ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Зміст кредитних відносин
Англійський економіст Томас Тук — автоp досить відомої на Заході книги “Дослідження законів грошового обігу” (1844 p.), розглядаючи сутність кредиту, писав, що у найбільш простому визначенні він являє собою довіру однієї особи до іншої, на підставі якої у позику в грошах або товарах надається певна сума капіталу; зазначена сума підлягає поверненню. За користування цією послугою боржник сплачує визначений на договірних засадах відсоток.
Ці визначення містять найбільш загальні характеристики, що розкривають зміст кредиту. У них акцентовано увагу на двох основних рисах цього економічного поняття: по-перше, кредит має розглядатися як побудований на довірі специфічний тип економічних відносин; по-друге, він являє собою видану на умовах повернення та платності однією особою іншій певну суму грошового капіталу. Отже, йдеться про те, що кредитні відносини виникають між кредитором та позичальником з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та використання їх на умовах повернення і платності. У такій дефініції найбільш повною мірою визначено сутність економічної категорії, що розглядається.
Реалізація кредитних відносин забезпечується на основі функціонування в тій чи іншій країні відповідної інституціональної
388

структури. Інституціональними ланками кредитної системи є банки (центральні та комерційні), а також різноманітні за своїм призначенням небанківські фінансово-кредитні установи. Роль останніх в сучасній ринковій економіці невпинно зростає. Власне, ступінь розвитку кредитних відносин певної країни значною мірою визначається розгалуженістю мережі та ступенем функціонального розвитку небанківських фінансово-кредитних установ.
Слід розрізняти і такі поняття, як кредитний механізм та кредитна політика. Кредитний механізм являє собою певну сукупність принципів, організаційних форм, методів і правил, що регулюються чинним законодавством і забезпечують необхідні умови для реалізації кредитних відносин. Кредитна політика охоплює систему фінансово-кредитних заходів держави — її центрального банку чи інших виконавчих структур, спрямованих на досягнення певних економічних цілей. Кредитна політика спирається на відповідні інституціональні установи та діючий кредитний механізм.
У своїй сукупності кредитні відносини та інститути, що забезпечують їхнє функціонування та реалізацію, кредитний механізм та кредитна політика формують діючу в тій чи іншій країні кредитну систему. Остання розглядається як частина грошової (в широкому розумінні цього поняття) або грошово-кредитної системи.
В умовах сучасного економічного розвитку відбувається інтенсивний процес інтернаціоналізації зазначених структур. У цьому відношенні їхнє автономне функціонування та розвиток на суто національній основі є відносним. У дійсності ж система грошово-кредитних відносин має розглядатися як складова ланка відповідної структури світового господарства.
Такими є найбільш загальні інституції, що визначають зміст діючої у тій чи іншій країні системи кредитних відносин. Більш глибоке розуміння сутності та специфіки розвитку кредиту забезпечується розглядом його ролі в економічному процесі та функцій. Зміст останніх не може тлумачитися абстрактно. Вони мають розглядатися у тісному зв'язку з загальною специфікою макроекономічних перетворень. Слід ураховувати й .те, що на кожному етапі економічного розвитку може переважати то одна, то інша функція кредиту.
Функціональний аналіз кредиту містить два відносно автономні блоки питань. Це, по-перше, розгляд впливу кредиту на еволюцію макроекономічних процесів, по-друге, визначення його ролі у розвитку окремих господарських механізмів або на рівні мікроекономіки. Обмеженість багатьох підручників з питань кредитних відносин полягає в тому, що в них аналіз функцій кредиту зводиться, як правило, до характеристики другого блоку питань. Між тим
399

з погляду загальної економічної теорії грошей визначення системних зрушень в економіці, що відбуваються під впливом кредиту, є однією з ключових проблем його функціонального аналізу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Зміст кредитних відносин» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ НОВОГО ТОВАРУ
Аудит фінансових інвестицій
МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ
ЛОГІЧНІ МЕТОДИ
РОЛЬ ГРОШЕЙ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 682 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП