ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Нарис історії України

КОНСТАНТИНОПОЛЬ
КОНСТАНТИНОПОЛЬ — столиця Візант. імперії (див. Візантія). У давньорус. середньовічних текстах іменувався Царгородом (від грец. Вбуйлеэпхуб рьлйт — Царствене місто). Заснований 326 імп. Константином I на європ. березі протоки Босфор, на береговому мисі між затокою Золотий Ріг і Мармуровим м. (на тер. антич. міста Візантій — мегарська колонія, існувала від 7 ст. до н. е.). 11 трав. 330 Константин I переніс до К. столицю Рим. імперії (див. Рим Стародавній). Це було пов’язано як з тим, що К. розташовувався ближче, ніж Рим, до багатих сх. провінцій імперії й був у вузлі міжнар. торг. шляхів, так і з тим, що тут не було опозиції з боку сенаторів і патриціату Риму, які опиралися впровадженню християнства та посиленню імператорської влади. Проголошення К. столицею імперії викликало його швидке зростання,

Кораблі Олега на колесах і під вітрилами йдуть на Константинополь. Мініатюра з Радзивіллівського літопису.

побудову нових кварталів, серед них — Влахерни, Пера й Галата. Уже в 1-й пол. 6 ст. К. налічував бл. 400 тис. мешканців. У ньому поступово зосередилося торг.-ремісниче життя країни. Він став найбільшим екон. і культ. осередком середньовічного світу. Від кін. 6 ст. К. не раз облягали вороги: авари і перси — 616 і 626, араби — 673—676, 716—717, сельджуки — в 11 ст. 1204 К. здобули хрестоносці (див. Хрестові походи). Не раз атакували К. рус. князі. 860 київ. кн. Аскольд обложив К. і відступив лише тоді, як узяв контрибуцію й підписав прийнятний для себе договір з імп. Михаїлом III. 907 київський князь Олег також загрожував К. Облога принесла йому контрибуцію і вигідну для Русі політ.-торг. угоду. Менш вдалими були походи на Візантію його наступників — київ. князів Ігоря (941, 943) і Святослава Ігоровича (970). 1043 відбувся останній похід Русі на К. під проводом сина київ. кн. Ярослава Мудрого Володимира, що завершився невдачею (див. також Договори Київської Русі з Візантією). Від кін. 14 ст. турки почали стискувати кільце облоги навколо К. Місто прийшло в занепад, на серед. 15 ст. його нас. скоротилося в десятки разів. Після тривалої облоги 29 трав. 1453 султан Мегмед II штурмом здобув К. Місто було перетворене на столицю Османської імперії й назване Стамбулом.
Літ.: Барт А. Царьград и его окрестности. Пг., 1915; Джелал Эссад. Константинополь от Византии до Стамбула. М., 1919; Janjin R. Constantinople byzantine. Paris, 1964. М.Ф. Котляр.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «КОНСТАНТИНОПОЛЬ» з дисципліни «Нарис історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Посередницькі, гарантійні, консультаційні та інформаційні послуги
Аудит нематеріальних активів. Мета і завдання аудиту
Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери п...
У Британії сфотографували "нове чудовисько Лохнесське"
Способи залучення капіталу


Категорія: Нарис історії України | Додав: koljan (02.03.2013)
Переглядів: 590 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП