ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Вуглеводи
Вуглеводи разом із білками – найпоширеніші сполуки, що беруть участь у побудові клітини та використовуються нею в процесі життєдіяльності. Поняття вуглеводи охоплює альдегіди та кетони багатоатомних спиртів, а також полімери цих сполук із загальною формулою Сn(H2O)m. У біосфері вуглеводів більше, ніж усіх органічних сполук у сукупності. У рослинному світі на них припадає 80 – 90 % всієї маси рослин. У тваринному організмі вміст вуглеводів становить близько 2 % маси тіла, проте їх значення для організму дуже велике.
Вуглеводи – продукти, які під дією енергії сонячного світла утворюються у фотосинтезуючих організмах з неорганічного вуглецю та води і дають початок іншим органічним сполукам живих організмів.
Функції вуглеводів важливі та різноманітні.
енергетична – окиснюючись у процесі клітинного дихання, вуглеводи вивільняють закладену в них енергію, забезпечуючи значну частину енергетичної потреби організму;
пластична – вуглеводи беруть участь у синтезі багатьох найважливіших для організму речовин: нуклеїнових кислот, амінокислот, ліпідів;
захисна – вуглеводи є основним компонентом оболонок рослинних клітин, беруть участь у побудові зовнішнього скелета членистоногих (хітиновий покрив);
опорна – целюлоза та інші полісахариди оболонок рослинних клітин і грибів не тільки захищають клітини від зовнішніх впливів, а й утворюють міцний стовбур (стебло, талом) організму, його механічні та опорні тканини.
Вуглеводи поділяють на моносахариди, олігосахариди та полісахариди.
Моносахариди – прості цукри (глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза). У молекулі – від трьох до дев’яти атомів вуглецю. Найпоширеніші – п’яти- і шестиатомні. Важливі як джерело енергії, а також як будівельні блоки для синтезу полісахаридів.
Олігосахариди – вуглеводи, які мають від 2 до 10 моносахаридів. Зв’язок між моносахаридами – глікозидний. Якщо моносахаридів – два, то це – дисахарид. Серед найвідоміших дисахаридів – лактоза (молочний цукор), цукроза (поширена у рослинах), мальтоза (продукт часткового гідролізу крохмалю).
Полісахариди – основна маса вуглеводів, представлених у природі, містять 10 і більше ланок моносахаридів. Ці сполуки, в основному – резерв поживних речовин та енергії (крохмаль та ґликоґен) і використовуються як будівельний матеріал (целюлоза). Крохмаль та ґлікоґен – полімери глюкози, останній – більш розгалужений.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вуглеводи» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МОНЕТИЗАЦІЯ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ ТА ВАЛОВОГО ВНУТРІШНЬОГО ПРОДУКТУ...
Віднесення грошових потоків до інвестиційного проекту
Аудит Звіту про фінансові результати
Оцінка і управління кредитним ризиком
. ЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНОГО АНАЛІЗУ В МАРКЕТИНГОВІЙ ДІЯЛЬ...


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 1306 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП