ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Організація і методика економічного аналізу

Організація аналізу руху грошових коштів на підприємстві
Під грошовими потоками розуміють всі надходження та виплати грошових коштів. Вони є одним з найважливіших самостійних об’єктів фінансового аналізу. Припинення поточних платежів і нездатність вчасно задовольнити вимоги кредиторів протягом трьох місяців з дня настання термінів їх виконання є зовнішньою ознакою банкрутства підприємства. Тому з метою попередження ситуації, коли прибуткове підприємство неспроможне розрахуватися за своїми зобов’язаннями, здійснюється аналіз руху грошових коштів підприємства та з’ясовується, наскільки ефективне організоване управління грошовими потоками. Аналіз руху грошових коштів здійснюється за наступними етапами: 1. Аналіз руху грошових коштів (структура джерел надходження грошових коштів, динаміка джерел надходження грошових коштів, зіставлення темпів приросту позитивного потоку капіталу з темпами приросту обсягів виробництва та реалізації продукції). 2. Аналіз негативного грошового потоку (структура напрямів використання грошових коштів, динаміка використання грошових коштів). 3. Аналіз чистого грошового потоку (збалансованість позитивного та негативного потоків, якість чистого грошового потоку (висока якість характеризується зростанням частки прибутку, отриманого за рахунок зростання випуску продукції і зниження її собівартості), достатність надходження грошових коштів). 4. Аналіз грошового потоку за видами діяльності (порівняння фінансової структури балансу за різні періоди, структура грошового потоку від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, вплив прямих і непрямих факторів на зміну залишку грошових коштів). 5. Аналіз відхилення залишку грошових коштів від чистого фінансового результату (оцінка наявності грошових коштів, відхилення залишку грошових коштів від фінансового результату).

176 6. Аналіз достатності надходження грошових коштів та ефективності їх використання. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування на суми: • змін запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, пов'язаної з операційною діяльністю протягом звітного періоду; • наведені у "не грошових" статтях; • наведені у статтях, які пов'язані з рухом грошових коштів у результаті інвестиційної та фінансової діяльності. Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статті розділу балансу “Необоротні активи” та статті “Поточні фінансові інвестиції”. Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях балансу за розділом “Власний капітал” по статтях, пов’язаних із фінансовою діяльністю, у розділах балансу: “Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов'язання» і «Поточні зобов'язання» («Короткострокові кредити банків» і «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями», «Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками» тощо). Схематично рух грошових потоків за видами діяльності подано на рисунку 8.2. Аналіз руху грошових коштів у розрізі окремих видів діяльності дає можливість оцінити: джерела надходження коштів; можливість розрахуватися зі своїми поточними зобов’язаннями; достатність прибутку для обслуговування поточної діяльності; достатність оборотних коштів для інвестиційної діяльності тощо.

177
Надходження від продажу товарів і послуг - виплата заробітної плати; - розрахунки з постачальниками сировини і матеріалів; - оплата інших витрат; - оплата податків; - оплата процентів за кредит

Відсотки за платежі за виданими позиками

Операційна діяльність

Надходження від продажу майна Інвестиційна діяльність Надходження від продажу цінних паперів - придбання майна - купівля цінних паперів

Утримання боргів Фінансова діяльність

Виручка від продажу акцій

- надання позик; - придбання акцій; - погашення боргів; - виплата дивідендів

Отримання позик

Рис. 8.2. Рух грошових коштів на підприємстві за видами господарської діяльності

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Організація аналізу руху грошових коштів на підприємстві» з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Держава як суб’єкт інвестування
Інструменти забезпечення повернення банківських кредитів
Аудит пайового капіталу
ЕКОНОМІЧНІ МЕЖІ КРЕДИТУ
Загальна характеристика мережних стандартів


Категорія: Організація і методика економічного аналізу | Додав: koljan (28.08.2012)
Переглядів: 932 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП