Облік випуску готової продукції та задачі робіт і послуг
Основу побудови бухгалтерського обліку готової продукції становлять такі компоненти: визначення поняття «готова продукція»; класифікація готової продукції; оцінювання готової продукції в поточному обліку; документальне оформлення випуску, відвантаження та реалізація гото-вої продукції; система рахунків. Готова продукція — це виріб (або напівфабрикат), послуга, робота, що пройшли всі стадії технологічної обробки на даному підприємстві, відповідають затвердженим стандартам або умовам договору, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або замовникові — покупцеві згідно з діючим по-рядком прийняття продукції. Усі елементи виробничого процесу — сировина, матеріали, які перебу-вають на різних стадіях технологічного процесу, утворюють незавершене ви-робництво та формують вид запасу виробничого. Готова продукція може мати (а може й не мати) кількісні та якісні ха-рактеристики. Наприклад, кількість виражається масою, протяжність — ме-трами, якість — ґатунком. Але завжди продукція матиме вартісну характеристику. Побудова обліку готової продукції можлива за різними варіантами. Продукція, яка має кількісні, якісні та вартісні характеристики, може бути здана на склад, а звідти відбуватиметься її відвантаження (продаж) та реалі-зація. Водночас можливий інший підхід (здебільшого на дрібних підприєм-ствах, фермерських господарствах тощо), коли готова продукція не переда-ється на склад, а нагромаджується безпосередньо у виробника, звідки її відвантажують або передають покупцеві та реалізують. Продукція, яка не має кількісних характеристик, — робота, послуга (посередництво) або великогабаритні вироби — будинок, пароплав тощо — безпосередньо передається з виробництва покупцеві (замовникові). Планом рахунків для обліку наявності та руху готової продукції, що має кількісні характеристики та складується, передбачено рахунок «Готова продукція» . За своїми характеристиками та структурою він аналогічний рахунку «Матеріали» та формує вид запасу виробничої діяль-ності. За облі-ковими цінами (щодня) Відхилення від облікової ціни (раз на місяць) Фактична виробнича собівар-тість За облі- ковими ці-нами (що-дня) Відхилен- ня від об-лікової ціни Фактична виробни-ча собіва-ртість У бухгалтерському обліку готова продукція має оцінюватися за факти-чною собівартістю виготовлення. Але оскільки фактична собівартість може бути визначена лише після збирання всіх затрат та калькулювання її факти-чної собівартості, постає потреба в щоденному обліку наявності та руху го-тової продукції до визначення її вартісних характеристик (для цього існу-ють спеціальні способи, аналогічні способам обліку матеріалів).
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік випуску готової продукції та задачі робіт і послуг» з дисципліни «Бухгалтерський облік»