Методи калькуляції собівартості продукції на підприємстві
Змінні виробничі накладні витрати варто відносити на собівартість готового продукту, тому що вони включають витрати на силову енергію, непрямі матеріали, упакування, контроль якості тощо. разом з тим постійні виробничі витрати потребують розподілу за такими варіантами: - включення їх до складу виробничої собівартості рівномірно; - віднесення їх на сукупність витрат, пов'язаних з реалізацією продукції в конкретний період, подібно до збутових і адміністративних витрат. Іншими словами, ключовим питанням оцінки собівартості продукції є вибір періоду для віднесення постійних виробничих витрат: періоду їх фактичної появи чи періоду реалізації продукції. Існує два методи калькуляції собівартості: 1) метод поглинених витрат, при якому усі виробничі витрати (змінні і постійні) відносяться на собівартість виробленої продукції і пропорційно розподіляються між реалізованою продукцією і продукцією, що залишилась на складі; 2) метод прямих витрат, при якому змінні витрати відносяться на вироблену продукцію, а постійні витрати відносяться на реалізовану продукцію. Для того щоб зрозуміти принципове розходження між цими підходами, варто пам'ятати, що із загального обсягу виробленої продукції тільки частина реалізується (приносить дохід), а інша частина залишається на складі. Це є типовою ситуацією сьогодення. Адже стовідсотково спрогнозувати і спланувати виробничо-господарську діяльність конкретного підприємства в часі неможливо. При застосуванні методу прямих витрат постійні виробничі витрати – це витрати, пов'язані зі сприянням виробництву, а не з випуском конкретних одиниць продукції. Тому їх варто враховувати як витрати конкретного періоду і відразу списувати на 385
реалізовану в даному періоді продукцію. При застосуванні методу поглинених витрат для оцінки запасів на складі необхідно враховувати постійні виробничі витрати, необхідні для виробництва продукції. ПРИКЛАД 11.2. Підприємство виготовляє один вид продукції. Його діяльність характеризується такими показниками: ціна за одиницю продукції (без ПДВ) – 11 тис грн; змінні витрати на одиницю продукції – 8 тис грн; постійні виробничі витрати за місяць – 240 тис грн; нормальний рівень виробництва – 150 виробів; адміністративні і збутові витрати на місяць – 100 тис грн. Обсяг виробництва продукції по місяцях: 1, 2, 3, 4 місяці – 150 виробів; 5 місяць – 170 виробів; 6 місяць – 130 виробів. Обсяг реалізації готової продукції по місяцях: 1 місяць – 140 виробів; 2 місяць – 130 виробів; 3 місяць – 160 виробів; 4 місяць – 150 виробів; 5, 6 місяці – 160 виробів. При цьому до початку оціночних операцій склад був порожній. РІШЕННЯ. Здійснимо порівняльний аналіз розрахунку собівартості і прибутку в кожному місяці за допомогою методів прямих та поглинених витрат. У табл. 11.7 представлені результати розрахунку відповідно до методу прямих витрат. У табл. 11.8 аналогічні розрахунки здійснені за допомогою методу поглинених витрат. Таблиця 11.7 Розрахунок прибутку за методом прямих витрат Номер місяця Запаси на початок Змінні витрати Запаси на кінець Сумарні змінні витрати Постійні виробничі витрати Собівартість Виручка від реалізації Валовий прибуток Загальновиробничі витрати Чистий прибуток 1 0 1 200 80 1 120 240 1 360 1 540 180 100 80 2 80 1 200 240 1 040 240 1 280 1 430 150 100 50 3 240 1 200 160 1 280 240 1 520 1 760 240 100 140 4 160 1 200 160 1 200 240 1 440 1 650 210 100 110 5 160 1 360 240 1 280 240 1 520 1 760 240 100 140 6 240 1 040 0 1 280 240 1 520 1 760 240 100 140 Таблиця 11.8 Розрахунок прибутку за методом поглинених витрат Номер місяця Запаси на початок Виробничі витрати Запаси на кінець Собівартість Виручка від реалізації Валовий прибуток Загальновиробничі витрати Чистий прибуток 1 0 1 440 96 1 344 1 540 196 100 96 2 96 1 440 288 1 248 1 430 182 100 82 3 288 1 440 192 1 536 1 760 224 100 124 4 192 1 440 192 1 440 1 650 210 100 110 5 192 1 600 282,35 1509,65 1 760 250,35 100 150,35 6 282,35 1 280 0 1562,35 1 760 197,65 100 97,65
Принципове розходження між розрахунковими схемами досить очевидне з наведених у таблицях 11.7-11.8 даних. Разом з тим слід зазначити, що відповідно до обох схем сумарна величина прибутку за півріччя однакова і складає 660 тис грн. Отже, у загальному підсумку підприємство нічого не втрачає і нічого не виграє.
Особливості застосування методу поглинених витрат: - найчастіше застосовується на українських підприємствах; - використовується для оформлення зовнішньої звітності; - ґрунтується на розподілі усіх складових собівартості за видами продукції, тобто передбачає розрахунок повної собівартості продукції; - передбачає розподіл витрат на прямі і непрямі; - передбачає оцінку запасів готової продукції на складі за повною собівартістю. 386
Разом з тим, при використанні цього методу існує можливість спотворення реальної собівартості окремих видів продукції, тому що непрямі витрати розподіляються за видами продукції відповідно до визначеної бази, що призводить до необґрунтованого встановлення цін на продукцію. Метод поглинених витрат використовують в тих випадках, коли: - на підприємстві виготовляють один продукт чи кілька продуктів в невеликому обсязі; - сума загальновиробничих витрат істотно змінюється з часом; - підприємство має довгострокові контракти на виконання певного обсягу робіт. Особливості застосування методу прямих витрат: - метод є невід'ємною частиною управлінського обліку; - ґрунтується на обліку конкретних виробничих витрат; - всі постійні витрати відносяться на фінансовий результат і не розподіляються за видами продукції; - передбачає розподіл витрат на постійні і змінні; - дає можливість здійснювати аналіз беззбитковості; - передбачає оцінку запасів готової продукції на складі тільки за змінними витратами; - дає можливість гнучко підходити до процесу ціноутворення. Крім того, метод прямих витрат дає можливість визначити прибуток, який приносить продаж кожної додаткової одиниці продукції і, відповідно, планувати ціни і знижки на визначений обсяг продажів. Розрахунок зменшення собівартості продукції відбувається під впливом дії таких техніко-економічних чинників, як: підвищення 11.5. Напрямки зментехнічного рівня виробництва, покращання шення собівартоорганізації виробництва і праці, зміна обсягу і сті продукції на піструктури виготовлюваної продукції тощо. Урахування змін вказаних факторів видприємстві значає таку послідовність розрахунку напрямків зменшення собівартості: - виходячи з рівня витрат базового року визначається собівартість товарної продукції планового року; - за тими ж чинниками визначається рівень зниження собівартості продукції. Методика розрахунку напрямків зменшення собівартості продукції за окремими факторами виглядає таким чином: 1. Розрахунок зменшення собівартості продукції у результаті підвищення техніко-технологічного рівня виробництва (СТТР) відбувається за формулою (11.1):
CТТР (
c0 Q0 c1 Q1 c1 ) Q1 , Q0 Q1
(11.1)
де с0, с1 – витрати на одиницю продукції до і після проведення заходів; Q0, Q1 – кількість продукції, виготовленої відповідно до і після впровадження відповідних заходів. 2. Розрахунок зменшення собівартості продукції (економія) внаслідок зменшення матеріальних витрат (СМВ) здійснюється за формулою (11.2):
де СМВ 0 – сума матеріальних витрат базового року; ІВ, ІНВ, ІЦ – індекси зміни обсягів виробництва, норм витрат і цін на матеріали відповідно, частка одиниці. 3. Розрахунок зменшення собівартості продукції (економія) внаслідок зменшення витрат по заробітній платні (СЗП) здійснюється за формулою (11.3):
де СЗП 0 – сума витрат на заробітну плату базового року; ІВ, ІТ, ІЗП – індекси зміни обсягів виробництва, трудомісткості виробів та оплати праці, частка одиниці. 4. Розрахунок зменшення собівартості продукції (економія) внаслідок зменшення відрахувань в соціальні фонди від заробітної плати (СВЗП) здійснюється за формулою (11.4):
CВЗП CЗП ІВСФ ,
(11.4)
де СЗП – (економія) внаслідок зменшення витрат по заробітній платі; ІВСФ – індекс обов'язкових відрахувань від заробітної плати в соціальні фонди, частка одиниці. 5. Розрахунок зменшення собівартості продукції внаслідок економії на умовнопостійних витратах (СУП) при зростанні обсягів виробництва продукції здійснюється за формулою (11.5):
CУП СУП0 ІВ СУП0 СУП0 (ІВ 1) , де СУП 0 – загальна сума умовно-постійних витрат базового року; ІВ – індекс зміни обсягів виробництва продукції, частка одиниці.
(11.5)
6. Розрахунок зменшення собівартості продукції (економія) внаслідок зменшення амортизаційних відрахувань (СА) здійснюється за формулою (11.6):
де СА 0 – загальна сума амортизаційних відрахувань базового року; ІФ, Іfм – індекси зміни середньорічної вартості основних виробничих фондів і фондомісткості продукції відповідно, частка одиниці. 7. Розрахунок зменшення собівартості продукції за рахунок зміни структури (асортименту) виготовлюваної продукції (САС) здійснюється за формулою (11.7):
CАС САС0 ІВ сі1 Qi1 , i 1
n
(11.7)
де САС 0 – собівартість асортименту продукції базового року; 388
сі1 – собівартість конкретної і-ої одиниці продукції у плановому періоді; Qі1 – обсяг виготовлення і-ої продукції в плановому періоді. 8. Розрахунок загального зменшення собівартості продукції (С) визначається як сума зменшення витрат за всіма розглянутими факторами і обчислюється за формулою (11.8):
C СТТР СМВ СЗП СУП СА САС .
(11.8)
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методи калькуляції собівартості продукції на підприємстві» з дисципліни «Економіка підприємства»