ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Принцип партнерства
Принцип партнерства можна поділити на два види:
• між органами державної влади різних рівнів, іншими словами, інституційне партнерство;
• між органами державної влади, організаціями і суб'єктами господарської діяльності, тобто публічно-приватне партнерство.
У зв'язку з тим, що у взаємовідносинах партнери відіграють різну роль, то можна виділити партнерство децизійне, яке стосується партнерів, що співфінансують програми, та консультативне, яке полягає на формулюванні опіній одним чи всіма партнерами.
Принцип партнерства в Європейській регіональній політиці означає обов'язкове погодження всіх положень на усіх етапах процедури програмування, від розробки плану регіонального розвитку аж до їх спів-фінансування, реалізації, контролю та оцінки впливу на регіональний розвиток. Партнерами в цій процедурі повинні бути як представники органів державної влади, так і представники суспільно-економічного оточення, інвесторів, банківських інституцій, профспілок та ін.
Така широка інтерпретація цього принципу виникає з трактування його як похідного від двох інших принципів, а саме - субсидіарності і комплементарності, згідно з якими структурна діяльність Спільнот повинна бути спрямована тільки на підтримку і доповнення ініціатив, які проводять різні суб'єкти в державах-учасницях.
180
Незважаючи на те, що партнерство має визначальне значення в реалізації багатьох інших засад і повинно відігравати ключову роль в регіональній політиці, на практиці реалізацію цієї засади переслідували великі труднощі. Вони були результатом небажання держав-учасниць збільшити значення та вагу територіальних структур нижчих рівнів у прийнятті рішень. Ситуація по різному складалася в різних країнах, наприклад, в державах, де не існувало територіальних спільнот на регіональному рівні (Греція, Португалія, Ірландія), партнерство часто залишалося чисто формальною справою. Однак, щорічні рапорти щодо використання структурних фондів, а зокрема VI рапорт, присвячений суспільно-економічній ситуації і еволюції регіонів ЄС, вказує на вирішальний поступ в функціонуванні засади партнерства в другій половині 90-х pp. минулого століття. Це стало можливим лише завдяки вступу програм регіонального розвитку в фазу реалізації і створення так званих комітетів моніторингу регіональних програм, в яких стали брати участь представники регіональних властей (найнижчий рівень органів самоврядування в них ще не достатньо представлений).
Комісія визначила такі позитивні характеристики партнерства:
• можливість обміну інформацією між усіма учасниками реалізації регіональної політики;
• стимулювання стислішої співпраці і клімату довіри, які є основними елементами суспільного капіталу і полегшують прихід до консенсусу;
• створення почуття залучено сті в спільних починаннях та спільній відповідальності за їх реалізацію;
• створення мережі зв'язків між місцевими партнерами, які мають головне значення для динаміки регіонального розвитку.
Регіональну політику слід розглядати як один з істотних чинників нової інституційної динаміки в напрямку «емансипації» нижчих рівнів органів влади (регіональних), зміни відносин між ними і центральними органами влади та взаємовідносин між самими місцевими властями.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Принцип партнерства» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Індивідуальні та інституційні інвестори
Аудит звітності з податку з власників транспортних засобів та інш...
Функціональні учасники інвестиційного процесу
Поняття ISDN
Класифікація голосних і приголосних звуків


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 555 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП