ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Матеріали для курсової

Головна » Матеріал » Медицина » Імунологія

ЖОРСТКІСТЬ СТРУКТУРИ. ПОВЕРХНЕВІ УГРУПОВАННЯ
21.09.2014, 05:59
Антигенність білків залежить від наявності в їхніх молекулах ароматичних амінокислот, що визначають жорсткість структури, та від розміщення на поверхні молекули полярних груп. Желатин — білок з високою молекулярною масою, має слабко виражені антигенні властивості. Це, очевидно, пояснюється лабільністю внутрішньої структури молекули в зв'язку з її денатурацією при нагріванні в процесі добування. До складу желатину входить значна кількість амінокислоти гліцину, яка не має фіксованої жорсткої структури. Молекули з лабільною структурою здатні обертатися навколо своєї осі і, очевидно, не можуть індукувати синтез антитіл, активний центр яких є дзеркальним відображенням детермінантної групи антигену. Ймовірність такого припущення підтверджується тим, що слабкоантигенний білок — желатин набуває більш виражених антигенних властивостей при введенні до його складу амінокислот з жорсткою структурою — тирозину, триптофану, фенілаланіну. Крім того, від вмісту тирозину, наприклад, залежить алергенна активність білкових речовин різних штамів стафілокока. Антигенність білків і пептидів визначається розміщеними на поверхні їхніх молекул амінокислотами, шо утворюють антигенні детермінанти. Однак під дією протеолітичних ферментів можуть відкриватися, тобто виявлятися на поверхні, і прикриті детермінанти. Обов'язковою умовою наявності антигенних властивостей білків є доступність залишків амінокислот для рецепторів імунокомпетентних клітин. Численні дослідження антигенності синтетичних полімерів дають змогу зробити висновок, що антигенність детермінантного угруповання залежить від наявності в його складі амінокислот з жорсткою структурою за умови, що вони розміщені на поверхні молекули і доступні для клітин мікрооточення, які беруть участь в імуннії відповіді. Не всі угруповання макромолекул однаковою мірою відповідають за антигенні властивості. У формуванні антигенних властивостей молекул важливу роль відіграють полярні групи. Найактивнішими кінцевими угрупованнями є — СООН-, -ОН-, - SO 3 H-, - NH 2 -групи, які не беруть участі у формуванні пептидного зв'язку в молекулі білка, не відіграють істотної ролі в антигенності, оскільки вона мало змінюється при їх блокуванні. Одним із факторів, що впливає на антигенність, є жорсткість структури, зумовлена електростатичним взаємним притяганням позитивних зарядів залишків лізину і негативних зарядів карбоксильних бічних груп залишків глутаміну. Для прояву антигенності має значення не лише хімічний склад білків, а й їхній фізичний стан. Так, білки антигенні лише в колоїдному стані.
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
Переглядів: 520 | Завантажень: 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП