ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Споживчий бюджет як економічний інструмент індексації доходів
Мінімальний споживчий бюджет (МСБ) визначають як баланс доходів і видатків, який дає змогу визначити вартість матеріального забезпечення життя тих груп населення, які мають мінімальні доходи. Такий бюджет є найважливішим узагальнюючим соціальним нормативом, що містить науково обгрунтовані норми і нормативи з споживання продуктів харчування, основних непродовольчих товарів і платних послуг. Бюджет характеризує мінімально необхідний рівень і структуру споживання матеріальних благ і послуг, а також розмір доходів, що дають можливість задовольняти потреби на такому рівні.
При визначенні розміру доходів ураховують можливість задоволення потреб у харчуванні на рівні не нижчому, ніж фізіоло-
360

гічні норми, а також найбільш нагальні потреби в одязі, білизні, взутті, меблях, господарських речах, предметах санітарії, гігієни. Крім того, доходи мають бути достатніми для оплати, житла, комунально-побутових послуг, транспорту, зв'язку, забезпечення мінімальних культурних потреб.
Бюджет розраховують для одиноких і сімейних з урахуванням чисельного і вікового складу сім'ї.
Мінімальний споживчий бюджет використовують для обгрунтування мінімального рівня доходів сімей, а також для встановлення мінімальних розмірів заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і пільг.
Соціальним орієнтиром при цьому є оптимальний споживчий бюджет (ОСБ), розрахований за нормами і нормативами споживання, що задовольняють розумні, раціональні потреби. ОСБ використовують для оцінки досягнутого рівня життя населення і вибору найбільш ефективних шляхів його підвищення.
Порівнюючи фактичне споживання з нормами оптимального споживчого бюджету, визначають ступінь задоволення потреб, виявляють найбільш “вузькі”, місця у споживанні, вживають необхідних заходів для розвитку виробництва і сфери послуг. .
При підвищенні цін і тарифів мінімальний споживчий бюджет дає змогу визначити, наскільки зросла вартість життя.
Як уже зазначалося, мінімальний споживчий бюджет тісно пов'язаний з мінімальною заробітною платою і є по суті основою для визначення Її розмірів.
Слід мати на увазі, що розраховані за мінімальними споживчими бюджетами розміри доходів і заробітної плати будуть мати практичне значення лише у тому випадку, якщо всі матеріальні блага і послуги, включені до МСБ, є на .споживчому ринку. Якщо їх не можна придбати через відсутність у продажу, то не можна й говорити про реальне забезпечення МСБ. Тому при розрахунках бюджетів треба враховувати всі джерела надходжень товарів:
за талонами, замовленнями, за договірними і вільними цінами тощо. Це особливо важливо при розрахунку МСБ для різних регіонів.
Мінімальний споживчий бюджет розробляє Кабінет Міністрів України за участю Ради Федерації незалежних профспілок України. Як правило, у грудні проект Закону України виноситься на обговорення і затвердження Верховної Ради України.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Споживчий бюджет як економічний інструмент індексації доходів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Задача о двух лошадях
Формування власного капіталу банку
Розвиток пейджингового зв’язку
Ліцензування банківської діяльності
Структуризація капіталу


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 908 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП