Яка особливість проведення ветеринарно-санітарної експертизи м’яса і м’ясопродуктів при наведеній радіоактивності
При ветеринарно-санітарній експертизі м’яса та м’ясопро- дуктів з наведеною радіоактивністю необхідно врахо вувати те, що м’ясо уражується по всій товщині. Використана для транспорту- вання та зберігання м’яса і м’ясопродуктів тара із щільною упа- ковкою, в т. ч. і банки м’ясних консервів, не захищають вміст від виникнення наведеної радіоактивності. Знизити зараженість м’я- са і м’ясопродуктів загальноприйнятими способами дезактивації (обмивання водою, зрізання верхнього шару) неможливо, оскіль- ки наведена радіоактивність зменшується швидше, ніж відбува- ється спад радіоактивності від радіонуклідів, що потрапили із зовнішнього середовища. Наведена радіоактивність м’яса через 5 днів знижується на 98-99% від вихідної і це м’ясо можна використовувати на харчуван- ня, якщо воно відповідає іншим санітарно-гігієнічним вимогам. При опроміненні свіжого або замороженого м’яса, а також ковбас, бекону, яловичини та м’ясних консервів в однакових умо- вах потужним потоком нейтронів, абсолютна величина наведеної радіоактивності, що появи лась у м’ясі завжди нижча і спад її від- бувається значно швидше, ніж в консервованих м’ясопродуктах, що обумовлюється наявністю в консер вованих м’ясопродуктах більшої кількості неорганічних сполук, зокрема кухонної солі, яка зберігає радіоактивність за рахунок штучної реакції утво рення радіоактивної сірки-35 з хлору.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Яка особливість проведення ветеринарно-санітарної експертизи м’яса і м’ясопродуктів при наведеній радіоактивності» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»