Поглиблена облікова класифікація технологічного процесу виробництва продукції
Процес виробництва як фактор, що впливає на побудову обліку затрат, класифікують за характером одержання продукту праці, технології, організації, а також за характером продукції. Усі на-звані ознаки є комерційною таємницею підприємства. Для потреб фінансового обліку не застосовуються. Проте з метою одночасного розгляду ознак класифікації затрат наводимо ці характеристики саме тут. Оскільки продукція або добувається з надр землі, з водних прос-торів, атмосфери або виготовляється з уже добутих, вирощених або навіть виготовлених, то всі господарства, які виготовляють або добувають продукцію, поділяють на дві великі групи: добувні (добування вугілля, руди, солі тощо) та переробні (машинобудування, приладобудування, цукрова, кондитерська, хімічна то-що). У добувних галузях відсутні затрати на сировину та матеріали, які, по суті, є дарунком природи. Для цих виробництв характерні такі риси (ознаки): цикл виробничого процесу, відсутність незавер-шеного виробництва, однорідність продукції і т. ін. У переробних виробництвах здійснюється переробка (обробка) сировини, матеріалів добутих, вирощених або виготовлених на пере-робних підприємствах. За характером технології усі виробництва поділяються на та-кі, технологічний процес яких може бути перерваний і це не призведе до псування речовин, які переробляються, або такі, на яких при пе-рерві технологічного процесу та припиненні його на невеликий відрі-зок часу речовини, що переробляються, починають псуватися і їх подальша переробка стає недоцільною. Це означає, що характер технології робить виробничий процес перервним або безперервним. З погляду побудови обліку затрат на виробництво важливим є те, що технологічний процес — це сукупність операцій. Кілька технологічних операцій формують технологічну фазу, дільницю або переділ. Характер операцій технологічного процесу визначає опера-ції, які можуть відобразитися у первинних документах на основі даних про кількісні параметри виробничого процесу, а потім, як цього вимагає групування затрат, їх можна підсумувати за вида-ми продукції, місцями (центрами) формування та іншими видами групування. Якщо у ході технологічного процесу можливо визначити кількі-сні та вартісні параметри на окремих операціях, то облік можна здійснювати за операціями, фазами, переділами. Якщо такої мож-ливості немає, то облік має бути побудований за виробництвом у цілому. Технологія процесу виробництва може бути безперервною (на-приклад, пивоваріння тощо), але облік затрат при цьому здійснюва-тиметься за окремими технологічними переділами (сухим) солодо-рощення та мокрим. Більше того, не тільки за окремими переділами, а й в окремих фазах мокрого переділу — варіння, бродін-ня, добродіння, розлив. Відокремлення робочих місць, фаз технології, переділів тощо дає змогу відповідно до них будувати облік процесу виробництва. Відо-кремлені самостійні технологічні дільниці — робоче місце, фаза, пе-реділ, лінія — у практиці мають назву центр затрат. У межах цих центрів затрат здійснюють облік затрат за елементами.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Поглиблена облікова класифікація технологічного процесу виробництва продукції» з дисципліни «Бухгалтерський облік»