Статистика
Онлайн всього: 9 Гостей: 9 Користувачів: 0
|
|
Матеріали для курсової |
ЖОРСТКІСТЬ СТРУКТУРИ. ПОВЕРХНЕВІ УГРУПОВАННЯ
| 21.09.2014, 05:59 |
Антигенність білків залежить від наявності в їхніх молекулах ароматичних амінокислот, що
визначають жорсткість структури, та від розміщення на поверхні молекули полярних груп.
Желатин — білок з високою молекулярною масою, має слабко виражені антигенні властивості. Це,
очевидно, пояснюється лабільністю внутрішньої структури молекули в зв'язку з її денатурацією при
нагріванні в процесі добування. До складу желатину входить значна кількість амінокислоти гліцину,
яка не має фіксованої жорсткої структури. Молекули з лабільною структурою здатні обертатися
навколо своєї осі і, очевидно, не можуть індукувати синтез антитіл, активний центр яких є
дзеркальним відображенням детермінантної групи антигену. Ймовірність такого припущення
підтверджується тим, що слабкоантигенний білок — желатин набуває більш виражених антигенних
властивостей при введенні до його складу амінокислот з жорсткою структурою — тирозину,
триптофану, фенілаланіну. Крім того, від вмісту тирозину, наприклад, залежить алергенна
активність білкових речовин різних штамів стафілокока.
Антигенність білків і пептидів визначається розміщеними на поверхні їхніх молекул
амінокислотами, шо утворюють антигенні детермінанти. Однак під дією протеолітичних ферментів
можуть відкриватися, тобто виявлятися на поверхні, і прикриті детермінанти. Обов'язковою умовою
наявності антигенних властивостей білків є доступність залишків амінокислот для рецепторів
імунокомпетентних клітин.
Численні дослідження антигенності синтетичних полімерів дають змогу зробити висновок, що
антигенність детермінантного угруповання залежить від наявності в його складі амінокислот з
жорсткою структурою за умови, що вони розміщені на поверхні молекули і доступні для клітин
мікрооточення, які беруть участь в імуннії відповіді.
Не всі угруповання макромолекул однаковою мірою відповідають за антигенні властивості. У
формуванні антигенних властивостей молекул важливу роль відіграють полярні групи.
Найактивнішими кінцевими угрупованнями є — СООН-, -ОН-, - SO 3 H-, - NH 2 -групи, які не беруть
участі у формуванні пептидного зв'язку в молекулі білка, не відіграють істотної ролі в антигенності,
оскільки вона мало змінюється при їх блокуванні.
Одним із факторів, що впливає на антигенність, є жорсткість структури, зумовлена
електростатичним взаємним притяганням позитивних зарядів залишків лізину і негативних зарядів
карбоксильних бічних груп залишків глутаміну.
Для прояву антигенності має значення не лише хімічний склад білків, а й їхній фізичний стан. Так,
білки антигенні лише в колоїдному стані.
|
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
|
Переглядів: 520 | Завантажень: 0
|
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
|
|