ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Матеріали для курсової

Головна » Матеріал » Медицина » Імунологія

Лектини і лектиноподібні рецептори
25.09.2014, 20:01
Часто функцію розпізнавання молекулярних патернів виконують лектини та лектиноподібні рецептори. Ці рецептори спеціалізуються на розпізнаванні вуглеводних залишків у структурі біополімерів. Слід зазначити, що зв'язування вуглеводних залишків лектинами може бути важливим не тільки для розпізнавання патогенних мікроорганізмів, а й для міжклітинної взаємодії. Елементарною функціональною одиницею таких рецепторів є лектиновий або лектиноподібний домен С-типу. Лектиновий домен складається приблизно зі 120 амінокислотних залишків і є дуже консервативним, тобто лектинові домени, що входять до складу різних білків, дуже подібні за первинною та просторовою структурою. Цей домен входить до складу приблизно 5 % лейкоцитарних рецепторів. Характерною особливістю лектинових доменів, що відрізняє їх від лектиноподібних доменів, є здатність до зв'язування з лігандами лише за наявності йонів кальцію. До лектинів С-типу належать такі рецептори системи неспецифічного захисту, як колектини, а також деякі нші білки, наприклад манозний рецептор макрофагів. Цікаво, що лектиновий домен С-типу може входити до складу рецепторів, які не беруть участі в імунному розпізнаванні, наприклад, до складу селектинів. Селектини та колектини — великі групи споріднених білків, які виконують зовсім різні функції. Селектини експресуються на лейкоцитах різних типів і беруть участь у клітинній адгезії та міжклітинній взаємодії. Вони зумовлюють взаємодію лейкоцитів з ендотелієм судин, завдяки чому контролюють міграцію лейкоцитів до різних органів та в місця запалення. Селектини взаємодіють з вуглеводними залишками різних глікопротеїнів лейкоцитів та ендотеліальних клітин (наприклад, з антигеном Льюїса). Функцію цих білків детально розглянуто в розділах, присвячених рециркуляції, розвитку та міграції клітин імунної системи. Колектини (колагенові лектини) спеціалізуються на розпізнаванні патогенних мікроорганізмів і відіграють важливу роль у захисті організму від інфекцій. На відміну від селектинів колектини не зв'язані з мембраною лейкоцитів, а перебувають у розчинній формі. На поверхні багатьох лейкоцитів є рецептори до колектинів, що свідчить про те, що колектини можуть виконувати функцію опсонінів й підсилювати фагоцитоз. Колектини здатні також активувати комплемент. Цей шлях активації комплементу відкритий досить недавно і названий лектиновим шляхом. Колектини являють собою гомоолігомери, що складаються з кількох однакових субодиниць. Кожна субодиниця складається з трьох поліпептидних ланцюгів, кожний з яких містить С-кінцевий лектиновий домен і колагеноподібний «хвіст». Тому структура кожної субодиниці нагадує косу з хвостиком або букет квітів, у яких переплетені стеблинки (мал. 56). Нині відомо кілька представників колектинів, що беруть участь у процесах природного захисту: сироватковий білок, який зв'язує манозу (МВР — від англ. mannose-binding protein), та сурфактанти легень (SP-A і SP-D). Певною мірою до колектинів можна віднести перший фактор активації комплементу C1q. Білки МВР та SP-A складаються з трьох розміщених у формі букета субодиниць, причому всі лектинові домени розміщуються на одному кінці молекул. Сурфактант SP- D складається з чотирьох субодиниць і має хрестоподібну структуру (мал. 57). Колектини розпізнають залишки вуглеводів у складі глікокон'югатів на поверхні клітин мікроорганізмів та вірусних часточок. Наприклад, лектинові домени колектинів взаємодіють із залишками D-манози, N-ацетил- D-глюкозаміну та L-фукози. Взаємодія одного лектинового домену зі своїм лігандом характеризується невисокою афінністю (константа дисоціації становить приблизно 2 мМ). Однак сумарна звідність взаємодії всіх доменів значно більша. Це дає колективам можливість розпізнавати з високою ефективністю клітинні стінки бактерій та вірусні капсиди. Чому ж селектини взаємодіють з клітинами власного організму, а колектини зв'язують потенційні патогени? Вибірковість взаємодії селектинів і колектинів пояснюється особливостями будови їхніх молекул та щільністю лігандів до них на клітинній поверхні. В колективах кілька лектинових доменів розміщені в одній площині на фіксованій відстані один від одного. Це дає змогу колектинам взаємодіяти з високою звідністю з клітинними стінками мікроорганізмів та вірусними капсидами, у яких ці вуглеводні залишки характеризуються жорстим розміщенням з певною періодичністю. З клітинами власного організму колектини, навпаки, взаємодіють слабко, оскільки на їхніх мембранах вуглеводні залишки мають меншу щільність, входять до складу різних молекул глікопротеїнів, які, до того ж, можуть переміщуватися в площині мембрани. На відміну від колектинів селектини мають лише один лектиновий домен. Тому кожна молекула селектину повинна знайти саме свій ліганд на мембранах відповідних клітин власного організму. Зв'язування колектинів з клітинними стінками мікроорганізмів забезпечує розпізнавання цих інфекційних агентів та їх фагоцитоз макрофагами й гранулоцитами. Крім того, МВР і C1q, зв'язані з клітинними стінками, можуть активувати комплемент. Сурфактанти легень опосередковують аглютинацію мікроорганізмів та виведення їх з мокротинням. Колектини мають широку специфічність до цілого спектра патогенних мікроорганізмів. Наприклад, МВР здатний зв'язувати клітини Escherichia, Salmonella, Mycobacterium, Candida, Cryptococcus. Сурфактанти легень зв'язують клітини Haemophilus, Streptococcus, Klebsiella, Escherichia, Pneumocystis. C1q у вільній формі (тобто без взаємодії з антитілом) може зв'язуватися з поверхнею мікоплазм та деяких ретровірусів. Важливим представником лектинів С-типу є манозний рецептор макрофагів. На відміну від колектинів, які складаються з кількох поліпептидних ланцюгів, кожний з яких несе по одному лектиновому домену, манозний рецептор макрофагів представлений одним поліпептидним ланцюгом, по всій довжині якого один за одним юзміщено кілька лектинових доменів. Як і в МВР, лектинові домени манозного рецептора специфічні до залишків D-манози, N-ацетил-D-глюкозаміну та L-фукози. Манозний рецептор макрофагів зумовлює розпізнавання та фагоцитоз макрофагами багатьох патогенів. Частина лейкоцитарних рецепторів мають лектиноподібні домени. Такі домени входять до складу рецепторів натуральних кілерів (НК-клітин) та деяких типів Fс-рецепторів.
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
Переглядів: 915 | Завантажень: 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП