ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Антиінфляційні заходи
Індексація доходів лише частково нейтралізує втрати від підвищення цін на споживчі товари і послуги. Світовий досвід засвідчує, що додаткові грошові виплати можуть прискорити інфляцію, штовхнути її на новий виток, який може
361

призвести до гіперінфляції. Тому механізм індексації слід використовувати дуже обережно, під суворим контролем органів влади.
При цьому індексація доходів лише тоді ефективна, коли вона взаємодіє з заходами антиінфляційного характеру.
Як відомо, в останні роки у нашій країні виникли серйозні труднощі у грошовому обігу, виявилися інфляційні процеси. Основними причинами таких явищ є перевищення зростання грошо' вих доходів населення над зростанням маси товарів і послуг, виникнення фінансової незбалансованості між попитом і пропозицією, посилення товарного дефіциту, покриття бюджетного дефіциту випуском (емісією) грошей.
Для оздоровлення фінансового становища, а отже, для створення відповідних умов для здійснення індексації доходів має бути створений ефективний антиінфляційний механізм. Він повинен спиратися на планомірне регулювання кількості грошей відповідно до вимог економічних законів грошового обігу. По-перше, закону кількості грошей, сутність якого полягає в тому, що між товарною масою і всезагальним грошовим еквівалентом має існувати певна відповідність. І, по-друге, закону обігу паперових грошей. Цей закон передбачає, що випуск паперових грошей повинен бути обмежений тією їх масою, яка визначається законом кількості грошей для обігу.
Антиінфляційний механізм містить, з одного боку, важелі впливу на виробництво товарів і послуг. До них слід віднести розширення виробництва товарів і послуг, що користуються підвищеним попитом; поліпшення якості товарів і послуг; боротьбу з монополізацією виробництва і ринку; зниження непродуктивних витрат.
З іншого боку, антиінфляційний механізм включає важелі впливу на рух грошової маси. Перехід до вільних цін не означає, що регульованих цін не буде зовсім. Світова практика показує, що деякі ціни вимагають контролю з боку держави.
Антиінфляційний механізм вимагає розширення сфери платності (безумовно, при збереженні безплатності основних послуг з суспільних фондів споживання); прискорення реалізації товарів і послуг; визначення суми кредитних коштів відповідно до матеріального забезпечення; продуманої податкової політики; скорочення дотацій.
Кредитні органи, ощадний банк мають здійснити ряд заходів для вилучення з обігу грошової маси (встановлення підвищених відсотків на вклади, випуск облігацій на товари тривалого користування, інших цінних паперів, що дають покупцю доход від пільгових відсотків).
362

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Антиінфляційні заходи» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит витрат на оплату праці. Мета і завдання аудиту
Дохідність залученого капіталу
Іноземні інвестиції
На полном ходу поезда
Аудит визнання, збереження і технічного стану необоротних активів


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 795 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП