш серйозні розлади. Завдяки цьому симптому система набула певної рівноваги, і його зникнення може призвести до її розбалансування.
Наприклад, чоловік вдавався до випивок, таким чином знімаючи напругу, що вже давно виникла в подружньому житті. Подолавши алкоголізм і повернувшись за допомогою психолога у звичну для нього обстановку, він знову страждатиме від нерозв'язаних подружніх проблем. Пара може не зуміти побудувати нові стосунки, і симптом або повернеться знову, або подружжя не зможе далі жити разом. Тому, як ми вже й говорили, консультування, так само як і психотерапія, повинно бути надлишковим, щоб нівелювати ті опосередковані впливи, які й викликали деформації. А перевірка на екологічність покликана застрахувати від помилок.
Щоб здійснити перевірку на екологічність, у нейро-лінгвістичному програмуванні пропонують поставити такі чотири запитання:
- „Що станеться, якщо ... (скажу, терпітиму, опікатиму, або навпаки)?";
- „Що станеться, якщо не... (скажу, терпітиму, опікатиму, або навпаки)?";

215
- „Чого не станеться, якщо ... (скажу, терпітиму, опікатиму, або навпаки)?";
- „Чого не станеться, якщо... не (скажу, терпітиму, опікатиму, або навпаки)?". Відповідаючи на ці запитання, людина краще бачить те, як узгодиться
її нова поведінка, стан, настрій з оточенням, відшукує такі грані ситуації, які на початковому етапі обговорення були не явними.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Визначення пріоритетів» з дисципліни «Основи психологічного консультування»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: БАНКІВСЬКА СИСТЕМА: СУТНІСТЬ, ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТА ФУНКЦІЇ. ОСОБЛ...
Поняття ISDN
Сдвинуть земной шар
Аудит малоцінних і швидкозношуваних предметів
Загальновживані слова та слова вузького стилістичного призначення


Категорія: Основи психологічного консультування | Додав: koljan (12.02.2012)
Переглядів: 1147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП