ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Джерела і структура сімейних доходів
Величина реальних доходів залежить не тільки від розмірів грошових доходів, обсягу безплатних і пільгових послуг, а й рівня цін на предмети споживання, тарифів на послуги, величини квартирної плати, розмірів податків. Слід також ураховувати наївність безробіття, тривалість робочого дня, соціальний захист особи тощо.
Показник реальних доходів населення найповніше характеризує рівень добробуту народу через сімейні доходи. Сім'я є первин-

346

ною ланкою, компонентом соціальної структури суспільства. Це насамперед поняття демографічне. Сім'я — це об'єднання людей, що засноване на шлюбі або кровному родстві та пов'язане спільністю побуту, сімейним доходом і взаємною відповідальністю. Найважливіша функція сім'ї — народження і виховання дітей.
У зв'язку з цим значний інтерес являє економічна основа відтворення сім'ї — сімейний доход. І коли досліджується доход на одного члена сім'ї, то найбільш правильну картину дає не той доход, який нараховується як середній на душу населення у масштабі країни, а той, що реально складається у кожній сім'ї.
Існують досить різноманітні джерела сімейних доходів. Це оплата праці, надходження з суспільних фондів споживання, доходи від кооперативної діяльності, доходи від особистого підсобного господарства, від любительського господарства, доходи від .індивідуальної трудової діяльності. Всі ці джерела сімейних доходів мають трудове походження.
Частину доходів сім'я одержує з суспільних фондів споживання у вигляді безплатних послуг, грошових виплат і натуральних видач. Це в основному пенсії, стипендії, допомоги, дотації на путівки в санаторії, будинки відпочинку, дитячі табори відпочинку, на утримання дітей у дошкільних закладах. Цим джерелом користуються переважно ті сім'ї, де багато дітей. У його формуванні закладена праця всього суспільства і разом з тим кожного працездатного члена сім'ї.
У сімейному бюджеті підвищується значення доходів від власності, від особистого підсобного господарства, а також від індивідуальної трудової діяльності, підприємництва.
Структура сімейних доходів за своїми джерелами досить різноманітна. Вона залежить від структури суспільних відносин країни, рівня розвитку продуктивних сил.
В Україні у сім'ях робітників та службовців протягом останніх п'яти років заробітна плата становила в середньому приблизно до 80, а в сім'ях селян — понад 60 відсотків загальних джерел доходів.
Доходи від індивідуальної трудової діяльності, підприємництва, від власності сьогодні ще незначні, але з розвитком ринкових відносин вони будуть зростати.
Сімейний доход не має бути нижчий, ніж прожитковий мінімум, тобто повний набір товарів і послуг, розрахований за нормами і нормативами споживання та забезпеченості населення .першочерговими життєвими засобами. Прожитковий мінімум використовують для встановлення мінімальних розмірів заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат і пільг.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Джерела і структура сімейних доходів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Посередництво комерційних банків при операціях з іноземною валюто...
СУТНІСТЬ, ПРИЗНАЧЕННЯ ТА СТРУКТУРА ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ
Способи залучення капіталу
Технологічний процес кування
Перевірка постановки обліку капітальних інвестицій на підприємств...


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1263 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП