ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік

Групування чинників процесу виробництва за технологією
Як чинник, що впливає на побудову обліку затрат, технологіч-ний процес виробництва класифікують за такими ознаками:
способом одержання продукції;
технологією;
особливостями організації;
характером продукції.
Спосіб одержання продукції. Потрібна суспільству продукція, як відомо, або добувається із надр землі, водних просторів, атмосфери, або виготовляється із уже видобутих, вирощених або навіть уже виготовлених продуктів. З огляду на це господарства, які виготов-ляють або добувають продукцію, поділяються на дві великі групи: добувні (видобуток вугілля, руди, солі тощо) та переробні (машино-будування, приладобудування, хімічна, цукрова, кондитерська тощо).
У добувних галузях відсутні витрати на сировину та матеріа-ли, які є, по суті, дарунками природи. Для них характерною рисою (ознакою) є відносно короткий цикл виробничого процесу, відсутність незавершеного виробництва, однородність продукції і т. ін.
У переробних виробництвах переробляють чи обробляють сиро-вину й матеріали, видобуті, вирощені або виготовлені на переробних підприємствах.
Технологія. За технологією всі виробництва поділяються на та-кі, де технологічний процес може бути перерваний без істотних втрат і шкоди для кінцевого продукту, і такі, де навіть незначне переривання технологічного процесу завдає виробництву непоправної шкоди. Отже, залежно від технології виробничий процес може бути перервним або безперервним.
З погляду побудови обліку затрат на виробництво важливим є ось що. Технологічний процес — це сукупність операцій; кілька тех-нологічних операцій формують технологічну фазу, дільницю або пе-реділ. Характер операцій технологічного процесу визначає, які з них можуть бути відображені у первинних документах на підставі да-них про кількісні параметри виробничого процесу, щоб далі, як цього потребує групування затрат, їх можна було підсумувати за видами продукції, місцями (центрами) формування та іншими ознаками групування.
Якщо у ході технологічного процесу є змога визначити такі опе-рації, у зв’язку з якими можна визначити кількісні та вартісні па-раметри виробничого процесу, то облік доцільно провадити по опе-раціях, по фазах, по переділах. У противному разі облік має будуватися по виробництву у цілому.
Технологічні операції за своїм характером можуть бути двох видів: механічні або органічні (хімічні, біологічні тощо). Якщо про-цес виробництва складається лише з механічних операцій, його нази-вають механічним, а коли він складається з органічних або зміша-них операцій, його називають органічним.

Назва виробу______________

з/п Назва технологі-чних виробничих операцій (від першої до остан-ньої) Операції,
на яких потрібно (доцільно) вимі-рювати
виробничі
параметри Назва технологі-чних фаз, опера-цій, дільниць, пе-реділів тощо
У виробництвах з механічною технологією продукцію одержу-ють виключно після поєднання самостійних механічних елементів, деталей, вузлів, комплектів тощо. У цих виробництвах є змога відо-кремлювати в обліку будь-яку дільницю виробництва, щоб визначити кількісні та вартісні параметри. Завдяки цьому обліковий процес виробництва піддається поділу на переділи, фази, дільниці, аж до окремої операції.
У виробництвах з органічною технологією потрібний ретельний до-бір тих технологічних операцій, на яких є змога виміряти кількісні та якісні параметри виробничого процесу, визначити ці параметри щодо напівпродукту і з’ясувати, як формується собівартість цих напівпроду-ктів. Якщо такої змоги немає, то облік слід будувати в цілому.
Зауважимо, що згадані щойно властивості не пов’язані з по-няттями перервності та безперервності. Зокрема, у разі безперерв-ної технології процесу виробництва (наприклад, пивоваріння) облік затрат може здійснюватися за окремими технологічними переді-лами (сухий — солодорощення, мокрий — варіння, бродіння, розли-вання). Більше того, не лише за окремими переділами, а й за окре-мими мокрими фазами мокрого переділу — варіння, бродіння, добродіння, розливання.
Особливості організації. Можливість відокремлювати одне від одного робочі місця, фази технології, переділи тощо дозволяє відпо-відно будувати облік процесу виробництва.
Відокремлені самостійні технологічні дільниці — робоче місце, фаза, переділ, лінія — на практиці називають центром затрат. У межах цих витрат провадять облік затрат за елементами.
Характер продукції. Результатом виробництва є продукція (ви-ріб, робота, послуга, інформація тощо). Бухгалтерський облік має забезпечити інформацію про її кількість, якість, вартість. Харак-тер продукції визначається за такими ознаками:
форма;
ступінь готовності;
конструкторська та технологічна складність.
За формою продукцію поділяють на три групи: уречевлену (виріб — трактор, хліб, пшениця тощо); результат роботи (ремонт); по-слуга (перевезення вантажу тощо).
За ступенем готовності продукцію поділяють так: готова; на-півфабрикат (готовий до споживання, але виробничого); не готова (незавершене виробництво, некомплектність).
Готовою вважається продукція, яка повністю відповідає стан-дартам, технічним, договірним або іншим умовам, прийнята з ви-робництва на склад, а в окремих випадках на неї складено сертифі-кат або інший документ про якість.
Продукція може бути основною, побічною або побіжною.
На побудову бухгалтерського обліку затрат виробництва впли-ває характер продукту праці за ступенем кінцевої готовності.
Продукція з погляду даного виробництва може вважатися не готовою, але придатною для промислового споживання. Наприклад чавун. Це готовий продукт для чавуноваріння, але напівфабрикат для сталеплавильного процесу. Тому при побудові обліку виробничого процесу потрібно чітко розмежувати поняття готового продукту, напівфабрикату, напівпродукту.
За конструкторською та технологічною складністю продукцію поділяють на просту і складну.
У бухгалтерському обліку продукція обліковується як у натура-льному, так і у вартісному вираженні.
Крім продукції у виробничому процесі беруть участь і елементи речового характеру: відходи, брак тощо. З огляду на це слід з’ясувати уречевлений результат виробничого процесу, щоб побуду-вати його бухгалтерський облік.
Оцінювання продукції також впливає на побудову обліку вироб-ничого процесу. Залежно від того, для чого потрібне таке оцінюван-ня, його дістають для таких видів вартості: фактична собівар-тість, планова собівартість, вартість у цінах реалізації — роздрібних, договірних, гуртових тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Групування чинників процесу виробництва за технологією» з дисципліни «Бухгалтерський облік»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Чиста теперішня вартість
Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Основні види систем комп’ютерної телефонії
Період окупності
Проектний контроль


Категорія: Бухгалтерський облік | Додав: koljan (27.02.2011)
Переглядів: 666 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП