ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік витрат будівельної організації та визначення собівартості будівельно-монтажних робіт
Порядок обліку витрат і формування собівартості будівельно-монтажних робіт регламентовано такими нормативними документами: — П(С)БО 16 «Витрати», затвердженим наказом МФУ від 31.12.99 р. № 318; — П(С)БО 18 «Будівельні контракти», затвердженим наказом МФУ від 28.04.2001 р. № 205 (зі змінами і доповненнями); — «Методичними рекомендаціями з формування собівартості будівельно-монтажних робіт», затвердженими наказом Державного комітету з будівництва і архітектури України від 16.02.2004 р. № 30. Згідно з названими Методичними рекомендаціями собівартість будівельно-монтажних робіт (БМР) — це виробничі витрати будівельної організації, пов’язані з виконанням таких робіт. Собівартість БМР підрядної будівельної організації складається з виробничих витрат окремих виробничих підрозділів (структурних одиниць), які виконують БМР, і вартості робіт, виконаних за договорами субпідряду.

14

ГЛАВА 1

Собівартість БМР виробничого підрозділу (структурної одиниці) будівельної організації складається з виробничих витрат даного підрозділу, пов’язаних з виконанням БМР, а також із витрат на утримання апарату управління виробництвом цього підрозділу. Собівартість БМР може бути плановою, рівень якої визначається на підставі проектно-кошторисної документації, економічно обґрунтованих норм і нормативів витрат, інженерних розрахунків і т. ін., і фактичною, яка включає фактичні витрати будівельної організації на виконання БМР. Планування і бухгалтерський облік витрат, які включаються до собівартості БМР, здійснюють у розрізі окремих об’єктів обліку витрат. З точки зору П(С)БО 18 таким об’єктом може бути лише окремий «будівельний контракт». В той же час для організації поточного обліку та оперативного контролю за витратами об’єктом обліку може вважатися як окремий об’єкт будівництва, так і окремий вид будівельно-монтажних робіт, але в межах конкретного будівельного контракту (підрядного договору). Облік витрат на виконання БМР ведуть позамовним методом. Замовлення відкривають на кожен об’єкт будівництва відповідно до підрядного договору. Облік витрат на замовлення ведуть наростаючим підсумком в окремій картці аналітичного обліку витрат на замовлення до закінчення виконання контракту. З цією метою кожному замовленню надається певний шифр (номер, код), який потім обов’язково вказують на всіх первинних документах з обліку витрат на виконання даного замовлення. Бухгалтерський облік витрат на виконання БМР ведуть на рахунку 23 «Виробництво», до якого в підрядних будівельних організаціях можуть бути відкриті субрахунки за видами виробництв: 231 «Основне виробництво» (облік витрат за контрактами); 232 «Допоміжні виробництва» (ремонтні майстерні, власний автотранспорт, столярний цех, цех з виготовлення металевих конструкцій тощо); 233 «Експлуатація будівельних машин і механізмів» та ін. При журнально-ордерній формі облік витрат на виконання БМР ведуть у журналі 5 або 5А, при використанні комп’ютерної форми обліку — у відповідних машинограмах. Згідно з П(С)БО 18 витрати за будівельним контрактом включають: — витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням даного контракту (прямі витрати матеріалів, прямі витрати на оплату

Особливості обліку в будівельному виробництві

15

праці та інші прямі витрати, до яких відносять відрахування на соціальні заходи, орендну плату, амортизацію, втрати від браку, вартість виконаних субпідрядних робіт тощо). Такі витрати списують на конкретне замовлення бухгалтерськими проводками:
Д-т субрах. 231 — К-т рах 20, 22, 66, 65, 63 та ін.;

— загальновиробничі витрати, до яких відносять витрати на управління, організацію і обслуговування будівельного виробництва. Останні розподіляють між окремими об’єктами будівництва з використанням попередньо визначеної бази розподілу (прямі витрати, обсяг доходів, відпрацьований будівельними машинами і механізмами час у годинах або змінах і т. ін.). Особливістю формування витрат за будівельним контрактом є те, що загальновиробничі витрати (як змінні, так і постійні) підлягають розподілу між об’єктами будівництва у повному обсязі (без урахування нормальної потужності) і списуються щомісячно записом:
Д-т субрах. 231 — К-т рах. 91;

— у деяких випадках частково адміністративні витрати, якщо підрядник і замовник домовилися, що адміністративні витрати (або їх певна частка) підлягають відшкодуванню замовником. Такі витрати обліковують на окремому субрахунку до рахунка 92 (наприклад, 921 «Адміністративні витрати, що підлягають відшкодуванню замовником») і щомісячно відносять на витрати основного виробництва записом:
Д-т субрах. 231 — К-т субрах. 921;

— витрати, понесені підрядником на етапі підготовки та укладання будівельного контракту, якщо існує вірогідність його підписання та достовірної оцінки цих витрат. Витрати на укладання контракту, не підписаного до дати балансу, вважаються витратами звітного періоду без їх віднесення на витрати за таким контрактом в наступних звітних періодах. Особливістю формування витрат за будівельним контрактом є те, що до їх складу не включають витрати на утримання незадіяних будівельних машин і механізмів та інших необоротних активів, не використаних при виконанні будівельного контракту. Такі витрати обліковують окремо і відносять до витрат того звітного періоду, в якому вони були понесені (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»). Об’єктом калькулювання при позамовному методі є собівартість закінченого замовлення, за яким готові об’єкти прой-

16

ГЛАВА 1

шли випробування і прийняті відділом технічного контролю (ВТК) або замовником (генеральним підрядником — для субпідрядної організації). У кінці кожного місяця у картці аналітичного обліку витрат на замовлення підраховують суму прямих виробничих витрат і додають до неї частку загальновиробничих та інших витрат (згідно з контрактом). Суму віднесених на замовлення витрат зменшують на вартість повернених на склад невикористаних матеріалів, напівфабрикатів та відходів. Вартість відходів, якщо їх неможливо ідентифікувати з конкретним замовленням, відносять на зменшення загальновиробничих витрат відповідного виробничого підрозділу (дільниці, цеху тощо). Вартість незакінченого будівництва визначають сумуванням витрат за незакінченими замовленнями (на підставі карток аналітичного обліку витрат).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік витрат будівельної організації та визначення собівартості будівельно-монтажних робіт» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Графіка
Визначення вартості капіталу
Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку
Управління ресурсами комерційного банку
. Аудит калькуляції собівартості продукції рослинництва


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 978 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП