ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

ПЕРВІСНИЙ ЛАД НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
На терені України стародавні люди з'явилися (за різними даними) від 1 млн до 300 тис. років тому. Україна, як і Європа в цілому, не належала до ареалу антропогенезу, тобто регіону, де відбувався найперший етап еволюції мавпи в людину. Найвірогідніше, що найдавніші люди (архантропи) прийшли на територію України з Передньої Азії через Кавказ та Балкани.
Від людиноподібних мавп вони відрізнялися прямоходін-ням і тим, що вміли робити знаряддя праці, мали примітивну мову й мислення. Тому такий фізичний тип людини називають «людина уміла».
Найдавніша епоха в історії людства визначається як кам'я
ний вік. Він поділяється на три періоди: палеоліт
(від 1 млн до 10 тис. років до н. е.), мезоліт (9-6 тис.
років до н. є.) і неоліт (VI-IV тисячоліття до н. е.).
Кам'яний вік тривав на території України від 1 млн років до н. є. і до 3 тис. років до н. є. Кам'яним він називається тому, що основними знаряддями праці були вироби з каменю, які поступово вдосконалювалися. Це привело до першого поділу праці, коли з'явилися знаряддя праці різного призначення. Стародавні люди жили в печерах, одягалися в шкури. За допомогою тертя вони навчилися добувати вогонь, що стало цілою революцією в їхньому житті, оскільки вони стали менш залежними від природи і могли краще забезпечити своє існування (тепло, термічна обробка їжі). Це сталося близько 100 тис. років тому, що означає: 90 % історії людства пішло на здобуття цього першого великого досягнення.
Спочатку стародавні люди змушені були кочувати в пошуках їжі, але з еволюцією знарядь праці й розвитком суспільства почали вести осілий спосіб життя. Виникають стоянки-посе-
24
Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
лення. Найдавніші стоянки людей на території України знайдено археологами біля м. Амвросіївка Донецької обл. та с. Лука-Врублівецька Хмельницької обл.
Першою суспільною організацією людей було первісне стадо, потім на зміну йому близько 40 тис. років тому прийшла матріархальна родова община. Основним осередком суспільства став рід — група кровних родичів по материнській лінії, оскільки при груповому шлюбі інакше спорідненість визначити було неможливо. Крім того, жінки займали провідне місце і в суспільному виробництві (гончарство, ткацтво), збиранні їстівних рослин.
Близько 40 тис. років до н. є. з'являється людина сучасного фізичного типу — «людина розумна» — homo sapiens («кроманьйонець» — від назви печери у Франції, де були вперше знайдені рештки такої людини). У цей же час виникають перші форми світогляду у вигляді релігійних вірувань: анімізму (віра в те, що живі й неживі предмети мають душу); тотемізму (віра в походження людей від єдиного предка — тварини чи птаха); магії (чаклування); фетишизму (віра в надприродні властивості предметів).
У період мезоліту відбулися суттєві зміни в озброєнні людини — з'явилися лук і стріли, зі знарядь праці було винайдено сокиру, долото, гачки для ловіння риби, сіть, човни, видовбані з дерева. Особливо важливе значення мало впровадження лука — складного як на той час механічного знаряддя, що дало змогу полювати на звірів на відстані й зменшити кількість мисливців, звільнивши їх для інших робіт. Почалося приручення диких тварин: спочатку собаки, потім свині.
У період неоліту відбулася так звана неолітична революція — перехід від привласнювальних форм господарства до відтворювальних. Раніше основними формами економіки були мисливство, рибальство і збиральництво, коли люди привласнювали продукти природи. Тепер вони почали їх відтворювати за допомогою розвитку скотарства і землеробства. Це був якісно новий етап у розвитку людства, коли воно вийшло з «колиски» господарювання й перейшло до свідомого виробництва продуктів харчування. З цього починається відлік людської цивілізації. Наслідком неолітичної революції стало не лише суттєве зростання продуктивних сил, а й помітне покращання умов життя, зростання харчових запасів, збільшення тривалості життя (до 30-32 років). Відбувається перший «демографічний вибух», і населення Землі зростає з 5 млн до 80 млн.
Одним з найважливіших досягнень стає вміння виготовляти глиняний (керамічний) посуд. Випалена на вогні глина стала
Модуль 1. Стародавня і середньовічна історія України
першим штучним матеріалом, який створила людина. Вироби з кераміки дозволяли краще зберегти запаси харчів та готувати варену їжу, що стало певною революцією в стародавній «кулінарії». З'являється прядіння, а на його основі — ткацтво, яке дає ще один штучний продукт — тканину.
Змінилася організація суспільного життя. Надлишки продуктів сприяли відокремленню парної сім'ї, оскільки можна було прожити вже не лише за допомогою колективного господарювання, а й сімейного.
Кам'яний вік займає більше 99% історії людства. Перехідною епохою від кам'яного до металічного періоду був енеоліт — мідно-кам'яний вік, коли поряд з кам'яними почали виробляти знаряддя з міді (III—II тисячоліття до н. е.). Цей перехід—одна з найважливіших віх в історії людства. Самородна мідь оброблялася методом холодного кування, а пізніше люди навчилися витоплювати метал з руди, застосовувати ливарництво. Крім міді, використовувалися також,срібло й золото, але через дефіцит, цих металів вони майже зразу стають дорогоцінними. На території України в цей час проживали племена, культура яких відома під назвою трипільська (від с Трипілля Київської обл.). Сільське господарство у трипільців було вже на досить високому рівні. Землю обробляли за допомогою дерев'яної сохи (орне землеробство, а не мотичне, як раніше). Урожай збирали серпами з крем'яними лезами, розмелюючи потім зерно ручними кам'яними зернотерками. Високого розвитку досягло гончарство — виробляли посуд з тонкими стінками, добре випалений, з багатим орнаментом. Відомо їм було вже й ткацтво. Трипільці застосовували (уперше в Україні) механічний предмет — свердло.
На зміну енеоліту прийшов бронзовий вік (II тисячоліття
до н. е.), коли люди навчилися виробляти бронзу
(сплав міді з оловом) — перший штучний сплав, Бронзовим
знаряддя з якого мали перевагу над кам'яними. Відбувається перший великий суспільний поділ праці — відокремлення скотарства від землеробства. Розподіл праці між орачами і скотарями передбачав необхідність обміну продуктами праці, тобто примітивної торгівлі, яка включала в себе тепер не лише злаки (ячмінь, пшеницю, просо, жито) і м'ясо, а й металеві вироби й сіль. Це призвело до того, що на зміну матріархату приходить патріархат, оскільки чоловіки починають відігравати більшу роль у металургії та скотарстві. Рід тепер складається з кількох сімей, споріднених по батьківській лінії. Розвиток скотарства і землеробства призвів до виникнення засобів пересування, у тому числі за допомогою коліс, що стало одним з найвидатніших винаходів людства. Підвищення про-
5
Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
дуктивності праці привело до появи надлишків продуктів, викликало потребу в робочих руках. Способом розв'язання суперечностей, досягнення цілей усе частіше стають війни, які ведуться для розширення власної території, грабунку, постачання підневільної робочої сили. Війни стають вигідним заняттям і ремеслом. Захоплені під час воєн полонені перетворюються на рабів, які виконують найтяжчі роботи.
Родові общини об'єднувались у племена. Вони займали певну територію,.мали свою мову, звичаї, управління. На чолі племен стояли ради родових вождів — старійшин, які обиралися з найавторитетніших осіб. Для вирішення найважливіших питань скликалися збори всього племені. Ради старійшин розподіляли між родами племені ділянки для полювання й скотарства, землі для оброблення й побудови житла, вирішували спільні питання.
Поступово первісне суспільство вступає в період розкладу, оскільки як основний його осередок виділяється патріархальна сім'я, виникає поділ общинників на багатих і бідних (майнова й станова нерівність), з'являється приватна власність, що було дуже важливим явищем в історії людства. На зміну родовій общині кровних родичів приходить сусідська (територіальна), де родинні стосунки змінилися спільністю території і господарського життя.
Ці процеси посилилися за часів залізного віку (J тис. р. до н. е.), коли використання заліза, твердішого від бронзи, привело до ще одного великого суспільного поді-
Залізний вік
лу праці — ремесло відділяється від землеробства і стає самостійною галуззю. Активно відбувається процес етногенезу, тобто утворення народів за рахунок об'єднання племен. Формується цивілізоване суспільство, яке характеризується існуванням людських спільностей з певною ієрархією, суспільним поділом праці в різних галузях, наявністю знарядь праці певної досконалості, виникненням світогляду, деякої культури (розвиток мови й початків писемності), появою приватної власності.
1.2. ПЕРШІ ДЕРЖАВНІ УТВОРЕННЯ В ПІВНІЧНОМУ ПРИЧОРНОМОР'Ї ТА КРИМУ
Першим народом, який мешкав на території України та ім'я
І якого зберегли писемні джерела, були кіммерійці
(1500-700 pp. до н. е.). Вони вже мали укріплені
городища, вели табунне господарство, що давало змогу організувати кінноту, у боях застосовували залізну зброю.
26
Модуль 1. Стародавня і середньовічна історія України
Кіммерійці першими на території України освоїли технологію залізного виробництва з болотяних руд і металообробку, що суттєво покращило їхню озброєність. їх можна класифікувати як міжплемінний союз на чолі з вождями-зверхниками. Основними заняттями кіммерійців були військові походи, відгук про які дійшов і до наших часів, оскільки мовами деяких народів Кавказу «кіммерієць» означає «велетень», «могутній», що свідчить про те, який вплив справляли їхні напади. Кіммерійці виготовляли найкращі як на той час мечі та кинджали.
Починаючи з І тисячоліття до н. є. на південному узбережжі й у горах Криму оселилися племена таврів. «Тавр»
слово грецького походження, можливо пов'язане з на-
звою місцевості, що дала ім'я племенам, які жили на ній (так називалася гірська система на півдні Малої Азії). Херсонесом Таврійським — «півостровом таврів» — називали Крим античні греки.
Більшість таврських поселень було сконцентровано на південному березі Кримського півострова — морському узбережжі від мису Айя до Феодосії. Таври жили компактними сімейними громадами, які спільно вели господарство, у поселеннях, розташованих у долинах і передгір'ях біля води, і важкодоступних, добре укріплених гірських притулках, зроблених з каменів. Основними заняттями гірських таврів були полювання й від-гінне скотарство — сезонні перекочівлі з чередами з долин на яйли (пасовища) і назад. Череди таврів складалися з овець, кіз, корів і волів. Таври, що населяли передгірні райони й долини, займалися мотичним землеробством і рибальством, ткацтвом і прядінням, литтям із бронзи.
у релігії таври успадкували від матріархату божество Діву,
що персоніфікувала родючість. їй приносили людські жертви.
Храм Діви стояв на мисі Партеніт в Аюдагу. Рабства в таврів
не було.
у столітті в античних джерелах таврів стали називати «тав-
роскіфами». З переміщенням наприкінці III ст. до н. є. центру
скіфської держави з Північного Причорномор'я в Крим і по
силенням його могутності почалася мирна асиміляція таврів
і скіфів. Таври як окремий народ існували до IV ст. Від племені
таврів походить друга назва Криму — Тавріда.
Кіммерійців витіснили скіфи (VI І-1II ст. до и. е.), які населяли територію сучасної Південної та Південно-схід-
ної України. Скіфи переважали кіммерійців чисель-
ністю, військовою організацією, оскільки їх очолювали царі, що володіли необмеженою владою, на відміну від кіммерійців, які не мали єдиного керівництва. Скіфи поділялися на дві великі групи: скіфи-землероби і скіфи-скотарі, що вели в основному
27
Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
кочовий спосіб життя. Серед скіфів-кочівників виділялися царські скіфи, які панували над іншими, збираючи з них данину. У IV ст. до н. е. у скіфів утворилося примітивне державне об'єднання («царство Атея») з центром у Кам'янському городищі на Дніпрі (біля Нікополя). До III ст. існувало скіфське царство в Криму, столицею якого був Неаполь (біля Сімферополя). У 512 р. до н. є. Дарій І, цар Перський, ходив на скіфів походом, але ті, використовуючи тактику «випаленої землі», змогли уникнути поразки.
Звичаї та традиції скіфів були досить жорстокими й суворими. Вони грунтувалися на двох основних принципах: безпощадність до ворогів і вірність своїм побратимам. Скіфи пили кров перших убитих ними ворогів, робили чаші з ворожих черепів та сагайдаки зі шкіри правиць убитих супротивників тощо. Жорстокістю відзначалися й поховальні обряди скіфів — часто в жертву приносили дружин, рабів, коней.
У III ст. до н. є. скіфів витісняють сармати (алани, роксала-ни, язиги). їхню назву виводять з іранської мови, де вона означає «оперезаний мечем». Вони складали
Сармати
не єдине однорідне плем я, а союз споріднених племен, які нерідко ворогували між собою. На відміну від скіфів, значну роль у житті сарматів відігравали жінки. За легендою, сармати походили від союзу амазонок зі скіфами. Сарматські жінки жили як амазонки: полювали верхи, брали участь у битвах, виконували функції жриць. їх навіть ховали разом зі зброєю. Сармати були перш за все кочівниками і займалися скотарством, проте вели активну торгівлю з Іраном, Індією, Римською імперією. їхньої столицею був Танаїс у гирлі Дону. Найбільшого розквіту сарматське суспільство досягло в 1 ст. н. є. Довго і вперто, з перемінним успіхом, сармати воювали з Римом. У III ст. н. є. їх витісняють гуни. Сармати були останнім індоєвропейським народом, що з'явився зі сходу. Після них євразійські степи на ціле тисячоліття стають володінням тюркських народів.
I Грецькі міста держави
У цей же час, з кінця VII ст. до н. е., греки засновують у Північному Причорномор'ї свої міста-колонії: Tip (у гирлі Дністра), Ольвію (на Південному Бузі), Херсонес, Пантикапей, Феодосію (в Криму). За уст-
роєм ці держави були демократичними (Ольвія, Херсонес) чи аристократичними (Пантикапей, до утворення Боспорського царства) республіками або монархією (Боспорське царство). У республіках законодавча влада належала народним зборам, виконавча — архонтам. Вільними повноправними громадянами були лише чоловіки — уродженці міста. Досягнувши повноліття, вони складали присягу на вірність державі, її законам. До
28
Модуль 1. Стародавня і середньовічна історія України
найважливіших обов'язків громадянина поліса належали захист демократичного ладу й оборона міста від ворогів.
У містах-колоніях панували рабовласницькі відносини. Раби виконували значний обсяг найтяжчих робіт. Джерелами рабства були військовий полон, народження від рабині, купівля на невільничих ринках або в сусідніх племен. Раби були позбавлені прав. До громади також не належали жінки та всі негреки.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ПЕРВІСНИЙ ЛАД НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит документального оформлення господарських операцій
Розвиток пейджингового зв’язку
Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Загадка пешехода и паровоза
ЛОГІЧНІ МЕТОДИ


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 892 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП