Вимоги до джерел водозабезпечення, підготовка води
Вимоги: - органолептичні показники; - домішки; - мінеральний склад; - санітарна і епідеміологічна безпека; - постійність водовіддачі та її величина.
Вибір і оцінка якості джерел централізованого господарсько-питного водопостачання має здійснюватися згідно з вимогами ГОСТ 2874-82. Відповідно до вимог цього стандарту придатність джерел водопостачання встановлюють на основі комплексного оцінювання санітарного стану місця розміщення водозабірних споруд та прилеглої території для підземних джерел води, а також вище і нижче водозабору для поверхневих водних джерел, якості води, ступеня природної та санітарної надійності й стабільності їх санітарного стану. Дозволяється користуватися джерелами водопостачання, вибір яких погоджений з органами й установами санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я України. Залежно від типу джерела питного водопостачання (поверхневе, підземне), ступеня його захищеності та ризику біологічного, хімічного й радіаційного забруднення, особливостей санітарних, гідрогеологічних і гідрологічних умов, а також характеру забруднювальних речовин встановлюються зони санітарної охорони та окремі пояси особливого режиму цих зон. Технологія підготовки води визначається якістю природної води, її фізичними, фізико-хімічними і бактеріологічними властивостями та вимогами споживача. Технологія підготовки питної чи технічної води охоплює комплекс процесів з метою зміни її початкового складу та поліпшенням природних властивостей зменшенням або повним вилученням небажаних інгредієнтів та збагачення її тими, яких не вистачає. Потреба у застосуванні того або іншого процесу підготовки води виникає у разі її невідповідності вимогам споживача. В основу вибору процесу підготовки води покладено порівняння якості води джерела водозабезпечення (дані хімічних і технологічних аналізів) із даними державного стандарту на питну воду (ГОСТ 2874-82) або технічними умовами споживача. Результати зіставлення визначають вибір процесу поліпшення якості води. При цьому можуть виявитися конкурентоздатними кілька процесів підготовки води. Тоді вибір певного процесу здійснюють згідно з даними еколого-техніко-економічного аналізу з урахуванням мінімальних затрат і досягнення високих технологічного й екологічного ефектів. Процеси підготовки води поділяють на такі основні групи: • поліпшення органолептичних властивостей води (прояснення і знебарвлення, дезодорація та ін.); • забезпечення епідеміологічної безпеки (хлорування, озонування, ультрафіолетове, радіаційне та інші способи знезараження); • кондиціонування мінерального складу (фторування, знефторення, знезалізнення, деманганація, зм'якшення, знесолення та ін.).
Основними процесами поліпшення якості води для господарсько-питних цілей є прояснення, знебарвлення та знезараження.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вимоги до джерел водозабезпечення, підготовка води» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»