ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Основи статистики сільського господарства

Статистичний аналіз динаміки натуральних показників тваринництва
Важливим напрямом оцінки натуральних показників тваринництва є аналіз їх змін у часі, який здійснюється за допомогою побудови та дослідження рядів динаміки. На підставі рядів динаміки поголів’я тварин, їх продуктивності, показників відтворення стада, обсягу тваринницької продукції, складених за щорічними і середньорічними даними за певний період (звичайно по п’ятирічках), обчислюються ланцюги, базисні і середньорічні абсолютні прирости, темпи зростання і приросту.
Динаміку натуральних показників тваринництва аналізують не лише в цілому по країні, але й в розрізі категорії господарств, економічних районів, природно-економічних зон та адміністративно-територіальних одиниць. Це дає змогу вивчити інтенсивність і напрям розвитку тваринництва в окремих категоріях господарств, а також його розвиток залежно від природно-економічних умов окремих регіонів і зон країни.
Аналізуючи натуральні показники тваринництва, слід мати на увазі, що ряди динаміки можуть бути як моментні (поголів’я тварин на відповідну дату), так і інтервальні (виробництво продукції певного виду за відповідний період, загальні витрати кормів тощо). Нагадаємо, що методика розрахунку аналітичних показників динаміки цих двох рядів динаміки, зокрема середніх рівнів, має свої особливості. Слід також мати на увазі, що поголів’я тварин протягом року постійно змінюється і має специфічний сезонний характер залежно від виду тварин. Наявність сезонних коливань кількості сільськогосподарських тварин зумовлює потребу порівнювати поголів’я тварин на одну й ту саму дату. При зіставленні кількості тварин за різні дати одного й того ж року або різних років не можна скласти правильні висновки щодо динаміки кількості тварин, оскільки вона буде одночасно відображати і сезонні коливання.
Абсолютні і відносні показники швидкості та інтенсивності зміни поголів’я основних видів сільськогосподарських тварин та обсягів тваринницької продукції в розрізі категорії господарств України за останні 5 років наведені в табл. 62.
Наведені дані показують, що за останні п’ять років у всіх категоріях господарств України поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 8997,8 тис. голів, або 45,85 %, у т. ч. корів — на 2387,3 тис. голів, або 30,54 %; поголів’я свиней і овець та кіз відповідно — на 3872,6 і 3689,8 тис. голів, або 27,77 і 66,19 %; поголів’я птиці — на 35, 4 млн голів, або 21,47 %. Виробництво м’яса
Таблиця 62
ПОКАЗНИКИ ДИНАМІКИ ПОГОЛІВ’Я СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН, ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ВИРОБНИЦТВО
ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ за 1995—1999 рр.
Вид тварин і тваринницької
продукції Господарства всіх категорій Сільськогосподарські
підприємства Особисті підсобні господарства
населення
Велика рогата худоба

Абсолютна зміна, тис. голів:

за 1995—1999 рр. − 8997,8 − 9060,1 65,4
середньорічна − 1799,6 − 1812,0 13,1
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 45,85 − 57,56 1,70
середньорічна − 11,55 − 15,75 0,35
Корови

Абсолютна зміна, тис. голів:

за 1995—1999 рр. − 2387,3 − 2539,5 155,9
середньорічна − 477,5 − 507,9 31,2
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 30,54 − 50,74 5,57
середньорічна − 7,00 − 13,20 1,10
Свині

Абсолютна зміна, тис. голів:

за 1995—1999 рр. − 3872,6 − 3963,2 96,4
середньорічна − 774,5 − 792,6 19,3
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 27,77 − 49,27 1,64
середньорічна − 6,30 − 12,70 0,30
Вівці та кози

Абсолютна зміна, тис. голів:

за 1995—1999 рр. − 3689,8 − 3255,1 − 398,7
середньорічна − 738,0 − 651,0 − 79,7
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 66,19 − 85,50 − 23,09
середньорічна − 19,50 − 32,05 − 5,10
Птиця

Абсолютна зміна, млн голів:

за 1995—1999 рр. − 35,4 − 37,2 − 1,4
середньорічна − 7,1 − 7,4 − 0,3
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 21,47 − 57,32 − 1,40
середньорічна − 4,70 − 15,65 − 0,30
Закінчення табл. 62
Вид тварин і тваринницької
продукції Господарства всіх категорій Сільськогосподарські
підприємства Особисті підсобні господарства
населення
М’ясо (у забійній вазі)

Абсолютна зміна, тис. т:

за 1995—1999 рр. − 598,7 − 623,7 26,4
середньорічна − 149,7 − 155,9 6,6
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 26,10 − 56,70 2,23
середньорічна − 7,25 − 18,85 0,55
Молоко

Абсолютна зміна, тис. т:

за 1995—1999 рр. − 3912,1 − 4720,6 811,8
середньорічна − 978,0 − 1180,2 203,0
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 22,65 − 50,21 10,37
середньорічна − 6,20 − 16,00 2,50
Яйця

Абсолютна зміна, млн шт.:

за 1995—1999 рр. − 1023,8 − 4160,9 261,9
середньорічна − 256,0 − 231,7 65,5
Відносна зміна,%:

за 1995—1999 рр. − 7,06 − 22,28 5,01
середньорічна − 1,80 − 6,10 1,25

і молока зменшилось відповідно на 598,7 і 3912,1 тис. т, або 26,10 і 22,65 %; виробництво яєць — на 1023,8 млн шт., або 7,06 %. Аналогічна тенденція спаду, тільки у більших масштабах, спостерігається по сільськогосподарських підприємствах. Якщо, наприклад, у господарствах усіх категорій поголів’я великої рогатої худоби, у т. ч. корів, за останні п’ять років у середньому щорічно скорочувалось на 1799,6 і 2387,3 тис. голів, або 11,55 і 7,0 %, то в сільськогосподарських підприємствах відповідно — на 1812,0 і 2539,5 тис. голів, або 15,75 і 13,20 %. Виробництво м’яса і молока в господарствах усіх категорій зменшилось на 149,7 і 978,0 тис. т, або 7,25 і 6,26 %, а в сільськогосподарських підприємствах відповідно — на 155,9 і 4720,6 тис. т, або 18,85 і 16,00 %. Водночас в особистих підсобних господарствах населення протягом останніх років спостерігається тенденція до збільшення поголів’я великої рогатої худоби, у т. ч. корів та виробництва тваринницької продукції. Так, поголів’я великої рогатої худоби протягом останніх п’яти років в середньому щорічно збільшувалося на 13,1 тис. голів, або 0,35 %, у т. ч. корів — на 31,2 тис. голів, або 1,10 %, а виробництво м’яса і молока відповідно — на 6,6 і 203,0 тис. т, або 0,55 і 2,50 %.
Проте обсяги і темпи збільшення худоби і виробництва продукції тваринництва у господарствах населення не змогли компенсувати втрат від скорочення в решті господарств. До того ж у господарствах населення також спостерігалось зменшення кількості поголів’я овець і кіз, а також птиці. Це зумовлено насамперед економічними умовами сьогодення, внаслідок яких їх вирощування стало невигідним через низькі ціни на вовну, відсутність попиту на сировину, оскільки вітчизняні підприємства з переробки вовни майже не працюють. Не сприяє розвитку вітчизняного вівчарства і масовий імпорт тканин і виробів з вовни за демпінговими цінами. Зменшення кількості поголів’я птиці у населення пов’язане передусім зі скороченням обсягу інкубації і різким падінням реалізації молодняку інкубаторними станціями, що негативно вплинуло на виробництво яєць та м’яса у приватному секторі України.
Для виявлення тенденцій і закономірностей у розвитку тваринництва проводять вирівнювання рядів динаміки, застосовуючи метод укрупнення періодів, згладжування за допомогою плинної середньої та аналітичне вирівнювання.
Визначення основної тенденції розвитку поголів’я корів і валового надою молока за 1991—1999 рр. у селянських (фермерських) господарствах України за допомогою ПЕ показано на рис. 24. Порівняння величин, наведених на рисунку, коефіцієнтів детермінації дає змогу дійти висновків, що найбільш адекватно зміну рівнів як поголів’я корів, так і валового надою молока за 1991—1999 рр. у селянських (фермерських) господарствах України характеризує парабола 2-го порядку.
Згідно з машинограмою, яка розміщена на рис. 24, для трендового рівняння поголів’я корів фактичне значення F-критерію становить 58,09, а для трендового рівняння валового надою молока — 72,39. Табличне значення F-критерію при ймовірності Р = 0,95 і при к1 = 2 і к2 = 6 становить 5,14, а при Р = 0,99 – 10,92. Оскільки Fфакт. > Fтабл., є підстави стверджувати про вірогідність обчислених за параболою 2-го порядку трендових рівнянь.
Знаки параметрів параболи 2-го порядку при змінній t свідчать, що для рівнів як поголів’я корів, так і валового надою молока в селянських (фермерських) господарствах України, в досліджуваний період характерна тенденція до збільшення з деяким уповільненням.

Рис. 24. Динаміка поголів’я корів і валового надою молока в селянських (фермерських) господарствах України Контрольні запитання і завдання
1. Назвіть основні напрями і завдання економіко-статистичного аналізу стану і розвитку тваринництва.
2. Назвіть абсолютні і відносні величини, які застосовуються при аналізі стану і розвитку тваринництва. Наведіть приклади.
3. Як виконується аналіз структури поголів’я тварин і виробництва продукції тваринництва та які показники використовуються при їх аналізі?
4. Складіть макети статистичних таблиць, на основі яких можна виконати аналіз структури поголів’я за статево-віковими і породними групами тварин і виробництва продукції тваринництва в розрізі категорій господарств.
5. Як виконується аналіз динаміки поголів’я тварин і виробництва продукції тваринництва та які показники використовуються при їх аналізі? Охарактеризуйте різницю між методами аналізу динаміки поголів’я тварин і виробництва продукції тваринництва.
6. Як виконується аналіз порідного складу поголів’я тварин та які показники використовуються при їх аналізі?
7. Назвіть ознаки, які використовуються при побудові типологічних групувань у процесі аналізу стану і розвитку тваринництва. Складіть макет таблиці типологічного групування.
8. Назвіть ознаки, які використовуються при побудові структурних групувань у процесі аналізу стану і розвитку тваринництва. Складіть макет таблиці структурного групування.
9. Назвіть показники, які використовуються при побудові аналітичних групувань у процесі аналізу стану і розвитку тваринництва. Складіть макет таблиці аналітичного групування.
10. Викладіть методику побудови індивідуальних індексів чисельності, продуктивності тварин і виробництва тваринницької продукції.
11. Напишіть формули і поясніть економічний зміст агрегатних і середньозважених індексів, що застосовуються при аналізі динаміки поголів’я тварин і продукції тваринництва.
12. Напишіть формули і поясніть економічний зміст індексів середніх величин, що застосовуються при аналізі динаміки продуктивності тварин і продукції тваринництва, а також формули визначення абсолютної зміни обсягів валового виробництва тваринницької продукції за рахунок визначаючих його факторів.
13. Напишіть формули і поясніть економічний зміст індексів взаємопов’язаної системи індексів, що застосовуються при аналізі динаміки обсягів валового виробництва продукції тваринництва, а також формули визначення абсолютної зміни обсягів валового виробництва тваринницької продукції за рахунок визначаючих його факторів.
14. Як виконується аналіз структури заготовлених і витрачених кормів та які показники використовуються при їх аналізі?
15. Викладіть методику побудови індивідуальних і загальних індексів виконання плану і динаміки заготівлі і витрат кормів.
16. Напишіть формули і поясніть економічний зміст індивідуальних і загальних індексів витрат кормів на одну голову і питомих витрат кормів.
17. Що таке кормовий баланс та його призначення?
Завдання 1. Дані про виробництво молока в усіх категоріях господарств по природно-економічних зонах України:
Природно-економічні зони Валовий надій молока, тис. т (у середньому за рік)
1986—1990 рр. 1991—1995 рр. 1996—1998 рр.
Степ 7602,5 6434,3 4283,0
Лісостеп 9864,1 7655,9 5789,0
Полісся 6592,1 4971,9 4375,2
Визначте і проаналізуйте: 1) показники структури і структурних зрушень: абсолютні, відносні та загальні; 2) показники динаміки валового надою молока (абсолютний приріст, темп приросту) та показники абсолютної та відносної швидкості розвитку окремих природно-економічних зон стосовно зони Степу; 3) відносні величини координації для характеристики співвідношень валового надою молока зони Лісостепу та інших зон, а також їх абсолютні й відносні зміни; 4) відобразити структуру валового надою молока за кожний рік за допомогою секторних і шарової діаграм і скласти висновки.
Завдання 2. Поголів’я корів та їх продуктивність в окремих країнах Європи за 1997 р. характеризується такими даними:
Країни Поголів’я корів на початок року,
тис. голів Надій молока від однієї
корови, кг Площа сільськогосподарських угідь, млн га Чисельність наявного населення, млн осіб
Білорусь 2000 2425 6,2 10,4
Данія 694 6385 2,3 5,2
Україна 6972 1988 33,2 50,8
Франція 4562 5476 18,3 58,5
Зробіть порівняльний аналіз показників виробництва молока: 1) надій молока від однієї корови; 2) валовий надій молока; 3) виробництво молока на 100 га сільськогосподарських угідь і душу населення.
Завдання 3. Поголів’я корів молочного стада станом на 01.01.99 у всіх категоріях господарств області становило 150 257 голів, від яких надоєно за рік 3 431 061 ц молока.
Показник використання стада корів у 1999 р. становив 75%.
Визначте, на скільки збільшиться надій на одну корову молочного стада, якщо показник ступеня використання стада корів збільшити до 80%.
Завдання 4. Динаміка поголів’я і продуктивність овець по трьох районах області характеризується такими даними:
Райони Середньорічний настриг вовни від однієї вівці, кг Середньорічне
поголів’я овець, голів Поголів’я овець
на початок року, голів
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
I 2,9 2,8 4264 4063 4345 4027
II 2,1 2,3 4765 4592 4864 4659
III 3,0 3,2 6790 6870 6746 6712
Використовуючи індекси середніх величин, визначте абсолютні та відносні зміни валового настригу вовни по трьох районах за рахунок факторів, що впливають на його обсяг. Зробіть висновки.
Завдання 5. Виробництво свинини та витрати кормів у господарствах району за рік характеризуються такими даними:
Виробництво свинини
на 1 голову поголів’я свиней, що було на початок року,
кг у забійній вазі Кількість
господарств Поголів’я свиней на початок року, тис. голів Витрати кормів,
ц корм. од.
на 1 ц свинини
До 60 8 5,4 7,6
60—90 12 9,7 8,4
Понад 90 5 4,1 9,1
Визначте: 1) середньорічний і медіанний вихід свинини на 1 голову свиней в цілому по району; 2) середнє квадратичне відхилення і коефіцієнт варіації; 3) середні витрати кормів на 1 ц свинини в господарствах району. Зробіть висновки.
Завдання 6. Використовуючи наведені в таблиці дані, за допомогою системи взаємопов’язаних індексів визначте відносні й абсолютні зміни валового збору яєць в цілому по трьох областях та за рахунок факторів, що його визначають:
Області Середньорічне поголів’я курей-несучок, тис. голів Одержано яєць від дорослих
курей-несучок, млн шт.
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
І 2891,9 1916,7 393,3 354,2
ІІ 1936,6 1390,6 216,9 178,0
ІІІ 1298,7 1373,6 203,9 218,4
Завдання 7. Динаміка поголів’я і продуктивності корів у господарствах області характеризується такими даними:
Категорії
господарств Поголів’я корів молочного стада на початок року, тис. голів Середньорічний надій
молока від однієї корови, кг
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
Господарства
суспільного сектора 265,1 177,1 2401 2054
Господарства
приватного сектора 108,3 115,6 3024 3239
За допомогою індексів середніх величин визначте відносну і абсолютну зміни молочної продуктивності корів і валового надою молока в господарствах області. Зробіть висновки.
Завдання 8. Витрати кормів і виробництва продукції тваринництва в господарствах області характеризуються такими даними:
Види тваринницької продукції Вироблено продукції, тис. ц Витрати кормів на 1 ц
продукції, ц корм. од.
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
Молоко 8356 7101 1,48 1,47
Приріст великої рогатої худоби 1397 112,7 12,08 14,22
Приріст свиней 5018 4818 18,08 17,22
Визначте: 1) індивідуальні індекси витрат кормів у розрахунку на 1 ц продукції; 2) загальний індекс витрат кормів у розрахунку на 1 ц тваринницької продукції.
Завдання 9. Є такі дані по господарствах області:
Середньорічний надій молока від однієї корови, кг Кількість
господарств Середньорічний
надій молока
від однієї корови, кг Затрати кормів
на 1 ц молока,
ц корм. од.
До 2000 100 1831 1,37
2001—2300 103 2155 1,29
2301—2500 56 2398 1,30
2501—2700 28 2561 1,30
2701—2900 17 2820 1,26
Понад 2900 19 3280 1,32
Визначте: 1) середньорічний і медіанний надій молока від однієї корови та середній рівень витрат кормів на 1 ц молока в господарствах області; 2) середнє квадратичне відхилення і коефіцієнт варіації. Зробіть висновки.
Завдання 10. Витрати кормів і поголів’я худоби в господарстві за два роки характеризуються такими даними:
Види худоби Середньорічне поголів’я худоби, голів Витрати кормів за рік,
ц корм. од.
базисний рік звітний рік базисний рік звітний рік
Корови і бики-плідники (крім робочої худоби) 38635 49007 974 950
Велика рогата худоба на вирощуванні і відгодівлі 12205 15506 889 984
Свині 247 1903 50 442
Визначте: 1) індивідуальні індекси витрат кормів у розрахунку на
1 голову худоби; 2) загальний індекс витрат кормів на 1 голову худоби.
Завдання 11. За наведеними в таблиці даними по всіх категоріях господарств області визначте показники виробництва продуктів тваринництва в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь і душу населення та їх динаміку (базисні показники абсолютного приросту, темп приросту, середньорічний абсолютний приріст і темп приросту). Зробіть висновки.

Показники 1995 р. 1998 р.
Площа сільськогосподарських угідь на 1 січня, тис. га 1655,9 1650,8
Площа ріллі, тис. га 1394,5 1390,7
Посівна площа зернових культур, тис. га 553,1 582,9
Виробництво молока, тис. т 1009,8 753,0
Вирощено худоби і птиці в живій масі, тис. т 170,7 132, 9
Виробництво вовни, т 60,0 8,3
Виробництво яєць, млн шт. 974,9 759,4
Середньорічна чисельність населення, тис. осіб 4519,3 4484,7

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Статистичний аналіз динаміки натуральних показників тваринництва» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Оцінка умов розміщення об’єктів інвестування
Аудит доходів та витрат іншої діяльності
Справочная таблица по механике
Криптографічні методи захисту інформації
Довірчі (трастові) послуги


Категорія: Основи статистики сільського господарства | Додав: koljan (25.09.2012)
Переглядів: 1476 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП