ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Банківський нагляд

Співробітництво Національного банку України з міжнародними фінансовими організаціями та наглядовими органами інших країн
Національний банк України під час реалізації своєї наглядової функції керується Основними принципами ефективного банківського нагляду, зокрема, проводить роботу, спрямовану на встановлення контактів і поглиблення співробітництва з органами банківського нагляду зарубіжних країн та міжнародних організацій.
Із набуттям Україною членства в Міжнародному валютному фонді розпочалася довготривала і результативна спільна робота у сфері банківського нагляду. Серед останніх її здобутків — реалізація у 2005 році програми «Упереджувальний стенд-бай», в межах якої було проведено удосконалення положень нормативно-правової бази, що регламентує діяльність банків в Україні, підвищення надійності та платоспроможності банківської системи, зокрема шляхом покращання капіталізації українських банків, підвищення якості банківського капіталу тощо.
У 1994 року під час проведення Світовим банком огляду фінансового сектора України було підготовлено та реалізовано перший проект структурної перебудови вітчизняного фінансового сектора. В останні роки співробітництво Національного банку зі Світовим банком зосереджене на удосконаленні системи банківського нагляду шляхом реалізації проекту «Позика на політику розвитку (ППР)». Його основне завдання полягає у розвитку адекватної нормативно-правової бази для ефективного регулювання банківської діяльності шляхом розробки методології для корпоративного управління в банках, моніторингу банківських ризиків; розкриття інформації про реальних власників банків; запровадження обмежень щодо операцій з пов'язаними особами; створення правових засад переходу до консолідованого

28

Т.П.Гудзь

нагляду за банківськими і фінансовими групами; посилення нагляду та застосування адекватних заходів у процесі роботи з проблемними банками тощо.
Розвиток співробітництва зі Світовим банком продовжується в межах реалізації Плану розвитку банківського нагляду в Україні на 2006—2010 роки.
Особливий інтерес викликає співпраця з країнами, на території яких є філії або дочірні установи українських банків, а також з країнами, банки яких мають дочірні установи на території України.
На початок 2007 року Національний банк мав сім двосторонніх угод і меморандумів про взаєморозуміння з питань співробітництва у сфері нагляду за кредитними установами з органами банківського нагляду зарубіжних держав, а саме: Кіпру, Білорусі, Латвії, Вірменії. Киргизької Республіки, Литви та Китайської Народної Республіки.
Зазначені двосторонні документи регламентують співпрацю наглядових органів у сфері нагляду за закордонними філіями та дочірніми підприємствами кредитних установ, процес взаємного обміну інформацією про загальний стан банківських систем і окремих банківських установ, зміни, що вносяться до національної нормативно-правової бази, яка визначає діяльність банків, норми і вимоги банківського нагляду. Ними також передбачене надання інформації, необхідної для здійснення консолідованого нагляду, можливість проведення виїзних перевірок дочірніх установ іноземних банків та процедур в організації таких перевірок, а також зобов'язання сторін щодо збереження конфіденційності інформації, що становить банківську таємницю, та її використання тільки в наглядових цілях.
Досить активною є участь Національного банку України у конференціях Групи банківського нагляду країн Центральної та Східної Європи. Так, у 2005 році в Україні відбулося вісімнадцяте засідання перших осіб централь-

Банківський нагляд

29

них банків держав-членів, на якому обговорювалося впровадження нової редакції Угоди про капітал, директив Європейського Союзу щодо вимог до капіталу, а також практика застосування міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і фінансової звітності в банківській системі.
На виконання домовленостей, досягнутих під час проведення XVIII конференції Групи банківського нагляду країн Центральної,та Східної Європи, у вересні 2005 року на базі Генерального інспекторату банківського нагляду Національного банку Польщі було організовано і проведено робочу зустріч керівників підрозділів банківського нагляду Національного банку з представниками наглядових органів країн Європейської економічної зони, а саме: Австрії, Нідерландів, Словаччини, Угорщини та Польщі. Під час цієї зустрічі обговорювалися питання транскордонного співробітництва у сфері банківського нагляду, робота, що здійснюється Національним банком з питань удосконалення законодавчого забезпечення діяльності банків в Україні, а також можливість укладення двосторонніх меморандумів про взаєморозуміння між Національним банком і наглядовими органами країн — учасників зустрічі з метою поглиблення взаємовигідного співробітництва у сфері банківського нагляду.
У межах зміцнення двостороннього співробітництва з кредитними установами протягом 2006—2007 років відбувся обмін офіційними візитами між Національним банком України та наглядовими органами Австрії (Органом нагляду за фінансовим ринком Австрії та Національним банком Австрії), здійснено візит до Банку Литви з метою укладення Меморандуму про взаєморозуміння у сфері банківського нагляду. Крім того, на початку 2007 року в Національному банку організовано та проведено зустріч з офіційною делегацією Комісії з Регулювання банківської діяльності Китайської Народної

зо

Т.П.Гудзь

Республіки, результатом якої було укладення Меморандуму про взаєморозуміння у сфері банківського нагляду.
Національний банк приділяє значну увагу впровадженню у законодавство України та практичну діяльність банків міжнародних стандартів з питань запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Насамперед, це стосується положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2005/60/ЄС «Про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання коштів та фінансування тероризму», принципу Базельського комітету «Знай свого клієнта» та нової редакції Сорока рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF).
За результатами пленарного засідання FATE, яке відбулося в Парижі у лютому 2004 року, Україну виключено з «чорного списку» країн і територій, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням кримінальних доходів та фінансуванням тероризму. У лютому 2006 року FATF прийняте рішення щодо припинення посиленого моніторингу України.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Співробітництво Національного банку України з міжнародними фінансовими організаціями та наглядовими органами інших країн» з дисципліни «Банківський нагляд»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Організаційна структура банку та управління ним
НЕОКЛАСИЧНИЙ ВАРІАНТ КІЛЬКІСНОЇ ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ
WiMAX vs UMTS: послесловие (продолжение статьи: "3G… 4G… Кто...
БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ
ПАСИВНІ ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ


Категорія: Банківський нагляд | Додав: koljan (10.11.2011)
Переглядів: 1177 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП