Статистика
Онлайн всього: 13 Гостей: 13 Користувачів: 0
|
![ИЦ OSVITA-PLAZA](/s/7.jpg) |
Матеріали для курсової |
ВПЛИВ ФІЗИЧНИХ І ХІМІЧНИХ ФАКТОРІВ НА АНТИГЕННІСТЬ
| 22.09.2014, 16:54 |
Під дією різних фізичних і хімічних факторів змінюються властивості антигенів. Розщеплення
білкових молекул протеазами чи денатурація знижують або повністю змінюють антигенні
властивості білків. Білки повністю втрачають антигенність після тривалої обробки сильним лугом, а
такі ферменти, як рибонуклеаза, пепсин і папаїн, - після денатурації сечовиною. Втрачаючи нативну
конформацію, вони не реагують з імунними сироватками, специфічними до відповідних природних
молекул.
Антигенність білків змінюється під дією високої температури, хімічних реаґентів — спиртів,
ацетону, ефірів, солей важких металів, лугів і кислот унаслідок зміни нативної конформаційної
структури їхніх молекул. Так, луги, кислоти, спирти, ацетон зумовлюють денатурацію білка, під
якою розуміють зміни в структурі, що призводять до переходу білків у нерозчинний стан. Суть цих
змін полягає в тому, що в молекулі зберігаються лише пептидні зв'язки, тоді як інші втрачаються.
При цьому порушується природна конформація білкової молекули, що сформувалася завдяки
вторинній і третинній струтурі (мал. 26). Такі порушення призводять до зміни антигенності.
Антигенність денатурованих відрізняється від антигенності нативних білків. Антитіла до одного
денатурованого білка часто взаємодіють з іншим денатурованим білком навіть тоді, коли ці білки в
нативному стані не мають і антигенної спорідненості. При денатурації білків тварин різних видів,
зумовленій нагріванням, спостерігаються перехресні реакції. Це пояснюється тим, що під час
денатурації молекули білків набувають конформаційної подібності (конформація на зразок
хаотичного клубка), яка не залежить від їх первинної структури. Антисироватки до нативних білків
можуть не реагувати з денатурованими білками. Так, у людей, сенсибілізованих до яєчного білка, 18
реакція виникає на нативний, однак не виявляється на варений яєчний білок. Крім того,
антисироватки до денатурованих білків реагують, хоча й слабко, з нативними білками у зв'язку зі
збереженням у денатурованому препараті частини детермінант у незміненому стані.
У практиці широко використовують здатність фізичних і хімічних факторів знижувати токсичні
властивості розчинних мікробних антигенів і токсинів зі збереженням їхньої імуногенної
активності.
|
Категорія: Імунологія | Додав: koljan
|
Переглядів: 530 | Завантажень: 0
|
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]
|
|
|