Статистика
Онлайн всього: 6 Гостей: 6 Користувачів: 0
|
|
Матеріали для курсової |
Поліцукридні детермінанти
| 23.09.2014, 17:53 |
Імунна специфічність поліцукридних антигенів визначається складом
моноцукридів та типом зв'язку між ними в складі молекули. Детермінантами специфічності в
поліцукридних антигенах можуть бути моно-, ди- і трицукриди або олігоцукриди, що складаються з
5 —6 моноцукридів. Так, специфічність декстранів визначається типом зв'язку між молекулами
глюкози. Наприклад, декстрани альфа-1,6-, альфа-1,4- і альфа-1,3- різняться між собою
серологічною специфічністю.
О. Ейвері та У. Гебел (1936) дослідили, що імунна специфічність дицукридів зумовлюється загалом
структурою молекули, просторовою конфігурацією, хімічною будовою, наявністю кінцевої гексози і
положенням зв'язку між двома моноцукридами. Молекули капсульного поліцукриду стрептокока
пневмонії III типу включають 180 залишків целобіуронової кислоти. Детермінантні групи в цьому
поліцукриді складаються з 2 — 6 залишків целобіуронової кислоти. Цей олігоцукрид досить
інтенсивно пригнічує реакцію антитіл проти капсульного поліцукриду стрептокока пневмонії III.
Целобіуронова кислота входить також до складу поліцукриду VII типу, у зв'язку з чим між
стрептококами пневмонії III і VII типів відбуваються перехресні серологічні реакції.
Відмінності в хімічній будові капсул та в їх антигенності часто характерні для окремих штамів
бактерій. Це, можливо, свідчить про те, що різноманітність серологічних варіантів (сероварів)
патогенних бактерій виникає як наслідок біологічного тиску, що здійснюється через гуморальний
імунітет.
|
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
|
Переглядів: 493 | Завантажень: 0
|
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
|
|