ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Доходи від власності і соціальна справедливість
Звичайно, не можна сказати, що доходи від власності не ставлять ніяких проблем Вони є і, певна річ, будуть. При відсутності контролю можливі зловживання і відхід від соціальної справедливості.
Уже зараз можна окреслити гранично припустимі межі дотримання соціальної справедливості у процесі розподілу доходів від власності.
Насамперед, слід зберегти принцип, згідно з яким доходи від власності мають лише допоміжний характер. Основну частку доходу працездатне населення має одержувати за працю і суспільне корисну економічну діяльність.
345

Нетрудові доходи можуть послабити ініціативу і стимули до трудової діяльності. Тому небажано, щоб з'явився такий соціальний прошарок, який би існував тільки за рахунок дивідендів або відсотків. Це посилювало б соціальну розмежованість тих, хто працює, і тих, хто живе лише за рахунок доходів від власності.
Важливе значення має справедливе вирішення питання, чи мають бути об'єктами успадкування пай за майно підприємства і акції. З погляду людей праці спадкоємець не повинен отримувати права на проценти на пай і дивіденди на акції. Він може отримати тільки їхню грошову компенсацію. Це цілком законна вимога. Вона скасовує привілеї, подібні до тих, які вимагав скасувати ще Сен-Сімон — привілеї за правом народження.
Для забезпечення соціальної справедливості важливе значення має те, за які кошти можна придбати акції. Згідно з існуючим законодавством у деяких країнах СНД акції трудового колективу і акції акціонерних товариств громадяни купують за рахунок особистих коштів. Причому всі ці акції іменні. Продаж, відчуження таких акцій підлягає обов'язковій реєстрації у встановленому законодавством порядку. Все це створює необхідні умови для певного контролю за такою формою доходів населення. Ігнорування цього правила може призвести до “відмивання” нечесних доходів, до створення особливого прошарку “рантьє”, до посилення несправедливої майнової нерівності.
Акції можна придбати також за рахунок приватизаційних паперів, які засвідчують право власника на безплатне одержання частий майна державних підприємств, державного житлового фонду, земельного фонду.
Усі громадяни України мають однакові права на отримання приватизаційних паперів однакової номінальної вартості. Приватизаційні папери не можуть бути використані для здійснення розрахунків, а також як застава для забезпечення платежів або відсотків. Однак вони надають право їхньому власнику придбати акції та отримати на них дивіденди.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Доходи від власності і соціальна справедливість» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ВИЗНАЧЕННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ
ПРОПОЗИЦІЯ ГРОШЕЙ
Поняття та види банківських інвестицій
Загальна характеристика мережних стандартів
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ЕТАПИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗІ СТВОРЕННЯ НОВОГО ...


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 696 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП