Чим відрізняються звичайні радіопротектори від радіопротекторів пролонгованої дії
Зараз, після аварії на Чорнобильській АЕС, одним з найваж- ливіших завдань радіобіології є пошук засобів протипроменевого захисту від хронічного опромінення, яке триває роки, десятиліт- тя, все життя – радіопротекторів пролонгованої, або тривалої, дії. В умовах такого опромінення захисну дію повинні мати ли- ше ті радіопротектори, які протягом тривалого часу зберігають свої властивості, тобто мають високу стабільність, й ті, які при багаторазовому введенні в організм людини не зашкодять їй. Такі властивості мають природні метаболіти, зокрема деякі вітаміни, радіопротекторні властивості яких давно відомі. Це в першу чер- гу стосується вітамінів, що мають високу відновлювальну актив- ність – А, С, Е, U. Вітамін А – ретинол. Головне його джерело – каротин рос- лин, який є провітаміном, тобто попередником вітаміну. Це ха- рактерні оранжево-жовті пігменти, при окислювальному розпаді котрих в організмі тварин і людини утворюється вітамін А. Ду- же багато каротину у моркві, шипшині, обліписі. Немало його мі- стять ягоди смородини, горобини, помідори, гарбузи. Каротин – 249 жиророзчинна речовина і краще засвоюється організмом разом з жирами. Тому вживати овочі та плоди, що його містять, бажано з рослинною олією, сметаною. Велику кількість вітаміну А містять такі продукти тваринництва, як молоко, сметана, масло, яєчний жовток. Особливо багато його у печінці морських риб та інших тварин. Вітамін С – добре відома всім аскорбінова кислота. Головне її джерело – свіжі овочі, фрукти, ягоди. Особливо великі кілько- сті вітаміну С містять плоди шипшини, смородини, грецького го- ріха (недозрілі), актинідії, овочевого перцю, а також листові овочі – цвітна капуста, кріп, цибуля, часник. На відміну від інших тва- рин-ссавців, в організмі приматів, до яких належить і людина, від- сутні ферменти, необхідні для синтезу вітаміну С (це розповсюд- жується ще на морську свинку). Тому в організм людини вітамін С може надходити тільки з продуктами харчування. Вітамін Е – токоферол. Синтезується тільки рослинами. Най- більші його кількості в досить концентрованому вигляді містять рослинні олії – соняшникова, кукурудзяна, оливкова, льняна, рі- пакова та інші. Багато вітаміну Е в горіхах – грецькому, ліщині, ке- дровому, фундуку, мигдалі. Суттєвим його джерелом є також са- латні овочі – салат, м’ята, цикорій, листова гірчиця. Вітамін U – цей, порівняно менш відомий як радіопротектор вітамін, представляє собою метилметіонінсульфоній хлорид. Він вперше був одержаний з капусти, яка і є основним його джерелом, особливо капуста брокколі – різновид цвітної капусти, яку ще на- зивають спаржевою. Багато його і в інших рослинах родини хре- стоцвітих, зокрема редисці, редьці, а також у шпинаті й селері. Радіопротекторна ефективність вітамінів при гострому опро- міненні, порівняно з цистеаміном, досить невелика – ФЗД рідко перевищує 1,2-1,3. При хронічному опроміненні вона, як прави- ло, ще нижча. Вони досить швидко включаються в обмін речовин і виводяться в організму. Але, будучи природними метаболітами, вони нешкідливі для нього і можуть вводитись в певних кілько- стях постійно. Таким чином, за рахунок вітамінів в організмі людини мож- на створити свого роду постійний радіозахисний фон, який буде підтримувати його радіостійкість на більш високому рівні, порів- Протирадіаційний біологічний захист250 няно із людьми, які не вживають вітамінів. В цілому, названі вітаміни відіграють велику роль у підтри- манні певного гомеостазу організму – неспецифічній здатності протистояти різним вражаючим факторам і зберігати сталість складу та функцій. Вони також активізують окремі відновлюваль- ні реакції. Останнє значною мірою стосується також вітамінів групи D, К, Р, В та деяких інших. Безумовно, вживаючи вітаміни у безконтрольно високих кількостях у вигляді концентрованих фармацевтичних препара- тів можна заподіяти шкоду організмові. В медицині відомо навіть явище – гіпервітаміноз – інтоксикація, яка спричиняється висо- кими дозами вітамінів. Але населенню України найближчими де- сятиліттями це не загрожує. Воно, особливо міське населення, по- терпає від протилежного явища – гіповітамінозу або авітамінозу – нестачі вітамінів. Тому треба уважно стежити за надходженням в організм, особливо дитячий, всіх вітамінів і в першу чергу тих, які мають радіопротекторні властивості.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Чим відрізняються звичайні радіопротектори від радіопротекторів пролонгованої дії» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»