Статистика
Онлайн всього: 11 Гостей: 11 Користувачів: 0
|
![ИЦ OSVITA-PLAZA](/s/7.jpg) |
Матеріали для курсової |
ХІМІЧНА ПРИРОДА АНТИГЕНІВ
| 21.09.2014, 05:57 |
Антигенами є чужорідні для реципієнта речовини, насамперед білки, поліцукриди, меншою мірою
нуклеїнові кислоти та ліпіди, їх комплекси, а також синтетичні аналоги цих біополімерів (табл. 13).
Речовини зі складною хімічною структурою мають вищу антигенність. Найбільш вираженими
антигенними властивостями характеризуються білки. Теоретично з 20 основних амінокислот можна
побудувати 1020 різних сточленних поліпептидів, що характеризуються антигенністю (див. 3.4.
Макромолекулярність). Антигенні властивості білків відкрив Р. Краус у 1897 р. Більшість білків
тваринного походження, мікробні екзотоксини, які є білками, а також деякі рослинні білки мають
виражені антигенні властивості.
Такі білки тваринного походження, як сироватковий альбумін, глобуліни, ферменти, є добрими
антигенами. Водночас деякі тваринні білки, наприклад кератин, желатин, казеїн, фібриноген, є
слабкими антигенами. Для багатьох видів ссавців сильними антигенами є білки рослинного
походження, наприклад глутеніни. Мікробні екзотоксини (дифтерійний, правцевий, ботуліновий,
гангренозний) характеризуються дуже високою антигенністю. Під впливом формаліну вони
перетворюються на анатоксини, тобто втрачають токсичність, зберігаючи при цьому антигенність.
Це дає змогу отримати специфічні до них імунні сироватки з високими титрами антитіл імунізацією
тварин високими дозами анатоксину. Такі сироватки повністю нейтралізують токсини, тому їх
використовують для лікування дифтерії, правця, ботулізму, газової гангрени. Крім названих
використовують сироватки, що нейтралізують токсини змій, павуків, отруйних грибів.
Найпоширенішими мікробними антигенами є О-стрептолізин і стафілолізин, оскільки антитіла до
них виявляються в сироватці крові всіх індоєвропейських народів.
Антигенність властива не лише продуктам природного синтезу, а й деяким синтетичним полімерам.
Для поліпептидів, побудованих з D-ізомерів амінокислот, характерна низька антигенність, а у
великих дозах вона зовсім відсутня. Відсутність антигенності у пептидів, що складаються з D-
амінокислот, можливо, зумовлюється тим, що в макрофагах немає протеолітичних ферментів для
розщеплення таких білків. Однак D-тирозин за антигенністю не відрізняється від L-тирозину. 17
Імунну відповідь у кролів отримано щодо поліпептиду, який складається з D-тирозину, D-лізину і
D-глутамінової кислоти. Поліпетид, основний ланцюг якого складається з L-амінокислот, а бічні —
з D-амінокислот, має слабку імуногенність.
|
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
|
Переглядів: 753 | Завантажень: 0
|
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
|
|