ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Нуклеїнові кислоти
Нуклеїнові кислоти – найбільші з молекул живих організмів. Існують два види нуклеїнових кислот: ДНК – містить генетичну інформацію, куди входить інформація і про послідовність амінокислот у білках, та РНК, що бере участь у синтезі білків. Мономерами нуклеїнових кислот є нуклеотиди, що складаються з п’ятивуглецевого цукру (пентози), ортофосфорної кислоти та азотистої основи. ДНК містить дезоксирибозу, РНК – рибозу. Азотисті основи є похідними пурину та піримідину. До пуринових основ належать аденін (А) та гуанін (Г); до піримідинових – цитозин (Ц), урацил (У) та тимін (Т).
До складу ДНК входять А, Г, Ц, Т. До РНК – А, Г, Ц, У. Молекули нуклеїнових кислот всіх живих організмів – лінійні полімери, які не мають розгалужень. Нуклеотиди об’єднуються у полімерні ланцюги шляхом утворення зв’язків між фосфатною групою одного нуклеотиду та гідроксидною групою цукру іншого нуклеотиду.
ДНК – подвійна спіраль. Сполучення нуклеотидів відбувається через вуглевод одного і фосфорну кислоту сусіднього (міцний ковалентний звўязок). При утворенні подвійної спіралі азотисті основи одного ланцюга “стикуються” з парними їм азотистими основами іншого (між ними – водневий звўязок). Сполучення за принципом комплементарності:
А – Т
Т – А
Ц – Г
Г – Ц
РНК – одноланцюжковий (у більшості випадків) полінуклеотид.
Види РНК:
м-РНК (і-РНК) – матрична (інформаційна) РНК переносить інформацію про амінокислотну послідовність у будові білка з ДНК до місця синтезу – рибосом;
т-РНК – транспортна РНК переносить амінокислоти до рибосом;
р-РНК – рибосомальна РНК визначає структуру рибосом (разом з білками – їхній основний компонент).
Аденозинтрифосфорна кислота (АТФ) – нуклеотид. Азотиста речовина – аденін, вуглевод – рибоза, три залишки фосфорної кислоти, два з яких сполучені макроергічним звўязком. Під впливом специфічних ферментів молекула АТФ гідролізується та розщеплюється з виділенням енергії:
АТФ + Н2О ® АДФ + Н3РО4 + Е
АТФ у клітині – у формі солі (аніону). Синтезується на кристах мітохондрій. АТФ виконує свої функції джерела енергії для здійснення біохімічних реакцій шляхом відщеплення кінцевої фосфатної групи під дією відповідного ферменту; при цьому вивільняється енергія.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Нуклеїнові кислоти» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Сервіс WWW
ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ
Теорія інвестиційного портфеля
МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ
ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ. Концепція і вимірювання ризиків


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 873 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП