Статистика
Онлайн всього: 3 Гостей: 3 Користувачів: 0
|
|
Матеріали для курсової |
Толерантність до бактеріальних і вірусних антигенів
| 27.09.2014, 13:29 |
Створити стан толерантності до
бактеріальних і вірусних антигенів в експериментальних умовах, як правило, не вдається. G. Nossal і
A. Abbot (1966) індукували стан толерантності у мишей до сальмонел уведенням у неонатальному
періоді Н-антигену. У дослідженнях J. Larsen (1969) вірус лімфоцитарного хоріоменінгіту у
новонароджених мишей зумовлював стан повної і тривалої толерантності за наявності вірусемії та
відсутності специфічних антитіл. Те, що досягти толерантності до вірусів і бактерій важко, можна,
очевидно, пояснити високою антигенністю та мозаїчністю корпускулярних мікробних антигенів,
оскільки толерантність вдається отримати до певних фракцій мікробних антигенів — інактивованих
білкових токсинів, мономерного флагеліну, певних адгезивних молекул, але не до цілих бактерій чи
вірусів.
Відсутність толерантності до більшості бактерій і вірусів пояснюється участю механізмів
природного імунітету в їх елімінації. Корпускулярні вірусні та бактеріальні антигени мають явні
ознаки чужорідності для організму і тому у відповідь на їх потрапляння до організму починають
розвиватися реакції запалення, зумовлені факторами неспецифічного захисту: активується
комплемент, антигенні субстанції розпізнаються лектиновими і Toll-like рецепторами, активуються
тканинні 6азофіли, макрофаги і дендритні клітини тошо. Саме активація дендритних клітин є
умовою запуску специфічних імунних реакцій. Тому за наявності активації ДК дуже важко
зумовити специфічну імунну толерантність. Активацією ДК можна пояснити також зрив
толерантності після введення толерогену з ад'ювантом.
За певних вад системи неспецифічного імунітету можливий розвиток толерантності і до
корпускулярних вірусних та бактеріальних антигенів.
Після введення корпускулярних мікробних антигенів новонародженим і дорослим тваринам
формується лише часткова ареактивність, тобто знижена реактивність на деякі з антигенів
складного бактеріального комплексу. Ступінь толерантності, що індукована до певної мікробної
речовини, у різних генетичних ліній мишей неоднакова.
|
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
|
Переглядів: 446 | Завантажень: 0
|
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
|
|