Виробнича структура підприємства, її характеристика
Підприємство самостійно визначає свою виробничу структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розклад. Воно має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Отже, виробнича структура підприємства представляє собою сукупність керованих ланок (цехів, дільниць, господарств тощо), об'єднаних технологічними чи кооперованими зв'язками. Вона відображає склад структурних підрозділів виробництва як суб'єкта управління (рис. 3.9). ВИРОБНИЧА СТРУКТУРА ПІДПРИЄМСТВА ОБСЛУГОВУЮЧІ ГОСПОДАРСТВА ЦЕХИ ОСНОВНОГО ВИРОБНИЦТВА ЗАБЕЗПЕЧУВАЛЬНІ ГОСПОДАРСТВА І ЦЕХИ Експериментальний цех
Інструментальне господарство
Транспортне господарство
Складське господарство
Ремонтне господарство
Рис. 3.9. Схематичне зображення виробничої структури підприємства У складі підприємств виділяють основні, забезпечувальні і обслуговуючі цехи та господарства. Господарство – адміністративно і організаційно відокремлений структурний підрозділ підприємства, який виконує комплекс виробничо-управлінських функцій. Розрізняють інструментальне, ремонтне, енергетичне, транспортне і складське господарства. Цех – адміністративно відокремлена (за предметними, технологічними чи функціональними ознаками) виробнича одиниця (ланка) підприємства. Його основним завданням є виготовлення виробів відповідної якості в обсязі і асортименті, передбачених планом, з дотриманням встановлених техніко-економічних показників. Основні цехи підприємства беруть участь в різних стадіях виробництва продукції, яка визначає характер спеціалізації підприємства. Вони поділяються на 3 групи: - заготівельні цехи; - обробні цехи; - складальні цехи. Заготівельні цехи здійснюють попереднє формоутворення продукції (штампувальні, ливарно-заготівельні, пластмасові операції тощо). В обробних цехах здійснюється механічна (автоматно-токарний цех), хімічна (гальванічний цех), термічна, електрична, ультразвукова та інші способи обробки продукції. Складальні цехи здійснюють загальну та вузлову збірку продукції. Забезпечувальні цехи призначені для забезпечення виробничого процесу інструментом, всіма видами енергії і ремонтними роботами. До них відносять інструментальні, ремонтні, енергетичні господарства, а також експериментальні цехи, які 108
Енергетичне господарство
Основні цехи
Заготівельні цехи
Обробні цехи
беруть участь у підготовці й освоєнні нових видів продукції і підпорядковані відділу головного конструктора. Обслуговуючі цехи і господарства надають всім підрозділам підприємства транспортні, завантажувально-розвантажувальні та складські послуги. Найменшим структурним підрозділом підприємства є дільниця, яка об'єднує споріднені робочі місця, пов'язані виробничими, технологічними чи будь-якими іншими ознаками. На вибір виробничої структури підприємства впливають три основні фактора: 1. Характер продукції та основні технологічні процеси її виготовлення. 2. Обсяг виготовлення продукції. 3. Ступінь спеціалізації підприємства і кооперування його з іншими суб'єктами підприємницької діяльності. Характер продукції та основні технологічні процеси її виготовлення визначають профіль і склад цехів підприємства. Обсяг виготовлення продукції визначає кількісний склад цехів підприємства та їх розміри. Виробнича структура підприємства в значній мірі залежить від ступеня його спеціалізації і кооперування з іншими підприємствами. В основу організації цехів на підприємствах покладений принцип їхньої спеціалізації за видами виконуваних робіт (технологічна спеціалізація) чи за видами виготовлюваної продукції (предметна спеціалізація). Слід зауважити, що предметний принцип спеціалізації цехів є дещо ефективнішим, ніж технологічний, тому що забезпечує такі переваги: - посилення відповідальності за якість, кількість і час виготовлення продукції; - значне скорочення тривалості виробничого циклу; - спрощення оперативного планування і управління цехом; - встановлення тісних зв'язків між працівниками, які беруть безпосередню участь у виробничих процесах, що найбільш повно відповідає бригадній формі організації праці. Структура підприємства і його цехів повинна бути побудована раціонально для заданих умов виробництва, сприяти прямоточному руху матеріалів, заготівель, деталей та вузлів в межах конкретного цеху та між цехами. Під час організації виробничих процесів слід менше передбачати виробничих стиків, як і під час організації виробничої структури підприємства, оскільки зайві стики та організаційні зв'язки ускладнюють процеси планування й управління виробництвом. При побудові виробничої структури підприємства слід дотримуватися наведених нижче наступних основних принципів. 1. Принцип підпорядкованості приватних інтересів інтересам єдиного цілого передбачає доцільність створення будь-якої структури всередині підприємства, якщо вона буде сприяти підвищенню загальної ефективності його функціонування на ринку і не суперечити стратегічним інтересам.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Виробнича структура підприємства, її характеристика» з дисципліни «Економіка підприємства»