ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Ізостазія в геосферах
Термін ізостазія (від грец. isos - рівний, однаковий, statis - стан) застосовується для характеристики рівноважного стану земної кори і мантії, викликаного дією гравітаційних сил, при якому земна кора ніби плаває на більш щільному і пластичному підкоровому шарі. Вперше термін ізостазія запропонував і використав американський геолог Ч. Даттон у 1892 p., вивчаючи тенденцію земної кори по досягненню гідростатичної рівноваги. Припущення про те, що великі масиви гірських порід знаходяться у врівноваженому стані, з’явилось у середині XIX ст. при вимірю­ ванні відхилень виска поблизу Гімалайського хребта в Північній Індії. Геодезисти несподівано виявили аномальне відхилення вис­ ка, причому він відхилявся не в сторону величезних гір, а в проти­ лежному напрямку. На цій підставі було висловлене припущення, що в зоні Гімалайських гір порівняно легка земна кора під впли­ вом потужних горотвірних процесів потовщена. Земна кора якби плаває в підстилаючому більш щільному шарі, а гірський хребет є наслідком витіснення легшої речовини. При цьому висок буде відхи­ лятись від гір, а хребту має відповідати регіональна від’ємна ано­ малія сили тяжіння. Рельєф поверхні земної кори залежить від маси та густини речо­ вини. У природі обидві залежності проявляються разом: вертикаль­ на будова (зануреність в астеносферу та потужність) впливає на висоту поверхні. Підняття на поверхні земної кори гідростатично врівноважені. Повної рівноваги немає ніде, але в континентальних масштабах кора надто близька до рівноваги.

нації Місяця (т. зв. запізнення припливної хвилі), або ж приплив відбувається тільки один раз на добу, що пояснюється особливістю конфігурації берегової лінії, рельєфом морського дна та наявністю великих островів. Сонце також спричиняє утворення припливів за по­ дібною схемою. Різ­ ниця в тім, що Сон­ це значно віддалені­ ше від Землі, ніж Місяць (в середньо­ му на 149,6 млн км), хоча має величезну масу. Сонячна припливоутворювальна сила в 2,71 рази мен“ .. сили ша за місячну. Рис. 18.4. Утворення припливоутворюючої і в системі Земля - Місяць Внаслідок того, що Місяць, Земля та Сонце, як правило, не перебувають у просторі на одній лінії, вини­ кають різні ефекти взаємодії припливоутворюючих сил на Землі. Якщо названі небесні тіла близькі до спільної осі, то місячна та сонячна припливоутворюючі сили додаються, що спричиняє най­ вищий приплив, який називають сизигійним. Коли ці планети роз­ міщені як вершини трикутника, в прямому куті якого розміщена Земля, сили віднімаються, мас місце квадратурний найменший при­ плив. На рис. 18.5 показано варіанти сизигійного (а, б) і квадра­ турного (в) припливів. Різниця між величиною припливів для двох вказаних ситуацій може досягати 250...300 %. Усі інші випадки є проміжними між сизигійним та квадратурним. Величина припливу морської хвилі в будь-якій точці морського узбережжя значною мірою залежить від контурів берегів. У вузьких бухтах, куди припливна хвиля входить без перешкод, припливи найбільші. У бухті Нобель, що в затоці Фанді (Атлан­ тичний океан, Канада) висота припливної хвилі досягає 18...20 м, в Пенджинській губі (Охотське море) піднімається приблизно на 13 м. Прихід припливної хвилі до гирла деяких річок змушує текти їх у зворотному напрямку. У дельті річок Ганг та Брахмапутра висо­ та водяного валу досягає 10 м, який рухається вверх течії зі швид-

кістю 50...60 км/год, проникаючи вглиб континенту на 200 км. Припливна хвиля в Амазонці піднімається вгору проти течії на 1400 км. Власне назва цієї річки походить від слова “амазуні”, що мовою одного з місце­ вих племен означає “бурхлива вода”. Так тамтешні мешканці на­ зивають припливну хвилю, яка, досягаючи 10 м у висоту, з вели­ ким гуркотом і шумом двічі на добу проно­ Рис. 18.5. Сизигійний (а, б) та квадратур­ ситься супроти течії ний (в) припливи (3 - Земля, М - Місяць, Амазонки. С - Сонце) У внутрішніх морях припливні коливання переважно незначні. Наприклад, у Чорному морі приплив піднімає воду всього на 9... 13 см, у Середземному - до 30 см. У відкритому океані висота припливної хвилі становить близько 0,5 м. Явища припливів відбуваються також в атмосфері та земній корі, причому в атмосфері припливи проявляються у періодичних змінах атмосферного тиску, найбільш чітко - з періодом в 12 год. У земній корі припливні явища хоч і мають значно менші розміри, ніж в гідросфері, та завдяки сукупній дії припливоутворюючих сил в си­ стемах Земля-Місяць і Земля-Сонце поверхня земної кори два рази на добу піднімається і опускається на декілька дециметрів. Макси­ мальне значення припливу у літосфері також велике - до 0,4 м. Територія України двічі на добу зазнає підняття і опускання майже на 10 см, однак ми цього не помічаємо, оскільки схили цієї хвилі простягаються на значну відстань, а процес підняття і опус­ кання триває близько 12 год.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Ізостазія в геосферах» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: GSM
Аудит вибуття запасів. Оцінка методу списання запасів
Способи залучення капіталу
СУТНІСТЬ ВАЛЮТИ ТА ВАЛЮТНИХ ВІДНОСИН. КОНВЕРТОВАНІСТЬ ВАЛЮТИ
Аудит вибуття тварин


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 949 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП