Металевий посуд буває з чавуну, сталі, алюмінію і сплавів. Обробка посуду залежить від виду сировинного матеріалу. Так, сталева (з вуглецевої сталі) буває чорна, емальована, оцинкована, луджена і фарбована, а також з вуглецевої конструкційної і корозійностійкої (нержавіючої) сталі, полірована. За способом оброблення алюмінієвий посуд з листового матеріалу буває матовою, полірованою, анодованою і хромованою поверхнею. Поверхня посуду з мельхіору буває посріблена, нікельована чи хромована. За призначенням металевий посуд групують у харчовий і нехарчовий, а харчовий поділяється на кухонний, столовий і для зберігання й перенесення харчових продуктів. За способом виготовлення металевий посуд одержують литтям (чавунний й алюмінієвий) і штампуванням (сталевий та алюмінієвий). Асортимент залежно від призначення: - кухонний: каструлі різних розмірів і форм, у тому числі з подвійним дном, качатниці і гусятниці, сковороди, чай ники, кавники, самовари, тази для варення, чуда-печі, скороварки (під тиском), казани і т.д.; -- столовий: блюда, миски, тарілки, розноси, глечики, цукорниці, соусники, креманки; -- для зберігання і перенесення: банки для сипучих речовин, судки, відра, бідони, цебри, ковші тощо; -- нехарчовий: посуд для прання - тази, рукомийники, дитячі ванни, корита, банки для води, відра для сміття, каністри, лійки тощо.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Металевий посуд» з дисципліни «Комерційне товарознавство»