ВИДИ РІШЕНЬ, ЩО ПРИЙМАЮТЬСЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ РЕСУРСІВ
У сільському господарстві використовуються різні виробничі ресурси, роль і значення яких для здійснення процесу сільськогос-подарського виробництва неоднакові. Відповідно до цього критерію розрізняють ресурси незамінні і взаємозамінні. Незамінні ресурси — ті, без яких процес виробництва сільськогосподарської продукції вза-галі неможливий (наприклад, насіння і посадковий матеріал). Взає-мозамінні ресурси також необхідні для здійснення процесу вироб-ництва, проте за характером взаємозаміни вони істотно різняться між собою. Якщо одні з них взаємозамінюються з орієнтацією, го-ловним чином, на економічні обмеження (наприклад, заміна живої праці капіталом), то інші можуть взаємозамінюватись лише у пев-них співвідношеннях з урахуванням не лише економічних, а й тех-нологічних обмежень (наприклад, заміна одних видів кормів іншими). Зазначені особливості виробничих ресурсів потрібно обов’язково враховувати в процесі їх використання. При цьому у менед-жерів виникає низка питань, що вимагають кваліфікованого розв’язання. Найважливішими серед них є: – до якого рівня (обсягу) потрібно використовувати певний ре-сурс, щоб досягти максимально можливого для даних умов еко-номічного ефекту; – як за інших однакових умов можна досягти максимальної еко-номічної вигоди, якщо ресурси обмежені; – як знайти таку комбінацію взаємозамінних ресурсів, яка б за-безпечувала обумовлений обсяг виробництва продукції при наймен-ших витратах на одиницю продукції; – які види продукції краще виробляти в умовах підприємства за наявних ресурсів; – які обсяги виробництва продукції є найбільш економічно вигі-дними для підприємства; – яку технологію виробництва певного виду продукції доцільні-ше використовувати, щоб досягти найкращих для підприємства результатів (наприклад, яка технологія відгодівлі великої рогатої худоби є найбільш економічно вигідною — з низькоенергетичним раціоном, в якому домінують грубі корми, чи високоенергетичним з підвищеним вмістом концентрованих кормів). Дати відповідь на ці та інші подібні запитання означає прийняти відповідне рішення. Найголовнішими серед них є рішення «ресурс—продукт», «ресурс—ресурс», «продукт—ресурс», «продукт—продукт». Всебічне обгрунтування цих рішень дає змогу підприємствам вико-ристовувати ресурси до раціональної межі, не допускати їх марного витрачання (рішення «ресурс—продукт»), віддавати перевагу при виробничому споживанні тим ресурсам, які забезпечують вироб-ництво більш дешевої продукції (рішення «ресурс—ресурс»), ви-значати пріоритетні галузі, що забезпечують вищу ефективність ви-робництва порівняно з конкуруючими галузями (рішення «продукт—продукт»). Дуже важливим є також рішення, що дає відповідь на за-питання «скільки виробляти?». З насиченням ринку сільськогоспо-дарською продукцією це рішення стає одним із ключових і вимагає врахування не лише економічних факторів, але й того факту, що за таких умов ускладнюється проблема збуту. Потрібно пам’ятати, що в менеджменті мова йде не просто про прийняття більш-менш обгрунтованого рішення, а про знаходження найкращого варіанта розв’язання господарського завдання, ре-алізація якого дала б змогу забезпечити підприємству одержання максимально можливого ефекту. Щоб досягти цієї мети, потрібно добре знати правила прийняття рішень. Детальне їх вивчення — не-обхідна умова обгрунтованого розв’язання проблем реального жит-тя. У наших прикладах правила прийняття рішень «спрацьовують» в ідеальних умовах, тобто таких, коли менеджеру наперед відомі ці-ни на ресурси і вироблену сільськогосподарську продукцію, обсяг її виробництва, а також характер технічних зв’язків між продуктом і використовуваними ресурсами. Не береться до уваги і розрив між часом залучення ресурсів у виробничий процес і часом реалізації продукції. Зрозуміло, що в реальних умовах менеджерам доводиться мати справу не лише з наперед визначеними умовами, а й ситу-аціями невизначеності, які виникають через мінливість погодних умов та ринкової кон’юнктури. Проте такі припущення мають свої переваги, оскільки дають змогу зрозуміти принципи і методи розв’язання господарських завдань, розпізнати характер технічних та економічних взаємозв’язків, які необхідно враховувати при прий-нятті практичних рішень у реальному житті.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВИДИ РІШЕНЬ, ЩО ПРИЙМАЮТЬСЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ РЕСУРСІВ» з дисципліни «Менеджмент: прийняття рішень і ризик»