ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Основи статистики сільського господарства

Показники виробництва яєць і яйценосності птиці
У харчуванні людини важливе значення мають яйця, особливо курей. Яйця інших видів птиці (гусок, качок, індичок тощо) використовують переважно у виробництві кондитерських виробів. Відзначимо, що кури є найбільш поширеним видом птиці, оскільки мають універсальну продуктивність — як яєчну, так і м’ясну. У гусей, качок і індиків розвинута переважно м’ясна продуктивність.
У вітчизняній статистиці обсяги виробництва яєць визначають за двома показниками: валове виробництво яєць і валове виробництво курячих яєць. Валове виробництво яєць — це вся кількість яєць, зібраних від усіх видів птиці (курей, качок, гусок, індичок та ін.), включаючи втрати яєць (бій, псування тощо), а також яйця, витрачені на вивід курчат, каченят, гусенят та індичат квочками або в інкубаторі. Курячі яйця як найцінніші для продовольчих цілей, обліковуються окремо, а яйця всіх інших видів птиці — разом. Валове виробництво курячих яєць визначають диференційовано по дорослому поголів’ю і молодняку, тобто яйця, одержані від молодняку птиці (яйценесучих порід до 5 місяців і загальнозастосовуваних порід — до 6 місяців).
Для оцінки якості яєць, які реалізовані заготівельними організаціями та переробними підприємствами, їх поділяють на стандартні і нестандартні. Нестандартні яйця — це бій і насічка. Стандартне яйце різниться залежно від строків реалізації з дня одержання на дієтичне (до 7 днів) і столове (понад 7 днів). Дієтичне яйце класифікують залежно від розміру і маси на І і ІІ категорії.
Продуктивність птиці характеризується середньою яйценосністю, яка визначається тільки по дорослому поголів’ю птиці діленням валового збору яєць, одержаних від дорослої птиці, на її середнє поголів’я.
У статистиці визначається середньорічна яйценосність курей діленням кількості знесених дорослими курками за рік яєць на середньорічне поголів’я курей-несучок. До несучок належать кури, які входять до складу стада курей-несучок і несуть яйця з тією або іншою періодичністю. Несучість курей залежить як від породи, так і від умов годівлі та утримання. Несучість спеціалізованих яйцевих порід курей (леггорн, японська) становить до 365 яєць на рік.
Для характеристики продуктивності птиці, крім кількості яєць, важливо враховувати їх середню масу. У міжнародній статистиці обсяг виробництва яєць обліковується у метричних тоннах. Для порівнянності даних у вітчизняній статистиці прийнята середня вага одного яйця 57,75 г.
Валове виробництво яєць по сільськогосподарських підприємствах, які складають статистичну звітність за формою № 24 «Звіт про стан тваринництва» і бухгалтерські річні звіти, визначається за даними цих звітів.
У господарствах населення валове виробництво яєць визначають розрахунково на основі бюджетних обстежень домогосподарств і матеріалів щорічних обліків поголів’я худоби. Для цього середній вихід яєць на одну голову птиці, який встановлено за даними бюджетних обстежень домогосподарств, перемножують на поголів’я всіх видів птиці на початок року або при різкій зміні поголів’я птиці — до кінця року на середньорічне поголів’я всіх видів птиці, обчисленого як півсума кількості птиці на початок і кінець звітного року.
Статистичні органи, починаючи з обласного рівня і в цілому по країні, складають табл. 18 «Оборот поголів’я птиці та розрахунок продукції птахівництва в 20___ році», яка вміщує в розрізі категорій господарств такі дані: наявність птиці всіх видів на початок календарного року; наявність птиці на кінець календарного року; відсоток змін поголів’я за рік; одержано яєць усіх видів; середній вихід яєць на 1 голову на початок року, який визначається діленням одержаних яєць усіх видів на наявність птиці всіх видів на початок календарного року.
У табл. 18 є також розділ «Розрахунок середньої несучості курей-несучок (дорослих)», що містить окремо в розрізі таких категорій господарств: 1) державні сільськогосподарські підприємства; 2) недержавні сільськогосподарські підприємства; дані про середньорічне поголів’я дорослих курей-несучок: всього одержано курячих яєць, у т. ч. від дорослих курей-несучок; середня несучість курей-несучок.
Крім того, виконуються розрахунки очікуваного виробництва яєць курячих (фактичні дані за 9 місяців і очікувані за IV квартал).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Показники виробництва яєць і яйценосності птиці» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Звіт про прибутки та збитки
Аудит податкової звітності з податку на додану вартість сільськог...
Технічні засоби для організації локальних мереж типу ARCNET; прав...
Windows Debugging Tools: диагностика и исправление BSOD
На наклонной плоскости


Категорія: Основи статистики сільського господарства | Додав: koljan (25.09.2012)
Переглядів: 1396 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП