ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Органи ЄС, які реалізують політику конкуренції
Головну роль у розробці та застосуванні правил конкуренції ЄС відіграє Комісія, оскільки саме вона займається підготовкою, приймає нормативні акти в цій сфері і слідкує за їхнім застосуванням, володіючи контрольними та навіть каральними функціями. За питання конкуренції відповідає один з членів Європейської комісії, в сфері повноважень якого знаходиться Генеральна дирекція №4 - спеціалізований структурний підрозділ Комісії з питань конкуренції. Генеральна дирекція №4 складається з п'яти дирекцій. Дирекція А відповідає за розробку політики, законодавства, координацію політики ЄС в сфері конкуренції. Дирекція В займається перевіркою концентрації підприємств. Дирекція C-F займається оглядом індивідуальних справ.
Комісія, згідно зі ст. 85 Договору про ЄС, має право отримувати необхідну інформацію від урядів і відповідних державних органів країн-членів, від підприємств чи асоціацій підприємств з питань, які належать до її компетенції. Якщо у будь-якому секторі економіки такі заходи, як торгівля між країнами-членами, цінові коливання, стабільність цін, свідчать про те, що порушуються умови конкуренції, комісія може вимагати від підприємств інформацію про застосування ст. 81 та 86 (Договору про ЄС), а також про всі укладені угоди, прийняті рішення та дії, які не підлягають нотифікації. Комісія також може подати запит на отримання від підприємств, які посідають домінантне положення на ринку, інформації про структуру чи поведінку, яка є необхідною для оцінки їх становища на ринку в світлі ст. 82 Договору про ЄС.
217
Національні органи влади, в сферу компетенції яких входить конкуренція, національні суди, суди Спільноти та Комісія виконують свої завдання та зобов'язання, керуючись принципами, розробленими прецедентним правом Суду ЄС. Комісія в своїй доповіді від лютого 1993 р. та в повідомленні від жовтня 1997 р. висловила зацікавлення зміцненням співпраці між нею та судами з метою децентралізації імплементації правил конкуренції Спільнот на основі принципу прямої дії права ЄС.
Комісія наголосила, що адміністративні органи влади несуть відповідальність за імплементацію конкуренційної політики в межах Спільноти і тому повинні діяти в суспільних інтересах. Національні органи влади, зі свого боку, повинні здійснювати контроль над тими підприємствами, наслідки діяльності яких відчуваються головним чином на їхній території і можуть виконувати роль захисника суб 'єктивних прав приватних осіб у їхніх взаємовідносинах. Якщо застосування ст. 81 та 82 Договору про ЄС (колись ст. 85 та 86 Договору про ЄЕС) становить якісь труднощі, національні суди можуть звернутися за консультацією до Комісії. В доповіді від 31 жовтня 1995 р. Комісія пояснює, як вона допомагатиме національним судам у сфері державної допомоги підприємствам.
Згідно зі ст. 53 та 54 Договору про Європейський економічний простір (ЄЕП) Комісія повинна перевіряти, чи підлягають порушення правил конкуренції країнами-членами ЄЕП під ці статті. Вона повинна діяти, якщо впливу зазнає торгівля між державами в межах ЄЕП, коли порушуються умови торгівлі між однією країною-членом ЄС і однією чи кількома країнами членами EFTA, за умови, що товарообіг компаній ЄЕП становить 67% на території ЄС. Водночас Орган з питань технічного нагляду EFTA вирішує питання, якщо товарообіг на території ЄЕП дорівнює або перевищує 33% товарообігу на території ЄЕП, крім випадків, коли умови торгівлі порушуються в межах ЄС. Концентрація підприємств великого масштабу залишається в межах повноважень Комісії. Спеціальною постановою Комісія затвердила деталі імплементації норм конкуренції, передбачені Угодою про ЄЕП.
Дії Комісії в сфері конкуренції, контролюються з юридичної точки зору Європейським Судом, який може анулювати чи внести зміни до будь-якого формального рішення Комісії, тобто нотифікації, рішення про звільнення від зобов'язань про припинення порушення тощо. Суд також може підтверджувати, скасовувати, зменшувати чи збільшувати розмір штрафів і грошових покарань, накладених Комісією. Будь-яка
218
фізична чи юридична особа, відносно якої було прийнято рішення, може порушити справу в Суді. Європейська політика конкуренції з політичної точки зору, контролюється Європейським парламентом, який перевіряє щорічну доповідь Комісії з питань конкуренції.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Органи ЄС, які реалізують політику конкуренції» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит звітності з податку з власників транспортних засобів та інш...
ВИКОНАННЯ БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНИХ РОБІТ
Формування і використання резерву для відшко-дування можливих втр...
Врахування забезпечення при визначенні чистого кредитного ризику
МОНІТОРИНГ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 500 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП