ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

ПАРАМЕТРИ РИЗИКУ ДЕРИВАТИВІВ
Параметри ризику деривативів (похідних фінансових інстру-ментів) вимірюють за допомогою низки показників, які познача-ються грецькими буквами, тому в цілому їх інколи називають грецькими (the Greeks). Так, показник ризику (Delta) вимірює ве-личину зміни вартості даного фінансового інструмента V за зміни базового цінового чинника r (наприклад, ставки відсотка):
.
Якщо зобразити на площині залежність вартості інструменту від базового цінового чинника лінією, то дельта характеризує кут нахилу (величина дельти дорівнює тангенсу цього кута). Зв’язок між дюрацією і дельтою має такий вигляд:

Зміну дельти за змін базового цінового чинника вимірює та-кий показник ризику, як гама (Gamma):
.
Гама вимірює той же ризик, що й опуклість [233]. Якщо про-філь ризику є опуклим, гама додатна, якщо профіль ризику ввіг-нутий, гама від’ємна, якщо профіль ризику — пряма, то гама до-рівнює нулю. Показник гама є важливим для опціонів.
Вега (Vega) — це також один з низки кількісних вимірювачів ризику похідних фінансових інструментів, що вимірює зміну ва-ртості фінансового інструменту за зміни дисперсії (волятильнос-ті) базового цінового чинника:
.
Показник ступеня ризику тета (Theta) вимірює зміну вартості фінансового інструменту при зміні терміну, що залишився до виконання контракту t:
.
Не рідко цей показник міститься в звітах про прибутки і збит-ки інвестиційних компаній.
Показник ступеня ризику ро (rho) використовується для вимі-рювання показника зміни вартості відсоткових опціонів за зміни відсоткової вставки.
Показник ступеня ризику лямбда (Lambda) вимірює зміну вар-тості опціонів за зміни рівня дивідендів d для опціонів на акції чи рівня валютної відсоткової ставки для валютних опціонів:
.
Зміні гами за зміни базового цінового чинника відповідає по-казник швидкості (speed):
.
Якщо дельта — це перша похідна функції вартості фінансово-го інструменту по базовому ціновому чиннику, то гама — це дру-га похідна, а швидкість — це похідна третього порядку. Показ-ник швидкості дозволяє менеджерові слідкувати за змінами гами й дельти при роботі з опціонами (здійснювати виважений моні-торинг, ураховуючи ризик).
Зміну дельти з плином часу, що залишився до виконання кон-тракту, вимірює такий показник кількісної оцінки ризику, як осо-бливість (charm):
.
Якщо, скажімо, портфель похідних фінансових інструментів хеджується так, що його дельта (чутливість щодо змін цінового чинника) дорівнює нулю, то хеджування підлягає постійним що-денним корективам і показник особливості покаже, наскільки ак-тивною повинна бути тактика щодо хеджування.
Колір (color) є ще одним показником ступеня ризику дерива-тивів. За його величиною вимірюють зміну гами в міру плину ча-су до виконання контракту:
.
Наприклад, з наближенням моменту виконання за кольором менеджери можуть визначитися, як невеликі зміни ціни базового активу вплинуть на хеджуваня [233].

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ПАРАМЕТРИ РИЗИКУ ДЕРИВАТИВІВ» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Формування власного капіталу банку
Розвиток пейджингового зв’язку
Модель оцінки дохідності капітальних активів (САРМ)
Процес кредитування клієнтів банку
Планування аудиторської перевірки підприємства


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (28.10.2011)
Переглядів: 1365 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП