ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Платіжний баланс як показник діяльності у відкритій економіці
Економіки сучасних країн є відкритими, це економіки з широкомасштабними зовнішньоекономічними зв’язками. Зв’язки відкритої економіки із зовнішнім світом характеризує платіжний баланс країни – систематизований звіт про всі економічні операції між даною країною та рештою країн світу.
Платіжний баланс включає два розділи:
рахунок поточних операцій відображає міжнародний рух реальних потоків (товарів, послуг, доходів) у грошовому виразі;
рахунок капіталу і фінансових операцій показує джерела фінансування реальних потоків.
У теоретичному аналізі всі статті поточного рахунку тлумачать як чистий експорт:
.
Сальдо рахунку поточних операцій можна визначити чотирма різними способами: як зміну чистих зарубіжних активів: ; як різницю між національними заощадженнями та інвестиціями: ; як різницю між сукупним доходом і абсорбцією – внутрішніми видатками: або ; як суму торговельного балансу і чистих факторних доходів: або .
Функція поточного рахунку
показує, що для певного обсягу ВВП збільшення внутрішніх видатків з приватного багатства , підвищення значення Тобіна і зростання урядових видатків спричиняють погіршення стану , а вища процентна ставка та податки поліпшують стан первинного поточного рахунку.
З врахуванням впливу екзогенних змінних – реального використовуваного доходу за кордоном , реального валютного курсу , узагальнена функція поточного рахунку – функція чистого експорту – має вигляд:
. (13.1)
Основним чинником, котрий визначає стан рахунку поточних операцій, є рівень світової процентної ставки. Водночас на нього впливають інші непроцентні чинники: інвестиційні шоки, шоки пропонування та шокові зміни умов торгівлі (реальний обмінний курс).
Активне сальдо рахунку поточних операцій означає, що країна одержує доходу більше, ніж витрачає, є чистим кредитором щодо інших країн. За пасивного сальдо видатки країни перевищують її доходи, вона стає чистим боржником закордону.
Збалансованість у міжнародній торгівлі згідно з правилом Вальраса досягається за умови, що вартість імпорту країни повинна дорівнювати сумі вартості експорту, чистих зарубіжних активів країни – різниці між вартістю проданих іноземцям і куплених у них активів та процентів на наявні зарубіжні активи :
(13.2)
Величина чистих зарубіжних активів країни визначається наявним сальдо рахунку капіталу і фінансових операцій . Якщо імпорт капіталу перевищує його експорт, відбувається чистий приплив капіталу в країну, сальдо рахунку капіталу стає активним, а чисті зарубіжні активи країни – від’ємними , і навпаки.
В цілому фінансові операції з капіталом зрівноважують сальдо поточного рахунку, а баланс поточних операцій дорівнює балансу капіталу з протилежним знаком:
В сучасному глобалізованому світі показники платіжного балансу набувають особливо важливого значення. Безпосередньо пов’язані з основними макроекономічними показниками внутрішньої економіки, економік зарубіжних країн, зміною валютних курсів та численними іншими змінними, вони здатні чинити суттєвий вплив на результати діяльності національної економіки та стабільність її розвитку. Ці показники визначають ступінь інтегрованості країни у світовий економічний простір, рівень конкурентоспроможності вітчизняних ринків товарів і факторів виробництва, ступінь її інвестиційної привабливості та ін.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Платіжний баланс як показник діяльності у відкритій економіці» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Формування і використання резерву для відшко-дування можливих втр...
БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ
На полном ходу поезда
Аудит амортизації необоротних активів
ЗАГАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ НЕОБХІД...


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 567 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП