ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Медицина » Ветеринарна радіологія

Які чинники впливають на перехід радіонуклідів із кормів у молоко і м’ясо
Перехід радіонуклідів з кормів у продукцію тваринництва за-
лежить від рівня і повноцінності годівлі тварин, їх віку, фізіоло-
гічного стану, продуктивності та інших факторів. Для прогнозу-
вання початкової концентрації радіонуклідів в організмі тварин
використовують такі параметри: коефіцієнт концентрації (КК),
коефіцієнт накопичення (КН) та кратність накопичення (F). КК
являє собою концентрацію в органі у відсотках від надходження
радіонукліда з добовим раціоном; КН – відношення концентрації
нукліда в органі й раціоні; F – відношення вмісту нукліда в органі, Ветеринарна радіологія
448
тканині чи організмі в цілому до вмісту у добовому раціоні, його
можна визначити за формулою: F = С х М : Q, де С – концентрація
нукліда, Бк/кг, М – маса органу, кг; Q – активність радіонукліда,
що надходить за добу, Бк.
У високопродуктивних тварин коефіцієнт переходу радіоце-
зію з кормів в організм, як правило нижчий, ніж у низькопродук-
тивних. Істотний вплив на величину коефіцієнта переходу чинить
збалансування раціонів годівлі тварин за основними і, особливо,
мінеральними елементами. Цезій-137 інтенсивніше переходить із
кормів в молоко і м’ясо порівняно зі стронцієм-90 (табл. 15.1).
Встановлено зв’язок між вмістом клітковини у забрудненому
раціоні корів при стійловому утриманні та переходом цезію-137 у
молоко. Так, із збільшенням вмісту клітковини в раціоні з 1,3-1,8
до 3,1 кг/добу відбувається зменшення коефіцієнта концентрації
цезію-137 від 0,9 до 0,6.
Як свідчать експерименти, коефіцієнти переходу цезію-137 в
молоко з раціону з різними рівнями забруднення кормів при стій-
ловому утриманні та випасанні корів на культурному пасовищі
мало відрізнялись (від 0,48 до 0,74). Проте за утримання корів на
малопродуктивному природному пасовищі з рідким травостоєм
помітне багаторазове підвищення концентрації цезію-137 у моло-
ці. Це пояснюється низькою якістю трави на природному пасо-
вищі і поїданням тваринами верхнього шару дернини з високою
концентрацією радіоцезію. У середньому, для стійлового періоду
прийнятий коефіцієнт концентрації цезію-137 з раціону в молоко
0,7, а для пасовищного – 0,9 % (табл. 15.1).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які чинники впливають на перехід радіонуклідів із кормів у молоко і м’ясо» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МЕТОДИ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ, ОЗНАКИ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ФІНАНСО...
ВВЕДЕННЯ В ДІЮ ОБ’ЄКТІВ ІНВЕСТУВАННЯ
Методи оцінки реальних інвестиційних проектів
ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ
ПРИЧИНИ ІНФЛЯЦІЇ


Категорія: Ветеринарна радіологія | Додав: koljan (21.01.2014)
Переглядів: 795 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП