ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Фінанси » Фінансово-господарський контроль

Перевірка собівартості продукції
Перевірка собівартості продукції здійснюється в розрізі калькуляційних статей витрат і визначенні рівня собівартості окремих видів продукції. Окрему увагу звертають на можливі випадки коливання собівартості продукції за окремі періоди.
Перевірці підлягають витрати по окремих калькуляційних статтях і підтвердженні їх здійснення конкретними виправдувальними доку-ментами. Одночасно перевіряються можливі випадки різкого зни-ження витрат по окремих місяцях, що може свідчити про завищення нормативів витрат або необґрунтованого перенесення витрат мі-сяця, що перевіряється, на наступні періоди. Особлива увага звер-тається на виявлення фактів неправильного списання в собівар-тість продукції витрат, які не звіряють з її виробництвом і реалізаці-єю (витрати непромислових господарств, витрати, які відносяться на винних осіб і не підлягають включенню в собівартість). Переві-ряються витрати щодо безперспективних незавершених робіт, а та-кож робіт, які втратили актуальність, і вживають заходи щодо зупи-нки подальшого проведення відносно їх.
Використовуючи звітні дані про собівартість продукції, звітні каль-куляційні статті, які займають найбільше значення, проводиться аналіз найбільш важливих видів виробів, можна встановити відхи-лення від прогнозних витрат за окремими статтями із зміною струк-тури цих витрат. З урахуванням результатів дослідження фактичної собівартості продукції і наявності відхилень з'являється можливість більш цілеспрямовано вивчати їх причини за даними синтетичного і аналітичного обліку, а також первинних документів.
Зіставлення звітних калькуляцій по окремих видах виробів плано-вих з даними калькуляціями за минулий період дозволяє виявити випадки завищення планових (нормативних) витрат в калькуляціях, необґрунтованого списання фактичних витрат по окремих статтях підвищення собівартості продукції. Одержані дані за окремі звітні періоди дозволяють здійснити цілеспрямовану перевірку накопичу-вальних і первинних документів, які обґрунтовують списання витрат по окремих статтях.
Ефективним методом перевірки правильності і документальної об-ґрунтованості списання витрат на виробництво по елементах і калькуляційних статтях є стрічна перевірка і звірка даних первинних документів, а саме лімітних норм, норм розкрою, відомостей - з си-ровиною і матеріалами; з даними аналітичного і синтетичного облі-ку: відомостями розподілу витрат сировини і матеріалів, заробітної платні, журналами 5 і 5А, відомостей журнальної форми обліку, ві-домостей оцінки залишкового браку і розрахунок витрат від браку, даними оцінки залишків і недостач незавершеного виробництва; і звітними матеріалами: виробничими звітами цехів, періодичними звітами собівартості.
Одночасно перевіряються правильність оцінки матеріалів з обліко-вою їх оцінкою, правильність розглянутих відхилень від купуваль-них цін, оцінка незавершеного виробництва і обліку відходів. За ра-хунок цих чинників на окремих підприємствах має місце необґрун-товане регулювання собівартості продукції, яка випускається.
Одночасно звертають увагу на випуск продукції, яка не має попиту або має обмежений збут. Щодо цих видів продукції фактична собі-вартість одиниці витрат (вироби) розраховується шляхом ділення всіх фактичних витрат на фактичний випуск продукції за винятком надпланового випуску продукції, яка має обмежений збут.
Собівартість продукції в більшості визначається галузевою специ-фікою виробництва, особливостями споживаної сировини і матері-алів, номенклатурою і характером продукції, яка випускається, а та-кож особливостями обліку витрат на виробництво і калькуляції со-бівартості продукції.
Перевірка готової продукції.
При перевірці готової продукції перевіряється, щоб готова продук-ція впродовж звітного місяця списувалася на склад саме за обліко-вими цінами. Лише після визначення собівартості здійснюється ко-ригування її вартості. Якщо фактична собівартість виявилась біль-шою за облікові ціни, то робиться допроведення, якщо менше – сторнування з дебету рахунку 26 і кредиту рахунку 23.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Перевірка собівартості продукції» з дисципліни «Фінансово-господарський контроль»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Стандарти ISDN
Оцінка і управління процентним ризиком
Аудит надзвичайних доходів і витрат
Мета аудиту — перевірити правильність визначення податку з реклам...
Організаційна структура банку та управління ним


Категорія: Фінансово-господарський контроль | Додав: koljan (20.10.2011)
Переглядів: 651 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП