ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Медицина » Ветеринарна радіологія

Чим відрізняються звичайні радіопротектори від радіопротекторів пролонгованої дії
Зараз, після аварії на Чорнобильській АЕС, одним з найваж-
ливіших завдань радіобіології є пошук засобів протипроменевого
захисту від хронічного опромінення, яке триває роки, десятиліт-
тя, все життя – радіопротекторів пролонгованої, або тривалої, дії.
В умовах такого опромінення захисну дію повинні мати ли-
ше ті радіопротектори, які протягом тривалого часу зберігають
свої властивості, тобто мають високу стабільність, й ті, які при
багаторазовому введенні в організм людини не зашкодять їй. Такі
властивості мають природні метаболіти, зокрема деякі вітаміни,
радіопротекторні властивості яких давно відомі. Це в першу чер-
гу стосується вітамінів, що мають високу відновлювальну актив-
ність – А, С, Е, U.
Вітамін А – ретинол. Головне його джерело – каротин рос-
лин, який є провітаміном, тобто попередником вітаміну. Це ха-
рактерні оранжево-жовті пігменти, при окислювальному розпаді
котрих в організмі тварин і людини утворюється вітамін А. Ду-
же багато каротину у моркві, шипшині, обліписі. Немало його мі-
стять ягоди смородини, горобини, помідори, гарбузи. Каротин – 249
жиророзчинна речовина і краще засвоюється організмом разом з
жирами. Тому вживати овочі та плоди, що його містять, бажано з
рослинною олією, сметаною. Велику кількість вітаміну А містять
такі продукти тваринництва, як молоко, сметана, масло, яєчний
жовток. Особливо багато його у печінці морських риб та інших
тварин.
Вітамін С – добре відома всім аскорбінова кислота. Головне
її джерело – свіжі овочі, фрукти, ягоди. Особливо великі кілько-
сті вітаміну С містять плоди шипшини, смородини, грецького го-
ріха (недозрілі), актинідії, овочевого перцю, а також листові овочі
– цвітна капуста, кріп, цибуля, часник. На відміну від інших тва-
рин-ссавців, в організмі приматів, до яких належить і людина, від-
сутні ферменти, необхідні для синтезу вітаміну С (це розповсюд-
жується ще на морську свинку). Тому в організм людини вітамін
С може надходити тільки з продуктами харчування.
Вітамін Е – токоферол. Синтезується тільки рослинами. Най-
більші його кількості в досить концентрованому вигляді містять
рослинні олії – соняшникова, кукурудзяна, оливкова, льняна, рі-
пакова та інші. Багато вітаміну Е в горіхах – грецькому, ліщині, ке-
дровому, фундуку, мигдалі. Суттєвим його джерелом є також са-
латні овочі – салат, м’ята, цикорій, листова гірчиця.
Вітамін U – цей, порівняно менш відомий як радіопротектор
вітамін, представляє собою метилметіонінсульфоній хлорид. Він
вперше був одержаний з капусти, яка і є основним його джерелом,
особливо капуста брокколі – різновид цвітної капусти, яку ще на-
зивають спаржевою. Багато його і в інших рослинах родини хре-
стоцвітих, зокрема редисці, редьці, а також у шпинаті й селері.
Радіопротекторна ефективність вітамінів при гострому опро-
міненні, порівняно з цистеаміном, досить невелика – ФЗД рідко
перевищує 1,2-1,3. При хронічному опроміненні вона, як прави-
ло, ще нижча. Вони досить швидко включаються в обмін речовин
і виводяться в організму. Але, будучи природними метаболітами,
вони нешкідливі для нього і можуть вводитись в певних кілько-
стях постійно.
Таким чином, за рахунок вітамінів в організмі людини мож-
на створити свого роду постійний радіозахисний фон, який буде
підтримувати його радіостійкість на більш високому рівні, порів-
Протирадіаційний біологічний захист250
няно із людьми, які не вживають вітамінів.
В цілому, названі вітаміни відіграють велику роль у підтри-
манні певного гомеостазу організму – неспецифічній здатності
протистояти різним вражаючим факторам і зберігати сталість
складу та функцій. Вони також активізують окремі відновлюваль-
ні реакції. Останнє значною мірою стосується також вітамінів
групи D, К, Р, В та деяких інших.
Безумовно, вживаючи вітаміни у безконтрольно високих
кількостях у вигляді концентрованих фармацевтичних препара-
тів можна заподіяти шкоду організмові. В медицині відомо навіть
явище – гіпервітаміноз – інтоксикація, яка спричиняється висо-
кими дозами вітамінів. Але населенню України найближчими де-
сятиліттями це не загрожує. Воно, особливо міське населення, по-
терпає від протилежного явища – гіповітамінозу або авітамінозу
– нестачі вітамінів. Тому треба уважно стежити за надходженням
в організм, особливо дитячий, всіх вітамінів і в першу чергу тих,
які мають радіопротекторні властивості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Чим відрізняються звичайні радіопротектори від радіопротекторів пролонгованої дії» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Планування аудиторської перевірки підприємства
GSM
Загальна характеристика витрат на організацію телекомунікацій
Гігантська пісочниця Google. Фільтра від Google
Справочная таблица по механике


Категорія: Ветеринарна радіологія | Додав: koljan (17.01.2014)
Переглядів: 800 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП