ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Історія соціології

Основні напрями наукової діяльності М. Вебера
Макс Вебер походив із давнього роду німецьких бюргерів. Він народився 1864 р. у місті Ерфурті в сім'ї урядовця. Значний вплив на формування його особистості зробила мати, яка відзначалася набожністю і прагнула виховати дітей у високоморальному дусі. В домі батька часто бували відомі вчені гуманітарії — Дільтей, Момм-зен та ін. Вебер змалку відзначався великими інтелектуальними здібностями; він рано оволодів класичними та сучасними іноземними мовами, залюбки читав складні філософські й історичні трактати. Вищу освіту Вебер здобув в університетах Гайдельберга, Мюнхена та Берліна, де вивчав правознавство й економіку. Магістерська дисертація його була присвячена історії торгових товариств у середньовічній Італії.
„У подальшому Вебер викладає в університетах Гайдельберга і Мюнхена, веде велику наукову роботу в галузі економічної історії. Його фундаментальні дослідження в галузі історії аграрних відносин античної доби здобувають загальне визнання. Молодий науковець зав'язує тісні стосунки з колом німецьких гуманітаріїв Зомбартом, Трельчем, Вагнером, Шмоллером та іншими, котрі обстоювали потребу радикальних буржуазно-демократичних перетворень і прагнули поширити в німецькому суспільстві «дух лібералізму». Як член німецької «Спілки соціальної політики» Вебер залучається до емпіричних соціологічних досліджень. За його участю розробляють інструментарій для анкетного опитування найманих робітників пруських латифундій з метою вивчення мотивації їх трудової діяльності. Водночас учений грунтовно займається питаннями методології соціального пізнання. Дискусії про капіталізм, що точилися у той час в німецькій політекономії, стимулюють інтерес Вебера до вивчення історичних джерел капіталістичного способу господарювання і його специфіки в окремих регіонах. Вченого зацікавлюють результати соціологічного вивчення конфесійної приналежності представників німецької та західноєвропейської промислової еліти, що стимулює його заглиблення у проблему «протес-
279

тантизм і капіталізм». Результатом веберівських досліджень у цій галузі стала праця «Протестантська етика і дух капіталізму» (1905), котра ввійшла до золотого фонду світової соціологічної літератури.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні напрями наукової діяльності М. Вебера» з дисципліни «Історія соціології»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ
Аудит обліку витрат на формування основного стада
Інвестиційний ринок та його інфраструктура
Поняття та види банківських інвестицій
Теорія оптимізації портфеля інвестицій


Категорія: Історія соціології | Додав: koljan (12.12.2012)
Переглядів: 977 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП